Γιατί ο Μητσοτάκης “βγήκε μπροστά” για τη Λευκορωσία – Σενάρια για πράκτορες στην Αθήνα 

Γιατί ο Μητσοτάκης “βγήκε μπροστά” για τη Λευκορωσία – Σενάρια για πράκτορες στην Αθήνα 
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός έθεσε εξαρχής στην ΕΕ το ζήτημα κυρώσεων στη Λευκορωσία. Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές στις έρευνες για την εμπλοκή επιβατών, που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους 

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε χθες βράδυ σε απόφαση για αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία, ζήτημα που εξαρχής είχε θέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η χώρα μας βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο σεναρίων για χορό κατασκόπων στην Αθήνα, από όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος της Ryanair, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της αεροπορικής εταιρείας.

Και αυτό καθώς διαφαίνεται ότι η σκευωρία ξεκίνησε από την Αθήνα, προσχεδιασμένα με πράκτορες, και όταν το αεροπλάνο βρισκόταν κοντά στο Μινσκ εκδηλώθηκε η απειλή για βόμβα, με αποτέλεσμα ο πιλότος να υποχρεωθεί να προσγειωθεί, με την… παρότρυνση και λευκορωσικών μαχητικών.

Υπενθυμίζεται πως, ο δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ Ρόμαν Προτάσεβιτς συνελήφθη και κρατείται από τις αρχές της Λευκορωσίας, καθώς από το 2019 βρίσκεται στο στόχαστρο Λουκασένκο, ως υποστηρικτής της αντιπολίτευσης. Είχε βρεθεί στη χώρα μας, συνοδεύοντας την αρχηγό της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ενώ φέρεται να έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των τρομοκρατών από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα υποστήριξε ότι το περιστατικό εκθέτει τη χώρα μας και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξαρχής είχε αντιδράσει ζητώντας την κλιμάκωση της πίεσης στη Λευκορωσία, κάλεσε χθες εξαρχής σε αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ και λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τετ α τετ με τον Λιθουανό Πρόεδρο Gitanas Nauseda.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση. Και εδώ βρίσκεται το ζουμί καθώς τίθεται το ερώτημα τι συνέβη στην Αθήνα πριν ο Προτάσεβιτς επιβιβαστεί στην πτήση, που αποδείχθηκε παγίδα για εκείνον.

Ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες ζήτησε να μη μείνει η ΕΕ σε φραστική καταδίκη αλλά να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για την “κρατική αεροπειρατεία”, όπως τη χαρακτήρισε. Νωρίτερα με δηλώσεις του στους «Financial Times», ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».
Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως έγινε με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ και στη Γάζα.

Η ΕΕ πάντως, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε σκοπό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο αυστηρότητας απέναντι στη Λευκορωσία και το καθεστώς Λουκασένκο, που συνδέεται με την κυβέρνηση Πούτιν. Ο Λουκασένκο θεωρεί μάλιστα πως βάση της σχέσης αυτής είναι η Σοβιετία. Υπερηφανεύεται εξάλλου ότι στη χώρα του εξακολουθούν να λειτουργούν άρμες-κολεκτίβες, εργοστάσια και μονάδες κομμουνιστικής εποχής. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού του Λουκασένκο με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Σότσι. Και καθώς είναι προφανές ότι απομάκρυνση του Λουκασένκο από την ηγεσία της Λευκορωσίας θα σημάνει το τέλος του ασφυκτικού δεσμού με τη Μόσχα και άρα περιορισμό της ρώσικης επιρροής, ΕΕ και ΗΠΑ έχουν και πιο κυνικούς λόγους από την αντίθεση σε ένα δικτατορικό καθεστώς να θέλουν να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στο Μινσκ.

Είναι ενδεικτικό δε ότι για λόγους ασφαλείας οι ηγέτες της ΕΕ χθες το βράδυ παρέδωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα και όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές για το φόβο της.. KGB.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα