Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Σοκάρουν οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής σε δάσος Natura
Σπίτια καμμένα, ζώα νεκρά, ένα καταπράσινο δάσος που έγινε στάχτες άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά στο Αλεποχώρι. Τα καρέ προκαλούν θλίψη. Τιτάνιες οι προσπάθειες των πυροσβεστών να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.
- 21 Μαΐου 2021 16:01
Οι εικόνες από τη φωτιά στο Αλεποχώρι είναι σοκαριστικές. Πραγματικά, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την οικολογική καταστροφή σε ένα δάσος Natura στα Γεράνεια Όρη, που αποτελούσε βασικό πνεύμονα για την περιοχή και όχι μόνο.
Η φωτιά άφησε τα Γεράνεια Ορη, επειδή πλέον δεν είχε κάτι άλλο να κάψει εκεί, και στην ουσία “συνάντησε” ό,τι απέμεινε από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018.
Οι δασικές εκτάσεις στην Αττική και στα πέριξ της που δεν έχουν καεί είναι πλέον ελάχιστες, μετά και την τεράστια καταστροφή του οικολογικού πλούτου στην Εύβοια. Έτσι, η ανάγκη προστασίας των περιοχών που καταστράφηκαν και η μη καταπάτησή τους, είναι παραπάνω από ζωτική ανάγκη. Η περιβαλλοντική καταστροφή για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας αλλά και για τις πλημμύρες, είναι ορατή.
Να σημειώσουμε εδώ πως βάσει των εκτιμήσεων των ΕΕ, το 25% του συνόλου των καμένων εκτάσεων λαμβάνουν χώρα εντός του δικτύου Natura 2000, γεγονός το οποίο -όπως σημειώνει η Κομισιόν – καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των προσπαθειών των χωρών της ΕΕ για αποκατάσταση και διαχείριση των προστατευόμενων οικοτόπων και των οικοσυστημικών υπηρεσιών τους, μεταξύ άλλων, για λόγους πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
Σε βίντεο του NEWS 24/7 και του Μάνου Φραγκιουδάκη από περιοχή κοντά στο Χάνι Δερβένι και κοντινούς οικισμούς που εκκενώθηκαν, καταγράφηκε η πυροσβεστική να σπεύδει να βοηθήσει ανθρώπους που έκαναν αγροτικές δουλειές και βρέθηκαν σχεδόν μέσα στις φλόγες και τους πυκνούς καπνούς. Οι στιγμές έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσους τις ζωές τους, τις περιουσίες τους και τα ζώα τους.
Οι εικόνες της καταστροφής είναι απόλυτα αποκαρδιωτικές.
Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς έχει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και εκτιμάται πως η φωτιά ξεκίνησε από έναν 90χρονο που αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα από ελαιόδεντρα και υλικά που ευνοούν τη εύφλεξη, σε μία ημέρα με πολύ έντονους ανέμους.
Οι άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ, κατά τόπους με ριπές που έφθαναν τα 10, τροφοδότησαν το βράδυ της Τετάρτης, την γρήγορη εξάπλωσής της φωτιάς και τον αρχικό σχηματισμό ενιαίου μετώπου έως και 5 χιλιόμετρα, απειλώντας 14 οικισμούς και δύο Ιερές Μονές, για τις οποίες έγιναν εισηγήσεις προληπτικών απομακρύνσεων των κατοίκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επικίνδυνο καπνικό νέφος έφθασε από την Αττική έως και την Ικαρία. Εκτός από δασικές εκτάσεις κάηκαν περιουσίες, ζώα, σπίτια, κολόνες ηλεκτροδότησης, ακόμη και βάρκες.
Η μεγάλη μάχη δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης έως και τα ξημερώματα της Παρασκευής, με το Λιμεναρχείο και την Πολιτική Προστασία να δίνουν εντολή ετοιμότητας προς τον Ναυτικό Όμιλο Αλεποχωρίου προκειμένου να διαθέσουν τα σκάφη τους σε περίπτωση εκκένωσης δια θαλάσσης.
Η πιο επικίνδυνη κατάσταση παρατηρήθηκε στην περιοχή Χάνι Δερβενίου, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Ορεινό Αλεποχωρίου.
Σχετικά με καταγγελίες ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το 112 το βράδυ της Τετάρτης για την εκκένωση των περιοχών, πηγές της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφεραν ότι η απομάκρυνση πολιτών ήταν εφικτή με άλλους τρόπους και ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα προκαλούσε πανικό.
Ο αριθμός 112 ενεργοποιήθηκε τελικά για τους κατοίκους των περιοχών Αιγειρούσες και Ντουράκος, για να κατευθυνθούν προς το Αλεποχώρι μέσω του παραλιακού δρόμου.
Νωρίτερα, ζητήθηκε επίσης μέσω του 112, να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα και να κινηθούν προς τα Μέγαρα. Αργότερα εστάλη μήνυμα προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ιερά Μονή Αγίου Ιεροθέου να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.
Από το 2000 τα Γεράνεια Όρη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων βιοτόπων Natura 2000, με την περιοχή Πλάτανος – Παρθί – Μύλοι να έχει οριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, το οποίο τελικά σώθηκε. Πάνω από 950 είδη φυτών ενδημούν σε αυτό, ενώ αποτελεί και το “σπίτι” για δεκάδες απειλούμενα είδη ζώων.
Το μέγεθος της καταστροφής στα Γεράνεια θα επανεκτιμηθεί, ωστόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF, έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκια κινδύνου ζητώντας τη συνολική προστασία των περιοχών Natura έναντι επενδυτικών “διευκολύνσεων” σε περιοχές που ενδέχεται να αποχαρακτηριστούν.
Μάλιστα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τις ρυθμίσεις για τις περιοχές Natura, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από το Νοέμβριο του 2019, για τη μη αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura 2000. Ακολούθως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως δραστηριότητες όπως είναι τα ορυχεία και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, δεν μπορούν να έχουν εκ προοιμίου εξαίρεση από τον έλεγχο περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές Natura 2000.
Η καταστροφή αποτυπωμένη από το δορυφόρο Sentinel-2
Tο πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05.
Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο της Αθήνας και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.
H νεώτερη αποτίμηση της καταστροφής όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς φτάνει τα 40.000 στρέμματα, ωστόσο, αναμένεται και νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις