Αν κάποιος δεν ντύνεται καλά στην παγωνιά μπορεί να είναι σημάδι άνοιας
Τα συνεχόμενα λάθη που γίνονται σε εκτιμήσεις του τι πρέπει να φορέσουμε, για να προστατευτούμε από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να έχουν βαθύτερο νόημα σύμφωνα με γιατρούς.
- 24 Ιανουαρίου 2022 10:20
Το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, με την Κακοκαιρία Ελπίδα να είναι δεδομένα κοντά μας και να προκαλεί διάφορες προκλήσεις.
Αν δείτε κάποιον δικό σας -ηλικιωμένο- άνθρωπο να ετοιμάζετε να βγει έξω, με ένα ελαφρύ μπουφάν (επανειλημμένως αυτές τις ημέρες), ενδεχομένως να είναι σημάδι πως υπάρχει θέμα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Κατηγορία στην οποία ανήκει το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και διάφορες άλλες που προσβάλλουν τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου και επηρεάζουν -μεταξύ πολλών- τη λήψη αποφάσεων. Όπως επηρεάζουν και τη μνήμη και άρα ένας άνθρωπος με άνοια (που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη λογική) δεν μπορεί να θυμηθεί να βάλει γάντια ή καπέλο.
Όπως επισήμαναν γιατροί στο Best in Life, για να ‘καταλάβουμε’ πως πρέπει να ντυθούμε ώστε να προφυλαχτούμε από το κρύο, το μυαλό μας συνδυάζει τις διαθέσιμες ενδείξεις. Δηλαδή, το χιόνι που μπορεί να πέφτει έξω από το παράθυρο μας. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ δεν κάνουν το συνδυασμό. Δεν γίνεται η αναγνώριση του περιβάλλοντος, ενώ όσοι έχουν άνοια δεν αναγνωρίζουν τις εσωτερικές θερμοκρασίες. Δεν αυτορυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και δεν ‘αντιλαμβάνονται’ ποια ρούχα είναι κατάλληλα για τον όποιο καιρό. Η ευαισθησία μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο της άνοιας.
Έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2015 είχε βρει ότι όσοι πάσχουν από άνοια έχουν συχνά αλλοιωμένη ανταπόκριση στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τον πόνο. Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος με άνοια είναι λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητος στη ζέστη ή στο κρύο και ότι η ευαισθησία του μπορεί να αλλάξει γρήγορα.
Οι ερευνητές απέδωσαν την αλλαγή εν μέρει στην απώλεια φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία ομοιοστατικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας. Τόνισαν ότι ο κρύος καιρός μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος. Eίναι χρήσιμο οι φροντιστές να αναλαμβάνουν την ένδυση, αλλά και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σπίτι, όπως και να ενθαρρύνουν την τακτική δραστηριοποίηση -ώστε να τονώνεται η κυκλοφορία και έτσι να μένει ζεστός ο άνθρωπος που δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι μοναχικές βόλτες του ασθενή, καθώς μπορεί να χαθεί και με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτό μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις