Τετ α τετ Μητσοτάκη – Σολτς με φόντο ενεργειακά και Τουρκία

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Σολτς με φόντο ενεργειακά και Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Με τον καγκελάριο της Γερμανίας συναντάται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς πραγματοποιείται με δεδομένες τις σφοδρές αντιρρήσεις της Γερμανίας σε οποιαδήποτε κοινά ευρωπαϊκά μέτρα κατά της ακρίβειας που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Το Βερολίνο δε θέλει σε καμία περίπτωση ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης είχε ως όρο πως θα ήταν μία μοναδική εξαίρεση. Η Αθήνα βεβαίως προσδοκά ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες που το επιθυμούν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και τα υπόλοιπα διαθέσιμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αλλά επιμένει και στην πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου και για πιο δραστικά μέτρα.

Κυρίως όμως η συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς πραγματοποιείται με φόντο τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, με το Βερολίνο να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Η Γερμανία «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

Η Αθήνα αντίθετα τονίζει προς συμμάχους και εταίρους ότι η Τουρκία θέτει με αυτή τη συμπεριφορά της σε κίνδυνο την ενότητα και σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και δη σε μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η Συμμαχία έχει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καταγγέλει επίσης τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι είναι αντίστοιχος με τον αναθεωρητισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ζητώντας τη σαφή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, ενώ με την επιστολή στον ΟΗΕ αποδομεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα νησιά του Αιγαίου και απαντά στις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση.

Σημειωτέον ότι κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο δείπνο των 27 για την εντεινόμενη νέα προκλητικότητα της Άγκυρας, την οποία η Αθήνα αποδίδει στον τουρκικό εκνευρισμό για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα