Η Wikipedia έχει γενέθλια – Η ιστορία της, το σύνθημα και η εξέλιξη του λογότυπου

Η Wikipedia έχει γενέθλια – Η ιστορία της, το σύνθημα και η εξέλιξη του λογότυπου
H Wikipedia, σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου γιορτάζει τα 20ά γενέθλιά της wikimediafoundation

Σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η Wikipedia γιορτάζει τα 20ά γενέθλιά της. Ποια η ιστορία της εγκυκλοπαίδειας και πώς δημιουργήθηκε.

Η μεγαλύτερη δωρεάν εγκυκλοπαίδεια, η Wikipedia, σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου γιορτάζει τα 20ά γενέθλιά της και χάρη στα περισσότερα από 55 εκατομμύρια λήμματα, γραμμένα σε 300 γλώσσες, που περιλαμβάνει, κατατάσσεται στην 13η θέση της λίστας με τους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους στον πλανήτη.

Σε βίντεο που ανήρτησε η Wikipedia στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, καλεί τους αναγνώστες της να γιορτάσουν μαζί της, με το σύνθημα #Wikipedia20.

Τι είναι και πότε δημιουργήθηκε η Wikipedia

Η Βικιπαίδεια στα ελληνικά είναι μια διεθνής ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εγκυκλοπαίδεια, που βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της για το κοινό, η οποία αναπτύσσεται συνεργατικά από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι λήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα.

Το εγχείρημα ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί τώρα από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation).

Η Αγγλική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει πάνω από 6.708.000 λήμματα, ενώ η Ελληνική πάνω από 190.000 λήμματα.

Εξαιτίας της ανοικτής φύσης της, ο βανδαλισμός και η ανακρίβεια είναι μόνιμα προβλήματα. Το κύρος της Βικιπαίδειας ως πηγής αναφοράς (π.χ. βιβλιογραφία) είναι αμφισβητούμενο.

Έχει επικριθεί επίσης για τη συστηματική τάση προτίμησης της δημοφιλούς άποψης παρά της αξιόπιστης, καθώς και μια σχετική έλλειψη υπευθυνότητας και δικαιοδοσίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες.

shutterstock

Το σύνθημα και τα χαρακτηριστικά της Wikipedia

Το σύνθημα της Wikipedia είναι “η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που καθένας μπορεί να επιμεληθεί”, και περιγράφεται από τον ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς ως “προσπάθεια να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια της υψηλότερης δυνατής ποιότητας σε κάθε μεμονωμένο πρόσωπο στον πλανήτη, στη γλώσσα του”.

Η Βικιπαίδεια αναπτύσσεται στον ιστοχώρο, που χρησιμοποιεί έναν τύπο λογισμικού που ονομάζεται “wiki”.

Ο Γουέιλς υποστηρίζει, ότι η Βικιπαίδεια πρέπει να επιτύχει μία “ίση ή και καλύτερη” ποιότητα σε σχέση με τη Μπριτάννικα και να εκτυπωθεί.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου της Βικιπαίδειας, τα οποία σε συνδυασμό ορίζουν τον ιστό του στο Διαδίκτυο (World Wide Web) και το κάνουν μοναδικό:

  • Πρώτον, το σχέδιο της Βικιπαίδειας είναι ενσυνείδητα μία εγκυκλοπαίδεια. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει την ανθρώπινη γνώση σε βάθος και εύρος, δεν είναι λεξικό.
  • Δεύτερον, το σχέδιο της Βικιπαίδειας είναι ενσυνείδητα, ένα wiki, το οποίο επιτρέπει στο κοινό τη συγγραφή και διόρθωση οποιασδήποτε σελίδας. Η Βικιπαίδεια είναι η πρώτη σοβαρή γενική εγκυκλοπαίδεια που φτιάχτηκε με τη χρήση του συστήματος wiki.
  • Τρίτον, για το σχέδιο της Βικιπαίδειας και την επιτυχία του, είναι το γεγονός ότι είναι ανοιχτού περιεχομένου. Στα ανοιχτού περιεχομένου κείμενα και μέσα δίδεται η άδεια των πνευματικών δικαιωμάτων στο ευρύ κοινό, επιτρέποντας στον καθένα να αναδιανέμει και να αλλάζει το περιεχόμενο χωρίς χρέωση και με την εγγύηση ότι κανένας δε θα απαγορεύσει το δικαίωμα εισόδου στο περιεχόμενο.

Το λογότυπο της Wikipedia

Το λογότυπο της ιστοσελίδας είναι μια ημιτελής σφαίρα κατασκευασμένη από κομμάτια παζλ με γλύφους από πολλά και διαφορετικά συστήματα γραφής. Στην ελληνική έκδοση της Βικιπαίδεια, κάτω από τη σφαίρα αναγράφεται το λεκτικό σήμα «Βικιπαίδεια» και από κάτω το κείμενο «Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια».

Ο σχεδιασμός του κειμένου “WikipediA” κάτω από μια υδρόγειο, με το διακλαδιζόμενο V W και το μεγάλο A, σχεδιάστηκε από τον χρήστη The Cunctator για τον διαγωνισμό λογοτύπου του Νοεμβρίου 2001.

Η αρχική έκδοση του λογοτύπου με την υδρόγειο σχεδιάστηκε από τον τότε δεκαεφτάχρονο χρήστη Πωλ Στάνσιφερ, του οποίου η πρόταση κέρδισε τον νέο διαγωνισμό το 2003.

Ένας άλλος χρήστης, ο Ντέιβιντ Φρίντλαντ, βελτίωσε το λογότυπο, διορθώνοντας τα σύνορα των κομματιών του παζλ και απλοποιώντας το περιεχόμενο σε αυτά, βάζοντας ένα απλό γλύφο κάθε φορά.

Ιστορικό λογοτύπων της αγγλικής έκδοσης Wikipedia

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα