ΠΟΥ: Νέες έρευνες για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού

ΠΟΥ: Νέες έρευνες για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού
Φωτογραφία αρχείου ap/Lee Jin-man

Νέος γύρος ερευνών για το μυστήριο της προέλευσης του κορονοϊού, ετοιμάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέα ομάδα 20 επιστημόνων, συντονισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που θα απαρτίζεται από ειδικούς στην ασφάλεια εργαστηρίων και σε ασθένειες ζώων, έμπειροι στις διαδικασίες της εξάπλωσης των ιών από τη φύση, πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες προκειμένου να βρεθούν νέα στοιχεία στην Κίνα ή αλλού, για την προέλευση του κορονοϊού.

Η Ουάσινγκτον ήταν εκείνη που προέτρεψε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να προχωρήσει σε νέες έρευνες. Η απάντηση της Κίνας ωστόσο, ήταν αρνητική, υποστηρίζοντας πως οι έρευνες πρέπει να επικεντρωθούν πλέον σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η νέα ομάδα ερευνών, συγκροτήθηκε έπειτα από αρκετούς μήνες, από την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ουχάν, στην πόλη που βρέθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα ενδεχόμενα που θα εξετασθούν περιλαμβάνεται και η πιθανότητα διαρροής του ιού από εργαστήριο, μια υπόθεση που είχε εξοργίσει αρκετά την Κίνα.

Στην οριστική έκθεση για τις έρευνες, αναφέρεται πως οι διαδικασίες συνεχίζονται, καθώς δόθηκαν ελλιπή στοιχεία από την πλευρά της Κίνας, για το πώς, το πού και πότε εξαπλώθηκε ο ιός.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψαν τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δημόσια και ιδιωτικά για να ανανεώσει την έρευνα.

Η νέα επιστημονική και συμβουλευτική ομάδα, θα είναι μια μόνιμη ομάδα που θα βοηθήσει τον Π.Ο.Υ. να διερευνήσει μελλοντικές εστίες και να εντοπίσει ανθρώπινες δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων ασθενειών.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, θα γίνει έρευνα για την προέλευση της τρέχουσας πανδημίας. Εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ., όπως αναφέρει η ‘The Wall Street journal’, δήλωσε ότι προτεραιότητα της νέας ομάδας είναι τα δεδομένα και η πρόσβαση στη χώρα, όπου εντοπίστηκαν οι πρώτες αναφορές

Η προηγούμενη ομάδα που είχε επιλεγεί από τον Π.Ο.Υ. αποτελούνταν από περίπου 10 ξένους εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Ουχάν και η οποία συνέστησε στους Κινέζους ομολόγους τους, να πραγματοποιήσουν μια σειρά από διαδικασίες, όπως το να αναλύσουν τράπεζες αίματος, να εξετάσουν τους αγρότες και να ελέγξουν περαιτέρω τα πρώτα ύποπτα κρούσματα.

Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει δηλώσει αν έχει πραγματοποιήσει τις προαναφερθείσες εργασίες. Η αρχική ομάδα του Π.Ο.Υ., ωστόσο, διαλύθηκε.

Για μήνες, η κυβέρνηση της Κίνας επέμενε τόσο δημόσια όσο και σε ιδιωτικές συναντήσεις με τον Τέντρος, ότι οι μελέτες για την προέλευση του ιού θα έπρεπε να επικεντρώνονται πλέον και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, ή στην αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση, Fort Detrick.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε δηλώσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι: “Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συμμετέχει σε παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες”.

Βέβαια, η Κίνα σχεδιάζει να παρακολουθεί στενά τη νέα ομάδα από τον Π.Ο.Υ., όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο, μέχρι τώρα, έχει προτείνει έναν αριθμό ατόμων για να συμμετάσχουν σε αυτήν.

“Η επιλογή νέας και μεγαλύτερης ομάδας, που προέρχεται από ευρύτερο φάσμα τομέων, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την απομόνωση της Κίνας, διπλωματικά, εάν η κυβέρνησή της συνεχίσει να αποκρούει τις πιέσεις”, δήλωσε ο Λόρενς Γκόστινγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου ‘O’Neill National’.

“Η Κίνα εξακολουθεί να κατέχει όλα τα χαρτιά, ο Π.Ο.Υ. στερείται ισχύος και είναι αδιανόητο για μένα ότι μια νέα επιτροπή θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την πρόσβαση στην Κίνα”, πρόσθεσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου.

Η διαμάχη για το αν η Κίνα θα πρέπει να διεξάγει την έρευνα που προτείνει ο Π.Ο.Υ. για την προέλευση του ιού έχει γίνει αιτία διαμάχης μεταξύ του Πεκίνου και της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία προσπάθησε να συγκεντρώσει συμμάχους για να υποστηρίξουν τη νέα προσπάθεια του Π.Ο.Υ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα