Μητσοτάκης- Μακρόν για φρεγάτες, κορβέτες και σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας 

Μητσοτάκης- Μακρόν για φρεγάτες, κορβέτες και σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας 
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν 2021 Ludovic Marin/ap

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανακοινώνουν σήμερα την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με ένα πακέτο εξοπλισμών ύψους πέντε δισ ευρώ.

Την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας ανακοινώνουν σήμερα από τα Ηλύσια Πεδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η συμφωνία επισημοποιήθηκε κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας των δύο ηγετών, αποτελεί όμως προϊόν διαβουλεύσεων που είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019 και οδήγησαν στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και στην ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απόκτηση τριών φρεγατών τύπου Belharra, τριών κορβετών Gowind, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου η Γαλλία θα δεσμεύεται ουσιαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης.

Το “πακέτο” αυτό ύψους 5 δισ ευρώ, έρχεται να προστεθεί στη συμφωνία για την απόκτηση συνολικά 24 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (18 που είχε ανακοινώσει ο κ.Μητσοτάκης πέρυσι στη ΔΕΘ και έξι που ανακοίνωσε εφέτος).

Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας φέρεται να βρίσκει μάλιστα απόλυτα σύμφωνες τις ΗΠΑ, οι οποίες “έκαναν πίσω” όσον αφορά στις αμερικανικές φρεγάτες, ως κίνηση καλής θέλησης προς το Παρίσι μετά τις γαλλικές αντιδράσεις για το AUKUS.

Ούτως ή άλλως πάντως, η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ήταν υπέρ των γαλλικών φρεγατών, καθώς είναι κατάλληλες για τη Μεσόγειο (σε αντίθεση με τις αμερικανικές) και διαθέτουν εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα.

Εξάλλου η αμυντική συμφωνία με Γαλλία δε σημαίνει ότι η Ελλάδα παύει να κοιτά και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου για να συζητήσει τη νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Ο κ. Δένδιας μάλιστα συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Γεωπολιτικά το πιο ενδιαφέρον σημείο της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι η ρήτρα παροχής αμοιβαίας βοήθειας, που πρακτικά σημαίνει ότι αν πχ η Τουρκία απειλήσει την Ελλάδα, η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει, παρότι και οι τρεις χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης και Μακρόν συγκλίνουν επίσης υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού και της κοινής ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.

“Το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα