Έντεκα επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για να εγκαταλείψουν το λιγνίτη Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη
Στην κυβερνητική επιτροπή σήμερα το master plan για το "σβήσιμο" των ανθρακικών μονάδων της ΔΕΗ και το πέρασμα Δυτ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης στην "επόμενη μέρα". Το News 24/7 αποκαλύπτει το περιεχόμενο του κυβερνητικού σχεδίου.
- 09 Σεπτεμβρίου 2020 06:19
Με 11 εμβληματικές επενδύσεις ύψους 2,5 δις. ευρώ και εξαετές πλάνο διάθεσης εθνικών και κοινοτικών πόρων ύψους 3 δις. ευρώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευκολύνει τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μετα-λιγνιτική εποχή. Το master plan θα συζητηθεί σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και στη συνέχεια θα το παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πακέτο φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων, ενώ προτείνει 11 εμβληματικά επενδυτικά σχέδια,τα οποία σε συνδυασμό με συνολικά 30 αναπτυξιακές δράσεις φιλοδοξούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών.
Επί δεκαετίες η ανάπτυξη των περιοχών στηριζόταν στον λιγνίτη. Αντίθετα το νέο παραγωγικό μοντέλο στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ορισμένοι εκ των οποίων περιλαμβάνουν και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των περιοχών. Πρόκειται για την «καθαρή ενέργεια», τη «βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο», την «έξυπνη αγροτική παραγωγή», τον «βιώσιμο τουρισμό» καθώς και την «τεχνολογία και εκπαίδευση».
Από τις επενδύσεις και τις τρεις ομάδες κινήτρων που περιλαμβάνει,σύμφωνα με πληροφορίες, το master plan της απολιγνιτοποίησης, θα δημιουργηθούν 5.100 άμεσες θέσεις εργασίας και 6.400 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Οι 11 εμβληματικές επενδύσεις είναι:
1. Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 2,3 Γιγαβάτ (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)
2. Σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (Δ. Μακεδονία)
3. Κοιλάδα ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Δ. Μακεδονία)
4. Βιομηχανικά Πάρκα ηλεκτροκίνησης (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)
5. Έξυπνες μονάδες αγροτικής παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)
6. Μονάδες ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών (Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη)
7. Οικοσύστημα Οινικού Τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας (Δ. Μακεδονία)
8. Υπερσύγχρονες κλινικές φυσικής αποκατάστασης (Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη)
9. Σύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα / αγροτική φυλακή (Μεγαλόπολη)
10. Πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων (Μεγαλόπολη)
11. Πρότυπα θεματικά πάρκα περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)
Οι επενδύσεις θα προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς, δημόσιους φορείς και ΣΔΙΤ. Η κυβέρνηση υπολογίζει σε χρηματοδότηση ύψους 3,2 δις. ευρώ. Η κατανομή θα είναι εμπροσθοβαρής σε βάθος εξαετίας με περισσότερα από 2 δις.ευρώ να πέφτουν την τριετία 2021-2023. Επιπλέον στο πακέτο των κινήτρων περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, επιχορηγήσεις, εγγυήσεις, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών για την προσέλκυση επενδύσεων κλπ. Δρομολογούνται επίσης χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις. Στα μέσα του μήνα το masterplan θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.