Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση ανάβει φωτιές στην Μεσόγειο
Όσο περισσότερο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία στην λεκάνη της Μεσογείου, όχι μόνο θα πληθαίνουν οι φωτιές που απειλούν τις χώρες της περιοχής, αλλά θα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, επισημαίνει νέα εφιαλτική μελέτη. Κοινός παρανομαστής όλων των παραπάνω είναι φυσικά ο ίδιος ο άνθρωπος.
- 08 Νοεμβρίου 2018 16:53
Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα αναμένεται να αυξήσει δραματικά τις καμένες εκτάσεις λόγω φωτιάς στη Μεσόγειο, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά ιδρύματα.
Το εφιαλτικό αυτό σενάριο μπορεί να αποτραπεί μόνο με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Και τούτο διότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της υπερθέρμανσης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση των καμένων εκτάσεων.
«Για να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα, συνδυάσαμε τις περιφερειακές προβλέψεις για το κλίμα με διάφορα εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις καμένες εκτάσεις από τις θερινές πυρκαγιές με τους βασικούς κλιματολογικούς παράγοντες», σημειώνει ο Μάρκο Τούρκο, επικεφαλής της μελέτης.
Επί της ουσίας, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τη διακήρυξη της Συμφωνίας για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι περίοδοι των πυρκαγιών τη διετπια 2017 και το 2018 ήταν ασυνήθιστα έντονες σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, με μεγάλες και φονικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Πορτογαλία, ακόμη και Σουηδία. Όλες αυτές οι φωτιές συνδέονται με μεγάλες ξηρασίες και κύματα καύσωνα ενώ προκάλεσαν οικονομικές και οικολογικές καταστροφές, αλλά πάνω από όλα κόστισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.
Ο Τούρκο και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια σειρά τοπικών κλιματικών μοντέλων για να προβλέψουν τις καμένες περιοχές στη Μεσογειακή Ευρώπη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο η σχέση μεταξύ κλίματος, βλάστησης και φωτιάς θα αλλάξει κάτω από διαφορετικά σενάρια λόγω άλλων παραγόντων όπως η ξηρασία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, η καμένη περιοχή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με μηδενική μελλοντική αύξηση. Το πιο εφιαλτικό σενάριο είναι ότι στην περίπτωση που η υπερθέρμανση αγγίξει τους 3 βαθμούς Κελσίου, τότε η καμένη έκταση θα αυξηθεί κατά 100%.
«Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την αύξηση της κοινωνικής έκθεσης σε μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, απαιτούν επανεξέταση των σημερινών στρατηγικών διαχείρισης. Οι απλές προσπάθειες πρόληψης πυρκαγιών δεν θα είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η ανάπτυξη μοντέλων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό των βασικών δράσεων για την πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων και των συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές», κατέληξε ο Τούρκο.
2ο Climate Change Conference στις 9 Νοεμβρίου
Με κεντρικό γνώμονα την ανάγκη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για διάχυση γνώσης πάνω στις νέες πολιτικές, τεχνολογίες και υπηρεσίες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ως προς τις επιπτώσεις των πολιτικών κλιματικής αλλαγής, η Boussias Communications και η Natural Resources PC διοργανώνουν το 2ο Climate Change Conference στη χώρα μας.
Διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές, experts και practitioners από ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων, διαχειριστικών φορέων ενέργειας, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συμβουλευτικών οίκων της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα παρουσιάσουν ευκαιρίες και απειλές.