Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 271 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 76 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 55, η ΝΔ με 51, το ΚΙΝΑΛ με 39,  το ΜέΡΑ25 με 31, και το ΚΚΕ με 19.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 163 ερωτήσεις, 75 Αναφορές, 27 Επίκαιρες ερωτήσεις και 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 17.5.2021

ΣΥΡΙΖΑΈλλειμα αξιολόγησης των self_tests _ αδιαφάνεια για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον έλεγχο των μεταλλάξεων του SARS_CoV_2 στην Ελλάδα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ξανθός Ανδρέας, απευθύνεται με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Κατά τον βουλευτή, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα που αφορούν τη χρήση των self-tests, με αποτέλεσμα την ελλειπή αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Κατόπιν τούτου ρωτά τον Υπουργό, αν έχει γίνει αξιολόγηση της συμβολής των self–tests στην ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 στη χώρα και με ποια στοιχεία γενικεύεται η χρήση τους σε όλους του τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής. Επίσης ρωτά, ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα των μεταλλάξεων του ιού στην Ελλάδα και πόσο αυτές επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας και πως και με ποια στοιχεία ενημερώνονται οι διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Λειτουργία και τον χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.

Ο Λογιάδης Γεώργιος, βουλευτής του ΜέΡΑ25, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θέτει το θέμα του ΚΕΘΕΑ. Κατά τον βουλευτή, το ΚΕΘΕΑ, είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία του στηρίχθηκε πάνω σε αρχές και αξίες και έτσι, η πολιτεία οφείλει να τον σέβεται και να τον υποστηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Κατακρίνει λοιπόν πράξεις όπως την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Ρωτά έτσι αν θα γίνει άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ, στην οποία θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού κλπ αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών;

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, επαναφέρει το θέμα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, με ερώτηση του στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο βουλευτής αναφέρετε στην  έκθεση της Επιτροπής Κρίσεων ΒΑΕ, η οποία έχει ως πόρισμα την ένταξη των ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ρωτά έτσι τον Υπουργό, ποιες  είναι τελικά οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού κλπ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προς το Υπουργείο Εργασίας. Ρωτά επιπλέων, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αυτοτελή φορολόγηση των αποζημιώσεων των εφημεριών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 18.5.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Η μη ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, συνιστά εγκληματική αδράνεια του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Πολάκης Παύλος, θέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη θεραπεία των  μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ειδικότερα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πλέον επιστημονικά ασφαλή στη χορήγηση τους και παρέχουν άμεσο αποτέλεσμα τόσο στη θεραπεία των ασθενών. Η χρήση τους λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμα στη μείωση της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό τι ενέργειες προτίθεται να κάνει και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια των μονοκλωνικών αντισωμάτων και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ακόμα δεν το έχει πράξει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Διάθεση των self tests από τα supermarkets

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θίγει το θέμα της διάθεσης και διανομής των self tests. Συγκεκριμένα η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι η διάθεση των self-tests πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ελεγχόμενους και ασφαλείς χώρους όπως είναι τα φαρμακεία και οι Δημόσιες δομές υγείας. Κατόπιν τούτου ρωτά, μεταξύ άλλων, αν ισχύει πως εξετάζεται η διάθεση των self tests από καταστήματα λιανεμπορίου (πχ supermarkets) και αν ισχύει, πώς ακριβώς θα γίνεται η διάθεσή τους, δηλαδή αν θα αντιμετωπίζονται ως κανονικά προϊόντα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 19.5.2021

ΚΙΝΑΛ: Τραγικές παραλείψεις και αστοχίες της Κυβέρνησης με τα tests στους κρατούμενους.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κεγκέρογλου Βασίλειος, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη, και Υγείας. Η ερώτηση αναφέρετε στα tests στους κρατούμενους και συγκεκριμένα, στις ελλείψεις που υπάρχουν. Ο βουλευτής επισημάνει την ανάγκη διενέργειας ικανού αριθμού selftests τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους κρατούμενους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας καθώς αυτά είναι ευαίσθητα στην διασπορά του ιού. Ρωτά έτσι, αν υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο για περιπτώσεις που εντοπιστούν θετικά κρούσματα σε χώρους κράτησής και τι αυτό υπαγορεύει και τι προτίθενται να φροντίσουν για την διενέργεια ικανού αριθμού tests για την προστασία της ζωής και των κρατούμενων και των εργαζομένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες οι ενέργειες της Ελλάδας για την εξαίρεση ισχύος του καθεστώτος της «πατέντας» των εμβολίων κατά της νόσου COVID_19;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κουρουμπλής Παναγιώτης, απευθύνετε προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Δεδομένου ότι  η πανδημία έχει ήδη κοστίσει τις ζωές σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι χρειάζεται άρση της «πατέντας» των εμβολίων κατά της νόσου COVID_19. Το επιχείρημα του στηρίζετε στο γεγονός ότι καθόσον οι οικονομικοί πόροι που διατέθηκαν στην έρευνα για την παραγωγή κάθε νέου φαρμάκου δεν είναι μόνο δαπάνες των εταιριών, δεν έχουν αποκλειστικό πνευματικό δικαίωμα σε κάθε νέο φάρμακο που παράγουν. Ρωτά έτσι, στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στον ΠΟΕ, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί για την εξαίρεση ισχύος της «πατέντας» των εμβολίων, ποια είναι η θέση της Ελλάδας και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ως κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 20.5.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά μέτρα διεξαγωγής των πανελληνίων _ τι μέτρα θα εφαρμοστούν στην περίπτωση θετικών κρουσμάτων σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Κατά τον βουλευτή, δεν έχουν ανακοινώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα διεξαγωγής των Πανελληνίων, με αποτέλεσμα, τόσο οι μαθητές όσο και οι οικογένειές τους να αγωνιούν για το τι τελικά θα ισχύσει στην περίπτωση που είτε ο ίδιος ο μαθητής είτε κάποιος συμμαθητής τους ή εκπαιδευτικός με τον οποίο έχουν έρθει σε επαφή διαπιστωθεί ότι είναι θετικός στον COVID-19. Κατόπιν τούτου, ρωτούν τους Υπουργούς, Πότε θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Διαχείριση των αποβλήτων των self test.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Αρβανιτίδης Γεώργιος και Πουλάς Ανδρέας, θέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες διαχείρισης των αποβλήτων των self test που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν κρίνονται επαρκείς και αποτελεσματικές από τους ειδικούς. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να βρεθεί άμεσα μία λύση ώστε τα απόβλητα των self test να μην θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο την υγεία των πολιτών αλλά και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ρωτούν έτσι, τι μέτρα θα ληφθούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E._ Καταστήματα Public.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με καταγγελίες που έγιναν από το Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.. Συγκεκριμένα οι αγγελίες αφορούν η διοίκηση της εταιρείας προέβη στην απόφαση να αναγράφονται στο ονομαστικό ταμπελάκι κάθε υπαλλήλου και οι γλώσσες τις οποίες μιλά. Κατά τον βουλευτή, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. Ρωτά κατόπιν τούτων, αν θα προβεί με άμεσο τρόπο και σε συνεννόηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας, στη διερεύνηση των συγκεκριμένων περιστατικών που έχουν καταγγελθεί.

Δείτε τη ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 21.5.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ενεργοποίηση μέτρων στήριξης ιδιοκτητών και οδηγών ΤΑΞΙ.

Ο βουλευτής την Νέας Δημοκρατίας, Κόνσολας Εμμανουήλ, απευθύνει ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι τα ταξί, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ενταχθεί στον κλάδο των πληττόμενων επιχειρήσεων, έχουν υποστεί τεράστια μείωση τζίρου. Ρωτά έτσι,  εάν το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης ειδικού σκοπού τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ταξί, όπως έγινε για τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία. Επίσης ρωτά, εάν το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του ορίου του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας των οδηγών ταξί με μισθωτή σχέση εργασίας, με δεδομένο ότι στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, η απασχόληση τους είναι περιορισμένη και έχει εποχικό χαρακτήρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα