Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ψυχανάλυση στην ηγεσία της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ψυχανάλυση στην ηγεσία της Τουρκίας
Φωτο αρχείου Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λεονταρισμούς της Άγκυρας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Ερντογάν. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για καταδίκη της επιθετικότητας της Τουρκίας, αλλά και για το πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου

Την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και την πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι λεονταρισμοί δε θα γίνουν ανεκτοί, αλλά ξεκαθάρισε ότι δε θα εμπλακεί σε ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Δεν θα κάνω ψυχανάλυση και εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η ηγεσία της Τουρκίας“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στη νέα απόπειρα της Άγκυρας να θέσει ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και πατώντας πάντα σε αρχές, αξίες και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι: “Αυτό κάναμε και με την επιστολή, που στείλαμε στον ΟΗΕ, όπου αποδομήσαμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα -εντός εισαγωγικών- “επιχειρήματα” της Τουρκίας”. Και τόνισε: “Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση τις προσβολές και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μάλιστα, καθώς δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το θέμα της αμφισβήτησης από την Τουρκία της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, ότι: “Τα ‘επιχειρήματα’ εντός εισαγωγικών της Τουρκίας αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο μέσω της επιστολής, την οποία στείλαμε στον ΟΗΕ. Αυτή είναι μία συζήτηση, στην οποία δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να εισέλθουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι: “Εάν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις ΗΠΑ, απο την ομιλία μου στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μία στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. “Για ακόμη μία φορά είπα ότι τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ“, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, στον οποίο έδειξε ένα χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” ως απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

“Το ξεκαθάρισα στον καγκελάριο, με τον οποίο είχαμε μία πολύ φιλική συζήτηση, ότι δε νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ για ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο απειλείται ευθέως από το γείτονα του, που μάλιστα έχει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, που κινείτο σε λογική Ποντίου Πιλάτου, είχε μάλλον… διαδικαστικό χαρακτήρα και ότι ο κ.Σόλτς αντιλήφθηκε πλήρως την έκταση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι ο χάρτης της “γαλάζιας πατρίδας” είναι “η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους ότι η Τουρκία μας απειλεί και δεν απειλούμε εμείς την Τουρκία.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ζήτησε στη Σύνοδο από τους ηγέτες της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στο επόμενο, τακτικό, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκεί πια να υπάρχει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα με μία ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη.

Η ΕΕ πάλι αφήνει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για αργότερα

Αλλά και από τα θέματα της ατζέντας αυτής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δεν υπήρξαν -και ούτε βέβαια αναμένονταν- μεγάλες καλές ειδήσεις, καθώς η ΕΕ κλωτσάει για άλλη μία φορά πιο πέρα το τενεκεδάκι της λήψης πραγματικά γενναίων μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και όπως ανέφερε, αυτή τη φορά είχε περισσότερους ηγέτες μαζί του, πλην όμως τελικώς αποφασίστηκε πάλι ότι θα υπάρχει μία αναφορά στα συμπεράσματα ότι η Κομισιόν θα εξετάσει και αυτό το μέτρο.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ προκειμένου να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, επανέλαβε πάντως ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο εθνικό πρόγραμμα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επισιτιστική ασφάλεια και η ελληνική ναυτιλία

Στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε και το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Ο κ.Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι σήμερα στην Ουκρανια είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκ τόνοι σιτηρων, καθώς οι θαλάσσιες οδοί μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι πρακτικά αποκλεισμένες και οι δυνατότητες να μεταφερθούν σιδηροδρομικά είναι περιορισμένες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ στηρίζει την πρωτοβουλία του ΟΗΕ να δημιουργηθεί – εκ των πραγμάτων σε συνεννόηση και με τη Ρωσία- ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος, ο οποίος θα επιτρέπει στο πολύτιμο στάρι να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού, για να μην “πληρώσουν τη νύφη” του πολέμου απομακρυσμένες φτωχές χώρες. “Φυσικά η ελληνική ναυτιλία θα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην περίπτωση που θα μπορούσαμε να πετύχουμε μία τέτοια λύση, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην ΕΕ”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει και ρελάνς στην Άγκυρα, η οποία επιχειρεί να αναβαθμίσει τη δική της θέση διαμεσολαβώντας με τη Μόσχα για ελεύθερη διακίνηση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα.

Ερωτηθείς δε εάν το νέο εμπάργκο της ΕΕ στη Μόσχα θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων θα μεταφέρεται λιγότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, υπογράμμισε όμως ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις που να αφορούν τη μεταφορά πετρελαίου προς τρίτες χώρες. “Το βέβαιο ειναι ότι δεν υπάρχει καμία οριζόντια απαγόρευση και θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική συνέπεια για την εμπορική ναυτιλία” , εκτίμησε.

Μητσοτάκης: Πότε επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις Τσίπρα;

Ο πρωθυπουργός διέψευσε μάλιστα για άλλη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αυτή τη φορά με αφορμή τις προβλέψεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο προκειμένου να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση λόγω ακρίβειας.

“Θέλω να μου πείτε πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί”, σχολίασε σαρκαστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω δεσμευθεί πολλές φορές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα