Τραμπ: Στην Γερουσία κρίνεται το πολιτικό του μέλλον

Τραμπ: Στην Γερουσία κρίνεται το πολιτικό του μέλλον
O Ντόναλντ Τραμπ AP

Για δεύτερη φορά στην τετραετή θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη, αυτή την φορά για υποκίνηση στάσης. Ερώτημα η στάση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Το 2019 ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε σε δίκη από την Βουλή των αντιπροσώπων.

Τότε, βρισκόταν αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης της λειτουργίας του Κονγκρέσου με αφορμή τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να παρουσιάσει στοιχεία σε βάρος του Τζο Μπάιντεν. Η διαδικασία εκείνη ήταν αυστηρά κομματική και ο Τραμπ απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες στην γερουσία.

Αυτή την φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος σε 6 μέρες παραδίδει το οβάλ γραφείο στον διάδοχό του, έχει απέναντί του μία ευρύτερη συναίνεση, σχηματισθείσα μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και την εισβολή των οπαδών τουστο Καπιτώλιο.

“Υποκίνηση σε στάση” είναι η κατηγορία που του αποδίδεται. Την Τετάρτη, η Βουλή των αντιπροσώπων ψήφισε και πάλι, υπέρ της παραπομπής του, αυτή την φορά και με τις ψήφους 10 Ρεπουμπλικανών βουλευτών. Έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμπεται για δεύτερη φορά.

Τι ακολουθεί

Με ψήφους 232 υπέρ και 197 κατά η Βουλή των αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη στην Γερουσία. Αυτό δίνει μία ακόμη πρωτιά. Θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται από την Γερουσία, αφού η διαδικασία δεν θα λάβει χώρα πριν τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ απέρριψε τις προτάσεις για άμεση έναρξη της δίκης, έτσι, η συντομότερη δυνατή ημερόμηνια έναρξης είναι η 19η Ιανουαρίου.

Το ζήτημα λοιπόν της καθαίρεσης δεν τίθεται, τίθεται όμως το ενδεχόμενο να απαγορευτεί στον Ντόναλντ Τραμπ η διεκδίκηση οποιουδήποτε δημοσίου αξιωμάτος στο μέλλον.

Και εάν στην Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία για την παραπομπή του προέδρού, στην Γερουσία χρειάζονται τα δύο τρίτα προκειμένου να καταδικαστεί ένας πρόεδρος. Με τις έδρες στην αμερικανική άνω βουλή μοιρασμένες(50-50) απαιτούνται οι ψήφοι 17 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών για να καταδικαστεί ο απερχόμενος Τραμπ.

Το αν οι ψήφοι αυτές θα υπάρξουν είναι κάτι που θα φανεί. Οι δέκα ψήφοι των Ρεπουμπλικανών βουλευτών στην χθεσινή ψηφοφορία, μεταξύ αυτών της Λιζ Τσένεϊ, ν.3 στην ιεραρχία των συντηρητικών στην Βουλή, δίνει στους Δημοκρατικούς την αισιοδοξία ότι θα πετύχουν την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το δικό τους αφήγημα, η καταδίκη αυτή θα είναι σημαντική προκειμένου να δημιουργήσει προηγούμενο, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε οποιονδήποτε μελλοντικό πρόεδρο επιχειρήσει, όπως θεωρούν ότι έκανε ο Τραμπ, να ανατρέψει διά της βίας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον απερχόμενον πρόεδρο, δηλώνουν ότι η διαδικασία καθαίρεσης ρίχνει νερό στον μύλο του διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας.

Ποια θα είναι η εξέλιξη της διαδικασίας θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όμως, όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό μέλλον του Τραμπ δεν προβλέπεται ευοίωνο για τον ίδιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα