Φάουτσι: Τον Ιανουάριο έτοιμες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό
Την αισιοδοξία του ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και τον Ιανουάριο εξέφρασε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φαούτσι. Ετοιμάζει εμβόλιο και η Κίνα, επιταχύνουν τις δοκιμές και οι Βρετανοί.
- 01 Μαΐου 2020 13:52
Την έντονη αισιοδοξία του εξέφρασε ο διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH) των ΗΠΑ, Δρ Φάουτσι, σχετικά με την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων για τον κορονοϊό.
Ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως η πρόθεση των επιστημόνων είναι να επισπεύσουν τις διεργασίες, ωστόσο, χρειάζεται όπως τόνισε, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι έρευνες επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων με τη μεγαλύτερη πιθανή αποτελεσματικότητα, ακόμη και πριν το τέλος των κλινικών δοκιμών.
Σύμφωνα με τις χρονικές εκτιμήσεις του, ο ορίζοντας για την επιτυχή διανομή των εμβολίων είναι ο ερχόμενος Ιανουάριος, σε ένα αισιόδοξο σενάριο. Είθισται να απαιτούνται 12-18 μήνες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων, κρίνοντας από προηγούμενες επιδημίες.
Για τον αμερικανό επιδημιολόγο ο Ιανουάριος είναι ρεαλιστική ημερομηνία καθώς η επιστημονική κοινότητα έχει περάσει σε στάδιο εντατικής συνεργασίας.
Θυμίζουμε πως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ σχεδιάζει να ανακοινώσει την έγκριση στο πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της εταιρείας Gilead Sciences για να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ιού, όπως ανέφερε η εφημερίδα New York Times.
Ο επιδημιολογός Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από την FDA.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19. Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο. Ωστόσο, οι Κινέζοι χαμηλώνουν τις προσδοκίες.
Όσον αφορά τη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο, κάτι που “υποδηλώνει” ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.
Ο Φάουτσι είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη.
Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η ρεμδεσιβίρη μπορεί πλέον να γίνει η στάνταρ θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.
Αυτή τη στιγμή μελετώνται πάνω από 130 θεραπείες στο πλαίσιο της έρευνας κατά της Covid-19.
Οι πρωτοφανείς προσπάθειες συνεργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία έχουν επιταχύνει σημαντικά την έρευνα ασφαλών και δραστικών θεραπειών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μόνο ένα εμβόλιο θα επιτρέψει την πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού, αλλά για να βρεθεί και να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο.
Ετοιμάζει εμβόλιο και η Κίνα
Την ίδια ώρα, εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε 100 εκατομμύρια δόσεις δηλώνει έτοιμη να παρασκευάσει η ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Sinovac Biotech στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι το σκεύασμα απέχει πολύ από την αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές.
Το εμβόλιο έχει ήδη το όνομα Coronavac, η συσκευασία είναι σε χρώμα λευκό και πορτοκαλί, ενώ έχει ήδη παραχθεί σε χιλιάδες δόσεις με βάση εγγενή παθογόνα, στις εγκαταστάσεις της Sinovac Biotech στο Τσανγκπίνγκ στην Κίνα. Πλέον τα εργαστήρια ελέγχουν την ποιότητα του πειραματικού εμβολίου, όπως μετέδωσε το AFP.
Η Sinovac Biotech πρέπει να δείξει ότι έχει ικανότητα παραγωγής σε ευρεία κλίμακα και να υποβάλει τα αποθέματά της υπό τον έλεγχο των αρχών. Ως εκ τούτου έχει ξεκινήσει παραγωγή πριν από το τέλος των κλινικών δοκιμών.
Τη στιγμή που περίπου 100 εργαστήρια παγκοσμίως αγωνίζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μόλις οκτώ έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το London School of Hygiene & Tropical Medicine. Μεταξύ αυτών, και η Sinovac Biotech με το Coronavac.
Μέχρι τον Ιούλιο θα ξέρει η Οξφόρδη
Μέχρι τον Ιούλιο θα ξέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αν το εμβόλιό του κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό, σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενώνει δυνάμεις με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου, που ερευνάται από το Ινστιτούτο Jenner και το Oxford Vaccine Group.
Υπό τη συμφωνία, η AstraZeneca θα είναι υπεύθυνη για τη διεθνή παραγωγή και τον παγκόσμιο εφοδιασμό του εμβολίου της Οξφόρδης, που μπήκε στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών την περασμένη εβδομάδα.
“Μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο, θα έχουμε ήδη μία καλή ιδέα για την αποτελεσματικότητά του”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία θα διαθέσει το εμβόλιο σε τιμή κόστους.
Η εταιρεία, όπως μεταδίδει το CNBC, δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι τα στοιχεία από τις προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ακόμη και τον Μάιο.
Η UNICEF κάνει έκκληση για πτήσεις με στόχο την μεταφορά εμβολίων
Εν τω μεταξύ, η ετήσια σύνοδος, σε επίπεδο υπουργών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη από τις 18 Μαϊου και θα επικεντρωθεί στην πανδημία της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.
Στην περιορισμένη σε αριθμό θεμάτων ατζέντα θα περιλαμβάνονται θέματα που είναι απαραίτητα για την “συνοχή στη διακυβέρνηση”, όπως η εκλογή του εκτελεστικού συμβουλίου και η ομιλία του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ταρίκ Τζασάρεβιτς σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Από την πλευρά της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, η UNICEF ζήτησε να αποδεσμευτεί ένα “τεράστιο απόθεμα” σε προμήθειες εμβολίων καθώς υπάρχει σημαντική μείωση των εμπορικών πτήσεων και περιορισμένη διαθεσιμότητα των ναυλωμένων πτήσεων εξαιτίας της πανδημίας.
“Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις, στον ιδιωτικό τομέα, στην αεροπορική βιομηχανία και σε άλλους να απελευθερώσουν χώρο για φορτία με εφικτό κόστος γι αυτά τα εμβόλια που σώζουν ζωές”, είπε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαριξί Μερκάδο.