Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Έσπασαν τα κοντέρ με τις αιτήσεις – Κίνδυνος αποκλεισμού για μικρές επιχειρήσεις
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τονίζει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες απειλούνται με αποκλεισμό από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, αποδίδοντας την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών.
- 20 Ιανουαρίου 2021 06:30
Κάθε ρεκόρ έσπασαν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5). Έτσι μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 732.967 ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τα σχετικά για να διεκδικήσουν ενισχύσεις που συνολικά θα φτάσουν, όπως έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη το 1,5 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει πει ο κ. Σταϊκούρας με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων θα οριστικοποιηθεί ο αλγόριθμος που θα καθορίσει το ύψος των κρατικών δανείων που θα λάβουν όσοι κριθούν δικαιούχοι. Έτσι με βάση δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού, στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά από μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Βέβαια οι αιτήσεις θα εκκαθαριστούν περνώντας μέσα από το μικροσκόπιο των αρχών, που πέρα από λάθη θα δουν ποιες από αυτές «κουμπώνουν» με τα κριτήρια που θα τεθούν με τη σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τυχόν λαθροχειρίες.
Ήδη είναι δεδομένο ότι και σε αυτή τη φάση η μείωση τζίρου θα είναι βασικό προαπαιτούμενοι καθώς όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες κατέθεσαν ενδιαφέρον ήταν υποχρεωμένες να έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία πτώσης τζίρου για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Συνολικά, δε, η μείωση του κύκλου εργασιών για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου θα μπει στο ζύγι.
Παράλληλα πέρα από το κριτήριο μείωσης τζίρου αναμένεται να συνεκτιμηθεί και το ποσό που κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας έλαβε από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το ελάχιστο ποσό που θα τους καταβληθεί να μην είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί ενώ το υπόλοιπο 50% θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου 2021.
Αντιδράσεις από το ΕΕΑ
Στο μεταξύ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σημειώνει ότι με αποκλεισμό απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, αποδίδοντας την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ζητεί, δε, τώρα από την κυβέρνηση να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. «Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα για να μη δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στην συνέχεια διαψεύδονται» τονίζεται σχετικά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ΕΕΑ η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ήταν προσχηματική, καθώς δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και έδωσε λύση στο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι πιθανότατα να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής.
Πιο αναλυτικά, το ΕΕΑ αναφέρει ότι είχε φροντίσει να επισημάνει εγκαίρως προς το υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς το υπουργείο στις 5/1/2021, είχε τονίσει ότι εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου -είχε δοθεί περιθώριο μόλις 9 ημερολογιακών ημερών- οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ειδικά από την στιγμή που ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την Εγκύκλιο, δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο, το ΕΕΑ είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021.
Μάλιστα, το ΕΕΑ είχε επισημάνει ότι αν λόγω έλλειψης χρόνου και χωρίς υπαιτιότητα του μικρομεσαίου επιχειρηματία δοθούν ανακριβή στοιχεία, υπήρχε ο κίνδυνος για επιβολή φορολογικού προστίμου ή και να ζητηθεί από τη μικρομεσαία επιχείρηση η επιστροφή του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άμεσα και έντοκα.
Ενδεικτικά είχε αναφέρει ότι ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες, τα Περίπτερα, τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα πώλησης χρωμάτων, ψιλικά, κλπ, δεν θα προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Μάλιστα το ΕΕΑ είχε καταθέσει την πρόταση οι επιχειρήσεις αυτές να έκαναν τώρα την αίτηση και να υπέβαλαν τον κύκλο εργασιών τους όταν ολοκληρωνόταν η απαραίτητη διαδικασία, λαμβάνοντας την Επιστρεπτέα σε δεύτερο χρόνο.
Το μοναδικό που τελικά έγινε, όπως σημειώνει το ΕΕΑ, ήταν να δοθεί μία τετραήμερη παράταση αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.