Προϋπολογισμός: Αυξημένα έσοδα από φόρους αλλά και μέτρα μειώσεων στο προσχέδιο
Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Επιδιώκεται η διατήρηση ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων και ενδυνάμωση της αξιοπιστίας του Δημοσίου.
- 04 Οκτωβρίου 2021 14:04
Τις επτά προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τις νέες μειώσεις φόρων παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο έγκρισης του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού.
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 4,1 δισ. ευρώ τα κρατικά έσοδα από φόρους. Από αυτά τα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να έλθουν από αύξηση των άμεσων φόρων εισοδήματος –λόγω επαναφοράς των φορολογητέων εισοδημάτων στα προ αποζημιώσεων COVID επίπεδα- και τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους λόγω ανάπτυξης και αύξησης της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, έναντι της εκτίμησης για το πώς κλείνει εφέτος η χρονιάς, οι φόροι εισοδήματος το 2022 θα αυξηθούν κατά 1,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 650 εκατ. στα νοικοκυριά), οι έμμεσοι φόροι 2,2 δισ. (από 26,2 σε 28,4 δισ. ευρώ) και όλοι μαζί συνολικά κατά 4 δισ. (από 45,440 σε 49,519 δισ. ευρώ). Την αύξηση των εισπράξεων θα ευνοήσουν και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία κατά της φοροδοαφυγή (MyDATΑ κλπ).
Αναλυτικά ανέφερε τις εξής κεντρικές προτεραιότητες μεταξύ των οποίων είναι και το λίγτινγκ το προφίλ του χρέους αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Έτσι ο Χρήστος Σταϊκούρας στοχοθέτησε τα εξής:
1η. Η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
2η. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
3η. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων.
4η. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
5η. Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
6η. Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ.
7η. Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Παράλληλα όπως τόνισε στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μάλιστα ανέφερε ότι με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι:
- Η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
- Η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010.
- Η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.
- Η δημιουργία πλαισίου και η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων, επιδιώκεται η διατήρηση ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων – τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ, η περαιτέρω ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Μειώσεις φόρων
Ο υπουργός Οικονομικών παράλληλα σημείωσε ότι προβλέπονται για το 2022 οι εξής μειώσεις φόρων:
1ον. Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.
2ον. Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
3ον. Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.
4ον. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.
5ον. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.
6ον. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.
7ον. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.
8ον. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.
9ον. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.
10ον. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.
Ήδη όπως τονίστηκε ισχύουν τα εξής:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ – μεσοσταθμικά – κατά 22%.
- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.
- Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 + 3 μονάδες.
- Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα ύψους 10%.
- Μονιμοποίηση των μειωμένων ̶ κατά 30% ̶ συντελεστών ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος), όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις