Η επιβράδυνση της Γερμανίας φέρνει πιο κοντά την χαλάρωση των στόχων
Ευνοϊκή για την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί η οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας και αρκετά βοηθητική μπορεί να αποδειχθεί και η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- 11 Σεπτεμβρίου 2019 08:00
Η επιβράδυνση της Γερμανίας και η υψηλή πιθανότητα για ύφεση είναι πια γεγονός. Το παραδέχθηκε χθες εμμέσως πλήν σαφώς ο υπουργός οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης , ο ευρωσοσιααλιστής αντικαγκελάριος κ. Όλαφ Σόλτς. Η γερμανική επιβράδυνση έχει ως μοναδική αιτία το χτύπημα που έχουν δεχθεί οι εξαγωγές με τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Το πιο ενδιαφέρον για όλη την Ευρώπη αλλά και για την χώρα μας είναι η λύση που έχει αποφασίσει να δώσει στο πρόβλημα η Γερμανία. Ο κ. Σόλτς παραδέχθηκε χθες ότι θα ξοδέψει ένα μέρος από τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία θα αναγκαστεί να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις χαλαρώνοντας την δημοσιονομική πειθαρχία που είχε υιοθετήσει και επιβάλλει εντός της Ευρωζώνης.
Εδώ έρχεται και η θετική ένδειξη για την Ελλάδα. Σε αυτήν την χρονική συγκυρία η Κυβέρνηση ζητά το ίδιο πράγμα : Μια λελογισμένη και αιτιολογημένη μείωση της πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ ( δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ) για να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Οι εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών δείχνουν ότι οι προβλέψεις για το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης τους ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν πέρσι δείχνουν σήμερα εξαιρετικά συντηρητικές. Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει περισσότερο βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα ζητά περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει φόρους και να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ευχάριστη έκπληξη η νέα Commission
Πέρα από την στροφή της Γερμανίας σε ένα πιο παρεμβατικό μοντέλο οικονομίας ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι φυσικά η «προαγωγή» του δικού μας Μαργαρίτη Σχοινά σε μια από θέσεις των νέων αντιπροέδρων. Το κέρδος δεν σταματά εδώ. Το χαρτοφυλάκιο που του δόθηκε είναι αρκούντως γενικό ( προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής ) που μπορεί να περιλάβει πολλά και διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Το βασικό είναι ότι η Ελλάδα αποκτά ένα πολύπειρο στέλεχος στις Βρυξέλλες με σημαντική επιρροή και παράλληλα έχει και ένα ένα αντικαταστάτη του κ. Αβραμόπουλου για το καυτό θέμα του μεταναστευτικού που εκτός από την Ελλάδα «καίει» και την γειτονική Ιταλία και ενδιαφέρει σημαντικά και την Ισπανία. Επίσης δίνεται και μια αρμοδιότητα που αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων ( στα οποία περιλαμβάνονται και τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας ) κάτι που μένει να διαμορφωθεί στην πράξη πως και που θα λειτουργήσει.
Η δεύτερη καλή είδηση από την νέα Commission είναι ο διορισμός του Παόλο Τζεντιλιόνε στην θέση του επιτρόπου αρμοδίου για θέματα οικονομίας. Κατά την θητεία ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας ( 2016 – 2018 ) υποστήριξε σθεναρά την θέση της δημοσιονομικής προσαρμογής με προστασία της ανάπτυξης. Αναμένεται να είναι το πρόσωπο που θα γεφυρώσει τις διαφορές της Ρώμης με τις Βρυξέλλες μετά την ανάληψη της νέας Ιταλικής Κυβέρνησης. Ένας επίτροπος που δεν φοβάται να υποστηρίξει την κρατική παρέμβαση υπέρ της ανάπτυξης σε μια Ευρωζώνη που επιβραδύνει από φέτος κάθε άλλο παρά κακό είναι για την Ελλάδα που βρίσκεται στην έξοδο μιας σοβαρότατης κρίσης και με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποτελέσει «θετικό παράδειγμα» για όλη την Ευρωζώνη.