Χαμηλώνει και άλλο ο λογαριασμός των κόκκινων δανείων της πανδημίας
Η υιοθέτηση των Προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ και των προγραμμάτων step up, δημιουργούν σαφώς πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ύψος των κόκκινων δανείων της πανδημίας και δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω στήριξης των ΜμΕ.
- 19 Μαΐου 2021 06:34
Αντιμέτωπες με μια ευχάριστη έκπληξη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης καθώς τα επικαιροποιημένα στοιχεία που υπάρχουν αναφορικά με την συμπεριφορά των 400.000 δανείων συνολικού ύψους 28 δις. ευρώ που τέθηκαν σε moratoria, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας δεν θα υπερβούν τελικά τα 4 δις. ευρώ.
Πρόκειται για ποσό που στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί είναι πολύ πιο χαμηλό από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία τοποθετούσε το ύψος των νέων κόκκινων δανείων στα 8 με 10 δις. ευρω, αλλά και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι οποίες σε κάθε σχεδόν δημόσια τοποθέτησή τους έκαναν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια της τάξης των 5 – 6 δις. ευρώ.
Γιατί χαμήλωσε ο πήχης
Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την θετική αυτή εξέλιξη στα αποτελέσματα που είχαν οι δύο βασικές στρατηγικές που υιοθέτησαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για τα δάνεια που εξέρχονταν σταδιακά από τα moratoria.
Η πρώτη στρατηγική αφορούσε στην χρήση των κρατικών προγραμμάτων «Γέφυρα» (στο «Γέφυρα 1» εντάχθηκαν πάνω από 100.000 δανειολήπτες με περίμετρο δανείων άνω των 7 δισ. ευρώ) και «Γέφυρα 2» (οι αιτήσεις στο πρόγραμμα που λήγει στο τέλος Μαΐου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 40.000, με περίμετρο δανείων 7 – 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα επιλέξιμα δάνεια θα ανέλθουν τελικά σε 4 – 5 δισ. ευρώ).
Η δεύτερη στρατηγική αφορούσε στην προσφορά προς τους δανειολήπτες των προγραμμάτων step – up, τα οποία προσφέρουν, κυρίως, μειωμένη κατά 50% δόση για περίοδο 9 – 12 μηνών. Τα στοιχεία που έχει το πιστωτικό σύστημα στην διάθεσή του δείχνουν ότι το 50% – 55% των δανειοληπτών που εντάχθηκαν σε moratoria, έχουν επιστρέψει στην πλήρη αποπληρωμή της δόσης που πλήρωναν πριν. Από το υπόλοιπο ποσοστό των πελατών που χρήζουν ακόμη τραπεζικής στήριξης, ποσοστό 15% έχει λάβει πρόγραμμα step – up, 15% κάνουν χρήση του προγράμματος «Γέφυρα» και το εναπομείναν ποσοστό δανείων είναι αυτό που θεωρείται επισφαλές να καταστεί μη εξυπηρετούμενο.
Επιπλέον ανάσα ρευστότητας στις ΜμΕ
Έμπειρα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο NEWS 24/7 ότι η σαφώς βελτιωμένη εικόνα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών «δημιουργούν» ένα μαξιλάρι ασφαλείας για το πιστωτικό σύστημα προκειμένου να εφαρμοστούν οι γενναίες αποφάσεις που ανακοίνωσε προχθές το Υπουργείο Οικονομικών για το ΓΕΦΥΡΑ 2, οι οποίες δίνουν μία βαθιά «ανάσα» ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως μάλιστα τονίζουν από το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι σε αντίεθεση με το Γέφυρα Ι που προορίζονταν για φυσικά πρόσωπα, το Γέφυρα ΙΙ αφορά μικρές επιχειρήσεις των οποίων ο ρόλος κρίνεται αποφασιστικός για την επανέναρξη της οικονομίας.
Καμπανάκι για τις επιχειρήσεις του Τουρισμού
Σε ότι αφορά στις συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, ενδεικτικό είναι χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters . To ρεπορτάζ διαπιστώνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γενικότερα στον τομέα του τουρισμού, συνιστούν «μεγάλη απειλή» για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Αλλώστε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει ότι το 25% των δανείων προς τον τουριστικό κλάδο, το οποίο με τη σειρά του αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της συνολικής οικονομίας, είναι πλέον μη εξυπηρετούμενο. Εκτιμάται ότι τα κόκκινα δάνεια που βαρύνουν το κλάδο ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ και ήδη ένα αρκετά μεγάλο μέρος των δανείων αυτών έχει περιέλθει πλέον σε εταιρείες διαχείρισης και κάποια από αυτά έχουν ήδη τιτλοποιηθεί.
Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στο τέλος 2020
Οι τράπεζες από την πλευρά τους εμφανίζονται προσηλωμένες στα χρονοδιαγράμματα μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν επεξεργαστεί. Με την έναρξη των πλειστηριασμών όλες οι συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχουν καταφέρει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους με μια σειρά από δράσεις, σε μονοψήφιο ποσοστό.
Σε απόλυτα νούμερα αυτό αντιστοιχεί σε ένα απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 16 δις. ευρώ από 47,4 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020. Η μείωση αυτή θα προέλθει κυρίως με τη βοήθεια του Ηρακλή ενώ υπόλοιπο κομμάτι της μείωσης θα προέλθει από πωλήσεις δανείων, ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και διαγραφών.
Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τον Ηρακλή ΙΙ ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς, τα 6,5 δις. ευρώ την Alpha Bank, τα 3 δις. ευρώ την Eurobank και το μικρότερο κομμάτι ύψους 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα. Το υπόλοιπο κομμάτι του “Ηρακλή”, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ, με την αντίστοιχη κάλυψη της εγγύησης, θα παραμείνει διαθέσιμο για τυχόν νέες τιτλοποιήσεις που μπορεί να προκύψουν μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβανομένων νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις