Ρέγκλινγκ: Σωστά τα έκτακτα μέτρα αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί δημοσιονομική προσπάθεια
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε όμως και ένα μεγάλο αστερίσκο.
- 14 Σεπτεμβρίου 2020 19:44
Θετικός στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ προειδοποιώντας όμως ότι κάποια στοιγμή θα χρειαστεί δημοσιονομική προσαρμογή.
«Με την κρίση του κορονοϊού το προσφυγικό αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις καταλαβαίνουμε για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα μετατράπηκε σε έλλειμμα . Πάντως από κάποιο σημείο και μετά θα χρειαστεί δημοσιονομική προσπάθεια» τόνισε ο επικεφαλής του ESM μετά τη συνάντηση που είχε με το υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και ειδικά την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την μείωση των εισφορών κατά 3% για το 2021 συνυπολογίζοντας ότι είναι έκτακτα ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι βρίσκονται ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση κατεύθυνση καθώς πρόκειται μείωση του φορολογικού βάρους. «Αν είναι σωστά σχεδιασμένα μπορούν να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη της οικονομίας» τόνισε .
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε επίσης τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και τους μήνες της πανδημίας και τόνισε ότι η 7η αξιολόγηση που έγινε τον Ιούλιο μέσω τηλεδιασκέψεων θα είναι θετική. Σημείωσε ειδικότερα την πρόοδο που έχει γίνει στο σχεδιασμό και τη δρομολόγηση του πλαισίου για τη διευθέτηση οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.
Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια θέματα που έχουν απασχολήσει τον ESM και σημείωσε ειδικότερα την απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων. Τόνισε ειδικότερα ότι με το ρυθμό που αυξάνονται οι καθυστερούμενες συντάξεις ο στόχος που έχει τεθεί για την εξάλειψη του στοκ των καθυστερούμενων συντάξεων μπορεί να μην επιτευχθεί.
Κοιτώντας μπροστά θα έλεγα ότι οι Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των θεσμικών της οργάνων και τη δημιουργία ενός φιλιού προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις περιβάλλον.
Σταϊκούρας: Ζητάμε έμπρακτη συμπαράσταση από τους εταίρους
Την επίδειξη εμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων σε ζητήματα όπως το προσφυγικό , τις γεωπολιτικές εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και φυσικά το ταμείο ανάκαμψης ζήτησε στην δική του τοποθέτηση ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
«Γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας.
Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα περιοχή του πλανήτη.
Σε ένα – στενότερο και ευρύτερο – εξωτερικό περιβάλλον με αβεβαιότητες, εντάσεις και δυνητικούς κινδύνους, που αφορούν βεβαίως, ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο υπουργός οικονομικών σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση κινείται μεθοδικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβεί τις δυσκολίες βάζοντας ως προτεραιότητες.
Την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν.
Την αξιοποίηση, της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα υπάρξει και για το έτος 2021.
Την θωράκιση της άμυνας της χώρας.
Και τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου μας.
Ενός Σχεδίου που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.