“Θα είμαι η φωνή της  βάσης της παράταξης στα εθνικά θέματα”, το καθαρό μήνυμα Σαμαρά σε Μητσοτάκη

“Θα είμαι η φωνή της  βάσης της παράταξης στα εθνικά θέματα”, το καθαρό μήνυμα Σαμαρά σε Μητσοτάκη
Ο Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

Γιατί η θέση που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» για τη Χάγη και το προσφυγικό ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου.

Το βασικό μήνυμα που απέστειλε ο Αντώνης Σαμαράς στο Μαξίμου, με τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», λίγο πριν αναχωρήσει για το πολυσυζητημένο οικογενειακό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ασφαλώς ότι ο ίδιος σκοπεύει να αποτελέσει τη φωνή της βάσης της παράταξης στα εθνικά θέματα.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού κράτησαν ασφαλώς –και σωστά- τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. «Όταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τα «δικά μας», ενθαρρύνοντας τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα. Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε περισσότερο», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην  πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των θέσεών του για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που θα απασχολήσουν επί μακρού την πολιτική ατζέντα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς απάντησαν μετά από λίγες ημέρες εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ευθέως η Ντόρα Μπακογιάννη, ένθερμος θιασώτης επί πολλά χρόνια της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως μοναδικού τρόπου επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών πέραν της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πέραν της διαφοροποίησής του στο θέμα της Χάγης, επέμενε και στις πάγιες θέσεις της ελληνικής δεξιάς για απεμπλοκή από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύοντας την «κωλοτούμπα» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στο προσφυγικό, όπου έριξε ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, δηλαδή, με τη συνέντευξή του, διαμόρφωσε μια συνολική πλατφόρμα για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η ελληνική κυβέρνηση σε όχι μεγάλο βάθος χρόνου, θα αναγκαστεί πιθανότατα σε επώδυνους συμβιβασμούς, ακόμα και αν λάβει το μάξιμουμ που διεκδικεί (στην πραγματικότητα) στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και πάνω στην πολιτική αυτή πλατφόρμα θα διαφοροποιηθεί, εφόσον χρειαστεί, χωρίς βεβαίως αυτή τη φορά να ρίξει την κυβέρνηση, όπως λένε οι γνωρίζοντες, αλλά και η πολιτική λογική.

Άσχημα, βεβαίως, χτύπησε και το μέρος της συνέντευξης, που αναφερόταν στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κυρίως εκείνο το …«δεν τη γνωρίζω»! «Σφάξιμο με το βαμβάκι», λένε κάποιο για ένα πρόσωπο που η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αν μπορούσε, σαφώς και δεν θα υπερψήφιζε.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες το είχε προγραμματισμένο και δεν θα ψήφιζε όποιο πρόσωπο και αν αποτελούσε την πρόταση Μητσοτάκη. Το μήνυμα και εδώ προς τον πρωθυπουργό, από τη στιγμή που δεν επιλέχθηκε ο ίδιος, ενώ είχε «αδειαστεί» και για τη θέση του Επιτρόπου, ήταν απολύτως καθαρό. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα