Καταγγελία Μπεκατώρου: Επαγρύπνηση για το χειρισμό σεξουαλικών υποθέσεων ζητά ο Άρειος Πάγος
Σε μία εγκύκλιο τριών σελίδων, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ζητά την επαγρύπνηση των εισαγγελιών αναφορικά με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
- 18 Ιανουαρίου 2021 18:05
Την επαγρύπνηση όλων των εισαγγελέων της χώρας, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ορθά καταγγελίες που σχετίζονται με σεξουαλικά αδικήματα, ζητά με σχετική εγκύκλιο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας. Επικαλούμενος τα όσα έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες επ’ αφορμής των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου, δίνει σαφές οδηγίες για τον τρόπο που οι εισαγγελείς οφείλουν να χειρίζονται τις αντίστοιχες υποθέσεις.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τους υφιστάμενους του να προχωρούν αυτεπάγγελτα και τάχιστα, αναφέροντας αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, επισημαίνοντας και το σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας. Στόχος, όπως εξηγεί, είναι “η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί σε καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός και στη συνέχεια η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων”.
Στην 3σέλιδη εγκύκλιο προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επανέρχεται στο ζήτημα της άμεσης παρέμβασης των εισαγγελέων της χώρας όταν συντρέχουν οι όροι αυτεπάγγελτης έρευνας και ποινικής δίωξης (σ.σ. έχει και στο παρελθόν εκδώσει σχετική εγκύκλιο), επισημαίνοντας ότι “οι περιστάσεις επιβάλλουν να επανέλθουμε άμεσα και να εστιάσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας, κατά την άσκηση της βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας σας, στην ποινική αντιμετώπιση, σε όλες τις διαστάσεις τους, ειδικών αξιόποινων συμπεριφορών που ήδη αναδεικνύονται με αφορά στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική της κακοποίηση”.
Σύμφωνα με το Β. Πλιώτα, οι εισαγγελείς επιβάλλεται να παρεμβαίνουν ταχύτατα για έρευνα “όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων”, ενώ τους ενημερώνει ότι “οι ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ (…) επειδή σ’ αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να πετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντικατάσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσης τους.”
Τέλος, τονίζεται ως αυτονόητη η διαφύλαξη του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, σύμφωνα και με τα όσα καταγράφει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr