Προς συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ στη Νέα Υόρκη
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει αιτία αμηχανίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ.
- 12 Σεπτεμβρίου 2019 16:18
Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Το ραντεβού πάντως δεν έχει κλειδώσει ακόμη αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εν αντιθέσει με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία έχει οριστικοποιηθεί αν και το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει ημερομηνία.
Εφόσον κλείσει η συνάντηση με Ζάεφ θα είναι η πρώτη μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει αιτία αμηχανίας για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
Και αυτό δεδομένου ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ είχε εκφράσει την αντίθεση της στη Συμφωνία των Πρεσπών, είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ως αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων από τους εταίρους και βουλευτές της είχαν συμμετάσχει στα συλλαλητήρια, ενώ τώρα ως κυβέρνηση καλείται να την εφαρμόσει, επιμένοντας όμως ταυτόχρονα ότι είναι επιζήμια.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε πρόσφατες δηλώσεις του (Real FM) είχε υπενθυμίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προαναγγείλει ότι εφόσον ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα την εφάρμοζε διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και μία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώνει διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα με προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Δένδιας μάλιστα είχε υπογραμμίσει, ότι «ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα”. Μήνυμα που πήγαινε και προς όσους θερμοκέφαλους εντός της ΝΔ ονειρεύονται μονομερή ακύρωση, κάτι που θα δημιουργούσε επικίνδυνα τετελεσμένα την ώρα που η χώρα επικαλείται έναντι της Τουρκίας τις συνθήκες και τη διεθνή νομιμότητα.
Απαντώντας σχετικά με την άποψη που είχαν διατυπώσει πολλά στελέχη της ΝΔ περί προδοτικής συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδώσει τον τίτλο του προδότη της χώρας σε κανέναν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία».
«Αυτά», πρόσθεσε, «γίνονται στο πλαίσιο ενός οξύτατου πολιτικού λόγου, όχι παραδεκτού κατά την άποψή μου, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί, ούτε να τα διατηρεί σαν πολιτική παρακαταθήκη».
Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα, στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία και αυτή από τη μεριά της, όπως ξεκαθάρισε στον ομόλογό του κ. Ντιμιτρόφ, πρέπει να τηρήσει απολύτως τις δικές της δεσμεύσεις «στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία».
Ερωτηθείς ειδικότερα σχετικά με τα δυο βασικά σημεία, το θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας, όπως και τη δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός», απάντησε: «Θα ήθελα να μπορούσα εγώ να τα είχα αλλάξει, όμως είναι εκεί τώρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτό από την άλλη πλευρά ότι ο τίτλος του πολίτη της άλλης χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης που περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Θα το επιχειρήσουμε αλλά αν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη Συμφωνία ή συμβολικά αυτά τα δύο άρθρα δεν θα σας πω την αλήθεια. Αυτό αφ’ ης υπογράφηκε, κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν (να αλλάξει)».
Νωρίτερα η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής απάντησε στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ άλλαξε άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η κα. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι: «Η ΝΔ προεκλογικά σε όλους τους τόνους είχε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία θα είναι εν ισχύ και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη η οποία θα μπορεί να αναιρέσει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο προεκλογικά εξακολουθούμε και το θεωρούμε αυτονόητο και μετά από τις εκλογές. Η ΝΔ δεν άλλαξε άποψη» και πρόσθεσε: «Έχει βασικές αδυναμίες η Συμφωνία αλλά αφού ψηφίστηκε από τη Βουλή και είναι σε ισχύ θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε.»