Σε νέες μειώσεις φόρων αναζητούνται οικονομικά και πολιτικά “αναχώματα”
Για το 2023 παραπέμπονται οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, ενώ φέτος το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να παρατείνει και το β' εξάμηνο μια σειρά από μέτρα όπως οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, πολιτισμό, τουρισμό και μεταφορές.
- 25 Ιανουαρίου 2022 07:14
Η διασφάλιση ή όχι επαρκούς δημοσιονομικού χώρου είναι το βασικό, ώστε να προωθηθούν μια σειρά από υποσχέσεις για νέες μειώσεις φόρους. Με δεδομένο το ότι φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει ένα άκρως φιλόδοξο δημοσιονομικό στόχο για μάζεμα του πρωτογενούς ελλείμματος, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και μια σειρά από προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, αλλά και οι ακραίες καταστάσεις λόγω καιρικών φαινομένων, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις πάει για το 2023. Βέβαια καθώς συμπίπτει με την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία (τέλος του 2022), το χρονικό ορίζοντα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά βέβαια και τις εκλογές αποκτά ένα έντονο πολιτικό «άρωμα».
Πάντως μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και το Open Tv ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το περίγραμμα των στόχων. «Επιπλέον, για την εφετινή χρονιά ισχύουν πρόσθετες, μη μόνιμες, ελαφρύνσεις, όπως είναι: η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η περαιτέρω συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και η κατάργησή του για νέους έως 29 ετών, καθώς και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (μεταφορές, καφές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφοι, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια και σχολές χορού).
Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μελλοντικά θα προχωρήσουμε και σε νέες μειώσεις φόρων, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».
Μάλιστα, χαρακτήρισε την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για την εισφορά αλληλεγγύης είναι η μονιμοποίηση της κατάργησή της και διεύρυνσή της για να περιληφθούν στο μέτρο και οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που σήμερα εξαιρούνται.
Μονιμοποίηση μέτρων
Παράλληλα, για φέτος, με το πολιτικό κλίμα να βαραίνει για την κυβέρνηση λόγω ακρίβειας και βέβαια ένεκα καταστάσεων, όπως οι τελευταίες με το χάος από τα καιρικά φαινόμενα, μια διαδικασία μονιμοποίησης των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύουν για το 2022, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο κλπ, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πέρα από απαραίτητες κινήσεις για τη στήριξη της οικονομίας, λειτουργούν και ως αντίβαρο στη δυσαρέσκεια και ως αντίδοτο την πολιτική φθορά..
Ειδικά η εισφορά αλληλεγγύης αποτελεί κομβικό σημείο κι έτσι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι αφενός να μονιμοποιηθεί η κατάργησή της και αφετέρου να περιληφθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που σήμερα εξαιρούνται από το «πάγωμα».
Εκτός της εισφοράς αλληλεγγύης στο οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξουν την παγίωση και των μειωμένων συντελεστών για τις ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από πέρυσι αλλά.
Σύμφωνο Σταθερότητας
Κλειδί πάντως για τις όποιες κινήσεις είναι και το κλίμα στην ΕΕ, όπου ήδη αρχίζουν να βάζουν στο «μάτι» τα ελλείμματα του ελληνικού προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική πορεία, ζητήματα που αναμένεται να τεθούν και σήμερα στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. Πάντως, από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ΕΕ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023, όπως αυτοί θα αποφασιστούν σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει θα κριθούν τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τα οποία πάντως το 2023 είναι στο χρονικό σημείο κλειδί.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις