ΟΗΕ: Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα

ΟΗΕ: Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα
Βομβαρδισμένα σπίτια στη Γάζα AP

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε κτίρια κατοικιών συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα “Διεθνής Αμνηστία” ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε κτίρια κατοικιών πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πλήττει μόνο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους και ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες.

Περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στην Γάζα, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, ένας εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρέαζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.

Ο OCHA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαιρέτισε το γεγονός ότι το Ισραήλ άνοιξε ανθρωπιστικό διάδρομο σε συνοριακό πέρασμα, αλλά ζήτησε να ανοίξει και άλλος.

Όπως είπε ο Λέρκε, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εταίροι τους παρέχουν τρόφιμα και άλλη βοήθεια στις οικογένειες εκτοπισμένων όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ιατρικές προμήθειες, κίνδυνος για ασθένειες από το ακατάλληλο νερό και για εξάπλωση του κορονοϊού επειδή οι εκτοπισμένοι συρρέουν στα σχολεία, είπε η Μάργκαρετ Χάρις, μια εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για τις αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κατοικιών στη Γάζα.

“Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιδείξει μια σοκαριστική αδιαφορία για τις ζωές των παλαιστινίων αμάχων πραγματοποιώντας έναν αριθμό αεροπορικών επιδρομών με στόχο κτίρια κατοικιών σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες–ανάμεσά τους και παιδιά- και προκαλώντας αναίτια καταστροφή σε περιουσίες αμάχων με επιθέσεις που πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, ανέφερε η Αμνηστία.

Το Ισραήλ λέει ότι πλήττει μόνο στόχους που θεωρεί στρατιωτικούς και που χρησιμοποιούνται από ενόπλους και ότι τακτικά εκδίδει προηγουμένως προειδοποιήσεις για την εκκένωση κτιρίων που θεωρεί νόμιμους στόχους στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του να αποφύγει θύματα μεταξύ των αμάχων.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία την περασμένη εβδομάδα κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει τέσσερις αιματηρές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε κατοικημένα κτίρια χωρίς προειδοποίηση και κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να το ερευνήσει.

Διευκρινίζει ότι οι ισραηλινές επιδρομές στις 11 Μαϊου κατέστρεψαν δύο κτίρια κατοικιών που ανήκουν στις οικογένειες Αμπού αλ-Ουφ και αλ-Κόλακ σκοτώνοντας 30 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 11 ήταν παιδιά.

Μια μητέρα και τα τρία παιδιά της σκοτώθηκαν στις 14 Μαϊου όταν το τριώροφο κτίριο κατοικιών της οικογένειας αλ-Άταρ επλήγη, σημειώνει η μκο.

Επίσης, η μκο καταγγέλλει ότι το σπίτι του Ναντέρ Μαχμούντ Μοχάμεντ Αλ-Θομ, όπου μένει με άλλους οκτώ ανθρώπους, επλήγη χωρίς προειδοποίηση στις 15 Μαϊου.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε συγεκριμένες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα