Νότια Αφρική: Ποινικές διώξεις για 940 υποθέσεις διαφθοράς που συνδέονται με την πανδημία
Ο Σιρίλ Ραμοφόσα υποσχέθηκε αγώνα μέχρις εσχάτων στα θέματα διαφθοράς και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την πανδημία.
- 26 Ιανουαρίου 2022 07:31
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα υποσχέθηκε χθες Τρίτη ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και θα ληφθούν τιμωρητικά μέτρα για εκατοντάδες υποθέσεις κατάχρησης, απάτης και διαφθοράς σε δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με τη ζημία για το δημόσιο να υπολογίζεται πως ανήλθε σε 830 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μισές και πλέον από τις 5.467 κρατικές συμβάσεις τις οποίες εξέτασε η Μονάδα Ειδικών Ερευνών (αναφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και οι οποίες αφορούσαν την προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η πανδημία παρουσιάζουν παρατυπίες.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσο μεγάλος αριθμός συμβάσεων που είχαν σκοπό να σωθούν ζωές και να εξασφαλιστούν μέσα επιβίωσης ήταν παράτυπες, παράνομες η αντικείμενο απάτης», τόνισε ο κ. Ραμαφόσα σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 94.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 3,5 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2, η Νότια Αφρική είναι η χώρα της ηπείρου που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα.
«Η έρευνα αυτή έβαλε στο στόχαστρο πρόσωπα και οργανισμούς που πίστεψαν πως μπορούσαν να εκμεταλλευθούν μια στιγμή εθνικής τρωτότητας για να πλουτίσουν, καθώς και κάποιους που οργάνωσαν κατάχρηση δημόσιων πόρων», τόνισε ο πρόεδρος.
Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές τους φακέλους 940 υποθέσεων: 386 στην εθνική εισαγγελία για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, 244 για την επιβολή πειθαρχικών ποινών σε βάρος δημοσίων λειτουργών και 330 για την επιβολή «διοικητικών κυρώσεων», συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης εγγραφής σε μαύρη λίστα, ώστε να μην είναι δυνατή η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.
Η ανακοίνωση του προέδρου ακολουθεί τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της Μονάδας Ειδικών Ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς στο υπουργείο Υγείας. Σε μια από τις υποθέσεις που ερευνήθηκαν ενεπλάκη το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας – και στενού συνεργάτη του προέδρου Ραμαφόσα –, του Ζουέλι Εμκίζε, που υπέβαλε την παραίτησή του.
Σύμφωνα με τον κ. Ραμαφόσα, ο οποίος έχει μετατρέψει τον αγώνα κατά της διαφθοράς σε άρμα μάχης του, η έκθεση αποτελεί «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις