Κοτζιάς: “Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Σκοπιανό”

Κοτζιάς: “Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Σκοπιανό”
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Συμφωνία που θα είναι συμβιβασμός, αλλά προς το συμφέρον και των δύο χωρών "βλέπει" στο Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών παρά το "πάγωμα" της διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ημέρες. Άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ

«Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι». Με αυτούς τους στίχους του Κ. Π. Καβάφη ξεκίνησε τις δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας στην κρατική τηλεόραση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

«Η ηγεσία της πΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και αυτό έπαιξε ένα ρόλο να θελήσει να αναστοχαστεί. Αλλά έχω τη βαθιά πεποίθηση και ελπίδα ότι αυτά θα ξεπεραστούν. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι είναι μια ευθεία, έχει τα πάνω και τα κάτω της. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει μια  μεγάλη νηφαλιότητα και να μην παρασύρεται από της σειρήνες της μιας ημέρας» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι το συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου που οργανώθηκε στα Σκόπια δεν ήταν σημαντικό υπό την έννοια ότι δεν είχε πολύ κόσμο.

«Ελπίζω και κατανοώ ότι θα έχουμε συμφωνία, θα είναι ένας συμβιβασμός που θα κάνει καλό και στις δύο χώρες και στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα δεν ανακατεύτηκε, αντελήφθη ότι η λύση είναι προς το συμφέρον της περιοχής» τόνισε.

«Είμαστε η κυβέρνηση που κάναμε τα Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναπτύξαμε συνεργασία στα πανεπιστήμια, έχουμε μέτρα για τον αγωγό φυσικού αερίου. Το μέλλον μας είναι μαζί γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Σεραφείμ Κοτρώτσου είπε «Ποτέ μη λες ποτέ μέχρι να πέσουν οι υπογραφές» εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία  και δηλώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία 20 σελίδων σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Για το όνομα επιφυλάχθηκε να επιβεβαιώσει αν είναι το  Severna Makedonjia, είπε ότι αυτό θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Υπενθύμισε όμως ότι το Μακεδονία (Σκόπια) το είχανε δεχτεί ελληνικές κυβερνήσεις  στο παρελθόν και οι οποίες δεχόντουσαν  μάλιστα να διατηρηθεί το «Μακεδονία» στο εσωτερικό.

Κριτική στη Νεα Δημοκρατία

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή όμως δεν υπάρχουν έγγραφα εσωτερικής και έγγραφα εξωτερικής χρήσης» και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι υποκρίνεται ότι δεν θυμάται πώς διαπραγματεύτηκε η ίδια όταν ήταν κυβέρνηση. « Μερικοί παριστάνουν τους παρθένους και τις παρθένες» πρόσθεσε σε άλλο σημείο χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ έχει αποφασίσει να πάει με το πιο ακραίο κομμάτι στο εσωτερικό της. Παρουσιάζει ένα νέο ενδαφέρον πολιτικο φαινόμενο. Κοιτάζει το εσωτερικό του κόμματος της όταν αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική και είναι διπλά επικίνδυνο».

Άφησε όμως ανοιχτό η συμφωνία να αφορά ένα από τα τρία ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τον Ιανουάριο του 2018 και ότι θα έχουν προτεραιότητα οι Σκοπιανοί  σε ποιό όνομα θα είναι από αυτά με το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ο Ζόραν Ζαάεφ.

Χαρακτήρισε δε το «Νέα» Μακεδονία ως ένα όνομα που έχει και γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ποτέ δεν αποτέλεσε βάση διαπραγμάτευσης παρά το γεγονός ότι έγιναν διαρροές σε ΜΜΕ των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Απάντηση στον Γ. Μπαμπινιώτη

Ρωτήθηκε επίσης για το άρθρο που έγραψε ο καθηγητής γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν κατοχυρώθηκε η «μακεδονική γλώσσα» στον ΟΗΕ.

«Ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι μετρημένος και  είναι άσχετος με τον ΟΗΕ, είπε ο κ. Κοτζιάς,  «Να μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει»

Από το 1977 έγινε ειδική συνέλευση στην Αθήνα όπου η Ελλάδα τότε δέχτηκε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας να υπάρχει «μακεδονική γλώσσα». Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει στις επίσημες γλώσσες.

Σε ότι αφορά τα συλλαλητήρια και τη θέση της εκκλησίας απάντησε με νόημα «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και ότι καλό είναι να μην μπερδεύονται στις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός σε αυτή την εκ βαθέων εξομολόγηση έστειλε το μήνυμα ότι το υπουργείο εξωτερικών ασκεί μια εξωτερική πολιτική ενεργητική που θέλει να λύνει προβλήματα με τρόπο που να απελευθερώσει δυνάμεις για λύσει άλλα προβλήματα όπως το Κυπριακό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα