Κακοκαιρία Ελπίδα: Αντιολισθητικές αλυσίδες – Πότε χρειάζονται και πώς τοποθετούνται

Κακοκαιρία Ελπίδα: Αντιολισθητικές αλυσίδες – Πότε χρειάζονται και πώς τοποθετούνται
Αντιολισθητικές αλυσίδες iStock

Αναγκαστική κρίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς καθώς πολλά προβλήματα παρατηρούνται στο οδικό δίκτυο εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίδα που πλήτει τη χώρα τις τελευταίες ώρες.

Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να επιδείξουν οι οδηγοί σε όλη τη χώρα από το πρωί της Δευτέρας (24/1) καθώς η κακοκαιρία Ελπίδα πέρα από το λευκό σκηνικό, έχει δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθιστώντας απαραίτητη σε πολλές περιοχές της χώρας τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ωστόσο, η χρήση των αλυσίδων μπορεί για κάποιους να εξελιχθεί σε ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν η τοποθέτησή τους δεν έχει γίνει σωστά ή πρόωρα.

Μια από τις βασικές και χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή χρήση των αλυσίδων είναι αρχικά να εξασφαλίσουμε ότι οι αλυσίδες που διαθέτουμε είναι οι σωστές για τις διαστάσεις των ελαστικών του οχήματός μας, καθώς όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με την αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια πάνω στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς και σε περίπτωση τετρακίνησης, στον εμπρός άξονα.
  • Κατά τη χρήση των αλυσίδων, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι ομαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
  • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν “φοράει” αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20-30 km/h.
  • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης τους.
  • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι “τεντωμένες”.

Η γνώμη σου μετράει! Απάντησε εδώ στην έρευνα της aboutpeople και μπες στην κλήρωση για ένα ρολόι Xiaomi Mi Smart 5

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα