Προ ημερησίας για την αμυντική συμφωνία με Γαλλία ζήτησε ο Μητσοτάκης

Προ ημερησίας για την αμυντική συμφωνία με Γαλλία ζήτησε ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης George Vitsaras / SOOC

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για την στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητάει να ενημερώσει το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.00, σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Η συζήτηση θα εξελιχθεί δηλαδή επί της ουσίας σε προ ημερησίας, κατά την οποία θα τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τον κ.Μητσοτάκη να θέλει να αναδείξει τη σημασία της συμφωνίας που έκλεισε με το Γάλλο Προεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και τη δημιουργία μίας “ασπίδας” έναντι της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει άμεση συνδρομή της Γαλλίας, σε περίπτωση που η χώρα μας δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ). Πρόκειται στην ουσία για το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα συνδράμει στρατιωτικά.

Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά συζήτηση και για την απόκτηση τριών κορβετών και την αναβάθμιση ΜΕΚΟ.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια. Οι δύο πρώτες Belhara θα έρθουν το 2025, η πρώτη είναι γαλλική και η δεύτερη από τη γραμμή παραγωγής ελληνική. Το 2026 η χώρα θα παραλάβει άλλη μία Belhara και 2 Gowind. Τα πλοία και τα Rafale θα έχουν το ίδιο σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ενώ υπάρχει option για υπέρβαση των 5 δισ. ευρώ.

Μητσοτάκης- Μακρόν μετά την υπογραφή της συμφωνίας υποστήριξαν ότι θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και διαμήνυσαν ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για ευρωστρατό και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ και δεν ακυρώνει τις σχέσεις των δύο χωρών με τις ΗΠΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου προανήγγειλε ότι: “Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μία πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ”.

Γεγονός είναι βεβαίως ότι η συμφωνία προχωρά με την αμερικανική ανοχή υπό το πρίσμα των γαλλικών αντιδράσεων για το AUKUS.

Ο πρωθυπουργός ξεκάθαρισε όμως ότι: “Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα