Κορονοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία στη Β. Ελλάδα – Μόλις το 17% των ΜΕΘ είναι ελεύθερο

Κορονοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία στη Β. Ελλάδα – Μόλις το 17% των ΜΕΘ είναι ελεύθερο
Νοσηλεύτρια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. AP

Σχεδόν το σύνολο των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένες. Σημάδια επιδείνωσης της επιδημίας δείχνουν τα στοιχεία.

Μόνο 24 κρεβάτια σε σύνολο 136 στις ΜΕΘ για κορονοϊό σε Μακεδονία και Θράκη ήταν ελεύθερα χθες με την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη να είναι ακόμη πιο άσχημη αφού η πληρότητα έφτασε σχεδόν στο 100%. Τα δε κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή γεγονός που προκαλεί ανησυχία όσο η θερμοκρασία λόγω εποχής πέφτει.

Το ΕΣΥ βέβαια μπορεί να αντέξει καθώς πέρυσι μόνο στην Θεσσαλονίκη είχαν φτάσει στους 174 στην πιο άσχημη φάση της επιδημίας, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, όμως αυτό σημαίνει την κατάργηση θαλάμων χειρουργείων και τον σημαντικό περιορισμό στην περίθαλψη άλλων βαρέων νοσημάτων. Αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει αν αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι χθες σημειώθηκε μια σχετική αύξηση στα κρούσματα η οποία προϊδεάζει για πιθανή αλλαγή στο κλίμα σταθερότητα που σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες η πορεία της επιδημίας.

Η Θεσσαλονίκη ήταν και πάλι η πηγή της ανησυχίας με τα κρούσματά της (394) να είναι σχετικά κοντά με εκείνα της Αττικής, ενώ βλέπουμε ότι το κύμα κινείται και νοτιότερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου αρχίζει να πέφτει και η θερμοκρασία.

Χθες λοιπόν σημειώθηκαν πάνω από 2600 νέα κρούσματα, αριθμός σχετικά υψηλός για Παρασκευή, γεγονός που οδήγησε και σε αύξηση του 7ημερου μέσου όρου σε πάνω από 2150. Μάλιστα υπήρξε και σχετική αύξηση στους διασωληνωμένους και φαίνεται λοιπόν ότι “χαλάει” η ισορροπία που είχαμε μέχρι σήμερα.

Ο βασικός λόγος βέβαια παραμένει η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Χθες και πάλι οι εμβολιασμοί παρέμεινα χαμηλά και συνολικά έγινα μόνο 22000 με 6800 να αφορούν την πρώτη δόση.

Ανησυχία επιστημόνων

Για τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτέλεσε την εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται «στο κόκκινο».

«Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, άλλα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40%, με 45% δεν υπάρχει τείχος ανοσίας» ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως επισήμανε, «η αντιμετώπιση της πανδημίας η πιο συμμετοχική διαδικασία, στην κοινωνία δε φτάνουν μόνο οι γιατροί και οι κυβερνήσεις, καθένας από εμάς πρέπει να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση».

«Οι νεκροί είναι αρκετοί, όχι τόσο όσοι ήταν, με αυτά τα κρούσματα είχαμε 100 περίπου νεκρούς, τώρα έχουμε 30 για να καταλάβετε τη σημασία του εμβολιασμού» διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία πάνε τόσο καλύτερα γιατί έχουν 15% με 20% παραπάνω ποσοστό εμβολιασμού. «Να μην φοβάται ο κόσμος να κάνει την τρίτη δόση όσοι πρέπει να πάνε να την κάνουν για να προστατευθούν καλύτερα» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα