Ακίνητα: Στα “σκαριά” παράταση για τις μεταβιβάσεις – “Βουνό” οι εκκρεμείς αιτήσεις
Στην περαιτέρω παράταση της προθεσμίας για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές που λήγει στις 31 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η ηγεσία του υπ. Οικονομικών.
- 22 Ιανουαρίου 2022 07:19
Σε απόγνωση είναι χιλιάδες πολίτες, που επιθυμούν να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να προχωρήσουν σε γονικές παροχές επωφελούμενοι τόσο των παλιών αντικειμενικών αξιών, όσο και της αναθεώρησης του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ, καθώς βλέπουν να φτάνουν στο «νήμα» χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Επιπλέον στα όρια «εμφράγματος» είναι συμβολαιογραφεία αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, καθώς αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανή φόρτο δουλειάς.
Στο φόντο αυτό εξετάζονται δυο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου κατίσχυσης των νέων αντικειμενικών για έναν ακόμα μήνα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, και το δεύτερο έως το τέλος Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 1 μήνα παράταση (έως 31/1) στην ισχύ των παλαιών αντικειμενικών ώστε να ολοκληρωθούν όσες μεταβιβάσεις εκκρεμούσαν. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι που είχαν προλάβει να μαζέψουν τα “χαρτιά”, ώστε να καταθέσουν στις οικείες ΔΟΥ τη σχετική δήλωση μεταβίβασης, θα είχαν περισσότερο χρόνο για να «κλείσουν» την όλη διαδικασία. Παράλληλα και άλλες υπηρεσίες π.χ. το ΥΠΕΝ έδωσε παράταση για μεταβίβαση με απλή βεβαίωση μηχανικού αντί ηλεκτρονικής ταυτότητας ώστε οι πολίτες να μην επιβαρυνθούν με άλλα έξοδα. Το θέμα, όμως, είναι ότι και οι άλλες που σχετίζονται με δικαιολογητικά, φόρους κι επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν το Υπ. Οικονομικών στη νέα παράταση π.χ. ΥΠΕΝ για την ηλεκτρονική ταυτότητα, Υπ. Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά ώστε οι πολίτες να κλείσουν με μειωμένο κόστος τις μεταβιβάσεις τους.
Διαμαρτυρία
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων ( ΠΟΜΙΔΑ) έχουν θέσει μετ΄ επιτάσεως το θέμα. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα σημειώνουν ότι κοινό αίτημα της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΟΜΚΟΕ, της ΟΜΑΣΕ και της ΠΟΜΙΔΑ, δηλαδή όλων των Φορέων που σχετίζονται ε με τις συναλλαγές και δικαιοπραξίες επί ακινήτων είναι μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος μέχρι την 31.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων. Οι φορείς αυτοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την παράταση αυτή, καθώς θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα, πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις «Ελληνικές Καλένδες» καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους.
Αδυναμίες του συστήματος
Όπως αναφέρεται από τους φορείς, «το σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κλπ) να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες. Χιλιάδες Βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους. Ομοίως, τεράστιο πλήθος Πιστοποιητικών, απαραίτητων για την σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας. Όσον αφορά δε την «Ταυτότητα Κτιρίου», η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών) καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ως Φορείς που σχετιζόμαστε άμεσα με το ακίνητο, γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές του και είμαστε άμεσοι δέκτες των δυσλειτουργιών στις σχετικές συναλλαγές που ταλαιπωρούν πρωτόγνωρα τόσο τους συναλλασσόμενους όσο και τους συμβολαιογράφους» αναφέρεται σχετικά.
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες του 2021 πάνω από 150.000 ακίνητα μεταβιβάστηκαν με διάφορους τρόπους (γονικές παροχές κτλ). Με βάση, δε, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ. Ηλεκτρονικά, μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις