Σπιτική πίτσα “Χαβάη” με ανανά και BBQ σος

Σπιτική πίτσα “Χαβάη” με ανανά και BBQ σος
Πίτσα Χαβάη με Ανανά και Σπιτική Σάλτσα Bbq, από την Funky Cook Funky Cook

ι σχέση μπορούν να έχουν η Χαβάη, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ελλάδα σε μια συνταγή;

Το ξέρατε ότι η έμπνευση για την τροπική πίτσα είναι αποτέλεσμα του ελληνικού ταμπεραμέντου; Ο Έλληνας εστιάτορας Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τους δύο αδελφούς του κατάφερε να ανοίξει αρκετά εστιατόρια στο Οντάριο, τα οποία γνώρισαν επιτυχία.

Σε ένα από αυτά που βρισκόταν στο Chatham (290 χλμ από το Τορόντο και 80 από το Ντιτρόιτ) και σέρβιρε αμερικανικά μπέργκερ, πατάτες και κινέζικες λιχουδιές, ο Πανόπουλος αποφάσισε το 1962 να προσθέσει στο μενού και την πίτσα.

Η έμπνευσή του για τον συνδυασμό του τροπικού φρούτου και της ιταλικής λιχουδιάς ήρθε τυχαία: Μια μέρα ο Πανόπουλος άνοιξε μια κονσέρβα ανανά και αναρωτήθηκε πώς θα ήταν αν τον συνδύαζε με την πίτσα. «Βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στην εστίαση και κάναμε πολλούς πειραματισμούς» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη, τα μόνα υλικά που συνήθιζαν να προσθέτουν στην πίτσα ήταν τα μανιτάρια, τα πεπερόνι και το μπέικον.

Ο Έλληνας εστιάτορας Σαμ Πανόπουλος που πρωτόβαλε το 1960 τον ανανά στην πίτσα, δημιουργώντας τη νέα «χαβανέζικη» εκδοχή της, πέθανε πριν από ένα χρόνο, σε ηλικία 83 ετών

Η Funky Cook έχει για εμάς μια απολαυστική εκδοχή της διάσημης πίτσας με ανανά που θα σε ξετρελάνει με μια υπέροχη, σπιτική BBQ σος.

Υλικά

  • Για την πίτσα: 1 συσκευασία φύλλο ζύμης για πίτσα
  • 250 γρ. κίτρινη μοτσαρέλα
  • 125 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
  • 150 γρ. καπνιστό ζαμπόν
  • 2 φέτες ανανά
  • 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι
  • Φρέσκο κόλιανδρο
  • Για την σπιτική bbq σάλτσα: 50 γρ. χυμό ντομάτας
  • 100 ml. χυμό ανανά
  • 2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 80 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 40 ml. Worcestershire sauce
  • 20 ml. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Μπούκοβο, προαιρετικά

Προετοιμασία

  1. Αφήνουμε τη συσκευασία για πίτσα με προζύμι εκτός ψυγείου για περίπου 20 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
  2. Ετοιμάζουμε τη σπιτική σάλτσα bbq βράζοντας όλα τα υλικά της σάλτσας μέχρι να «δέσει» περίπου για 5-7 λεπτά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρούς κύβους και το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα, αποσύρουμε και προσθέστουμε μια κουταλιά της σούπας από τη σάλτσα bbq. Τρίβουμε την κίτρινη μοτσαρέλα και κόβουμε τον ανανά σε κυβάκια
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
  5. Σε μεγάλο δίσκο ψησίματος απλώνουμε τις 2 ζύμες για πίτσα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί τους, τα οποία πρώτα πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο.
  6. Απλώνουμε στις ζύμες σάλτσα bbq, προσθέτουμε την κίτρινη μοτσαρέλα, το ζαμπόν,τον ανανά και τέλος τη φρέσκια μοτσαρέλα, την οποία κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  7. Ψήνουμε για περίπου 25-27 λεπτά, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου. Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο κόλιανδρο και καυτερή σάλτσα.

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή σάλτσα ντομάτας για πίτσα
– Με τον υπόλοιπο ανανά μπορούμε να φτιάξουμε μια δροσερή σαλάτα με ανανά, ντομάτα, καυτερές πιπεριές, κρεμμύδι, κόλιανδρο και λάιμ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα