Η μητέρα των μαχών για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Βασικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων θα έχουν αύριο οι επικεφαλής των Θεσμών με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου το ζήτημα των πλειστηριασμών και η επαναξιολόγηση του μεταβατικού καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων.
- 24 Ιανουαρίου 2022 06:34
Έτοιμοι να δώσουν αύριο με τους επικεφαλής των Θεσμών μια σκληρή μάχη για το ζήτημα των πλειστηριασμών και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων νοικοκυριών μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, είναι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.
Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, το πλαίσιο της 2ης ευκαιρίας, που έχει προ πολλού τεθεί σε λειτουργία, έχει δύο ασφαλιστικές δικλίδες για τα ευάλωτα νοικοκυριά:
- Στο προπτωχευτικό στάδιο, οι οφειλέτες μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές και να βάλουν σε ρύθμιση τα χρέη τους, ενώ το κράτος παρέχει στήριξη με επιδότηση των δόσεων έως και 210 ευρώ μηνιαίως.
- Για όσους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τέτοιου είδους ρυθμίσεις και αποφασίσουν να πτωχεύσουν, ειδικός φορέας αγοράζει την α’ κατοικία και τους την εκμισθώνει, ενώ η κρατική επιδότηση συνεισφέρει με το ίδιο ποσό στο μηνιαίο μίσθωμα.
Από το περασμένο καλοκαίρι όμως είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα κενό στο νέο πλαίσιο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς, ενώ ο νέος Πτωχευτικός τέθηκε σε ισχύ, ο ειδικός φορέας για τους ευάλωτους απαιτεί πολύμηνη διαδικασία για να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει.
Εξαιτίας του κενού αυτό το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την λύση να ενεργοποιηθεί ένα προσωρινό δίχτυ ασφαλείας για 18 μήνες, έτσι ώστε τα αδύναμα νοικοκυριά να μην κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Η ιδέα αυτή μετουσιώθηκε σε ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και θα αποτελέσει αύριο αντικείμενο σκληρής όπως όλα δείχνουν διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά
Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 η προκήρυξη για τον φορέα στην καλύτερη περίπτωση θα βγει τον Φεβρουάριο, ενώ από εκεί και πέρα υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12 μήνες για να καταστεί λειτουργικός. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ευάλωτοι θα συνάπτουν προσωρινή ρύθμιση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές, η οποία θα επιδοτείται από το κράτος με ποσά ως 210 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες θα συμβάλλουν με 50 ευρώ μηνιαίως.
Οι τράπεζες έχουν ζητήσει, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας, το επίδομα αυτό να καταβάλλεται στις ίδιες προκειμένου να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και η επιδότηση να λειτουργεί εν είδει ενοικίου για την παραμονή τους στο ακίνητο.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα τριπλό όφελος καθώς ούτε οι τράπεζες θα καταστούν όμηροι του υπουργείου Οικονομικών από ενδεχόμενα moratoria για την α’ κατοικία, ούτε το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να διαχειριστεί ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, ούτε οι ευάλωτοι θα χάσουν τα σπίτια τους.
Αντιδρούν οι Θεσμοί
Στο άκουσμα της ελληνικής πρότασης τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών την περασμένη εβδομάδα δεν ενθουσιάστηκαν από το σχέδιο επικαλούμενοι την σταθερή θέση τους για την περιβόητη κουλτούρα πληρωμών ενώ εξέφρασαν και ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι προσωρινό ένα τέτοιο πλαίσιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες την πρόταση έχει κάνει αποδεκτή η DGComp, όχι όμως και οι Θεσμοί, οι οποίοι εμμένουν στη διενέργεια πλειστηριασμών ως «παιδαγωγικό μέτρο» και «φόβητρο» για την εμπέδωση της κουλτούρας πληρωμών.
Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο NEWS 24/7 εκτιμούν ότι πίσω από τα στάση που επέδειξαν πριν από λίγες μέρες τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, κρύβεται η προσπάθεια πίεσης, μέσω των πλειστηριασμών, για να αυξηθούν μαζικά οι ρυθμίσεις, ενώ εκτιμούν ότι εύκολα ή δύσκολα το ελληνικό σχέδιο θα πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή, θα ψηφιστεί και θα διατηρηθεί σε ισχύ για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Η χρυσή τομή επείγει να βρεθεί, προκειμένου οι δανειολήπτες με οικονομική αδυναμία να μην ζουν με τον βραχνά της έξωσης μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων, οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που όμως δεν θα αγγίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η κυβέρνηση, βαδίζοντας σε εκλογές, να διασφαλίσει συνθήκες προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Μπαράζ πλειστηριασμών
Οι ίδιες πηγές σπεύδουν να επισημάνουν ότι η παραπάνω εξέλιξη δεν σημαίνει ότι το 2022 δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς καθώς η όλη διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά την α’ κατοικία, ενώ αντιθέτως τα σφυριά θα χτυπήσουν για δευτερεύουσες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα, ξενοδοχεία και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους.
Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα e auction έχουν ήδη αναρτηθεί σχεδόν 110.000 πλειστηριασμοί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ μόνο για την αυτή την εβδομάδα έχουν αναρτηθεί 858 πλειστηριασμοί, με τους ρυθμούς να ανεβαίνουν όσο θα αποκαθίσταται η κανονικότητα στην αγορά μετά την πανδημία.
Η γνώμη σου μετράει! Απάντησε εδώ στην έρευνα της aboutpeople και μπες στην κλήρωση για ένα ρολόι Xiaomi Mi Smart 5
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις