Βρετανία: Τα φρούτα και λαχανικά που είναι πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Βρετανία: Τα φρούτα και λαχανικά που είναι πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα
shutterstock

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, μέτρησε συνολικά 122 διαφορετικά φυτοφάρμακα σε 12 φρούτα και λαχανικά που διακρίθηκαν ως τα πιο μολυσμένα.

Σχεδόν όλα τα πορτοκάλια και τα σταφύλια περιέχουν ένα “κοκτέιλ” φυτοφαρμάκων, διαπίστωσε βρετανική έρευνα που ξεχώρισε τα περισσότερο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Τα επίσημα στοιχεία, που αναλύθηκαν από το ‘Δίκτυο Δράσης για Παρασιτοκτόνα’ (PAN), εντόπισαν 122 διαφορετικά φυτοφάρμακα στα 12 πιο μολυσμένα προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία και σχετίζονται με τον καρκίνο.

Κάθε φρούτο ή λαχανικό στη λίστα περιέχει δύο ή περισσότερους τύπους φυτοφαρμάκων, με μερικά να περιέχουν έως και 25. Παρόλο που τα επίπεδα μεμονωμένων φυτοφαρμάκων είναι εντός των νόμιμων ορίων, οι ειδικοί φοβούνται ότι ο συνδυασμός πολλαπλών χημικών μπορεί να βλάψει ιδιαίτερα την υγεία των ανθρώπων.

Το 61% των φυτοφαρμάκων χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επικίνδυνο (HHP), χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ για να προσδιορίσει τις ουσίες που είναι πιο επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.

Ο κατάλογος των φυτοφαρμάκων περιλαμβάνει 47 ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο, 15 τοξίνες που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα και 17 αναστολείς του ενζύμου χολινεστεράση, που μπορεί να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσουν πονοκεφάλους, σύγχυση και αδυναμία.

Το ένα τέταρτο των φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν, είναι ύποπτα για ενδοκρινικές διαταραχές, επηρεάζοντας το ορμονικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αναπτυξιακών διαταραχών.

Ο Nick Mole από το ‘Δίκτυο Δράσης για Παρασιτοκόνα’ είπε: “Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών, στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά μέσω της διατροφής μας”.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Βρετανική Κυβέρνηση επέλεξε για το έτος 2021 να δοκιμάσει μόνο τρεις από τους δώδεκα τύπους φρούτων και λαχανικών από τον περυσινό κατάλογο που είχε συντάξει το ‘Δίκτυο Δράσης για Παρασιτοκόνα’.

Πιο συγκεκριμένα, οι φράουλες, τα λεμόνια και οι συσκευασμένες σαλάτες, που βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας πέρυσι, δεν ελέγχθηκαν, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το αν οι ποσότητες φυτοφαρμάκων στα προαναφερθέντα, μειώθηκαν.

Εκπρόσωπος από το Δίκτυο είπε ότι δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να αποφευχθεί η κατάποση φυτοφαρμάκων, εκτός από την εκστρατεία για μείωση της χρήσης τους.

“Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν οι καταναλωτές τα φυτοφάρμακα, είναι να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα. Φυσικά, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, να έχει πρόσβαση σε μια πλήρως οργανική διατροφή, γι ‘αυτό δημοσιεύουμε τη “πιο μολυσμένη δωδεκάδα”, για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να δώσουν προτεραιότητα σε ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγουν”, είπε.

“Πολλά σύγχρονα φυτοφάρμακα είναι αυτό που ονομάζεται “συστημικά”, που σημαίνει ότι απορροφώνται από το φυτό και κατανέμονται σε όλους τους ιστούς του, φτάνοντας σε οποιονδήποτε καρπό ή άνθος. Με αποτέλεσμα, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων να περιέχονται συχνά, στο σώμα του ίδιου του προϊόντος και επομένως το πλύσιμο της επιφάνειας να μην αρκεί για να τα αφαιρέσει”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από αυτό το φαινόμενο του “κοκτέιλ” φυτοφαρμάκων, υπάρχουν επίσης και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα μισά από τα 12 πιο επιβλαβή φυτοφάρμακα που βρέθηκαν, παραμένουν στο περιβάλλον, μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα, επηρεάζοντας έτσι τη βιοποικιλότητα των υδάτων ή την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Εκπρόσωπος του ‘Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων’ δήλωσε: “Όλα τα τρόφιμα που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση. Οι έλεγχοι επιβάλλονται μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης υπολειμμάτων που εποπτεύεται από ανεξάρτητο εξειδικευμένο φορέα και το 2020 περισσότερο από το 97% των δοκιμασμένων δειγμάτων ήταν συμβατά”.

“Ωστόσο, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την απομάκρυνση των χημικών επιβλαβών ουσιών και πρόσφατα συμβουλευτήκαμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των φυτοφαρμάκων και στην εύρεση ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα