Ορφέας Αυγουστίδης: Μετά τον Σασμό δίνει αινιγματικό “τέλος στη ζωή του”

Ορφέας Αυγουστίδης: Μετά τον Σασμό δίνει αινιγματικό “τέλος στη ζωή του”
Ο Ορφέας Αυγουστίδης στην Μηχανή του Τούρινγκ Elina Giounanli/nophoto.gr

Ο ταλαντούχος Ορφέας Αυγουστίδης θα υπακούσει για δεύτερη φορά στις σκηνοθετικές οδηγίες του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και θα ανέβει ολομόναχος στη σκηνή του θεάτρου Κατερίνα Βασιλάκου ενσαρκώνοντας τον Άλαν Τούρινγκ

Ο Ορφέας Αυγουστίδης έχει την υποκριτική στο αίμα του. Γιος των ηθοποιών Ντίνου Αυγουστίδη και Μαρίας Τζομπανάκη είναι ένας από τους ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς που κάνει αργά και πολύ μελετημένα βήματα στην καριέρα του. Δεν “πάτησε” πάνω στα ονόματα των γονιών του, ούτε κυνήγησε τα εύκολα εμπορικά πρότζεκτ. Τουναντίον, ξεκίνησε από πιο μικρές και ομαδικές δουλειές στο θέατρο, δούλεψε πολύ πάνω στα ερμηνευτικά του μέσα και τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολύ στιβαρές θεατρικές δουλειές.

Το 2010 ξεχώρισε στο “Κατάδικός μου” της Ελένης Ράντου (σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης), ενώ μας χάρισε εξαιρετικές ερμηνείες στα “7 χρόνια” (2017, σκην. Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος), στην “Κωμωδία των παρεξηγήσεων” (2018, σκην. Κατερίνα Ευαγγελάτου), αλλά και πιο πρόσφατα στις “Τρεις αδελφές” (2020, σκην. Δημήτρης Καραντζάς).

Ο Ορφέας Αυγουστίδης στην Μηχανή του Τούρινγκ Elina Giounanli/nophoto.gr

Φέτος το ευρύ κοινό τον γνώρισε καλύτερα, καθώς πρωταγωνιστεί στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά “Σασμός” που μεταδίδεται από Δευτέρα έως Πέμπτη στον Alpha. Εκεί υποδύεται τον Αστέρη Σταματάκη, τον γιο μιας κρητικής οικογένειας που ερωτεύεται την κόρη μιας άλλης οικογένειας (Χριστίνα Χειλά Φαμέλη) με την οποία τους χωρίζει μία αγεφύρωτη βεντέτα.

Ο ταλαντούχος ηθοποιός τη φετινή σεζόν θα υπακούσει για δεύτερη φορά στις σκηνοθετικές οδηγίες του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (η πρώτη ήταν στα 7 Χρόνια στο θέατρο Αποθήκη) και μάλιστα θα ανέβει ολομόναχος στη σκηνή του θεάτρου Κατερίνα Βασιλάκου ενσαρκώνοντας τον Άλαν Τούρινγκ στη «Η μηχανή του Τούρινγκ», του Benoit Soles.

Το έργο που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία – 700 sold out από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία και διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, από τις 21 Οκτωβρίου 2021.

“Βρίσκομαι υπό κατ’ οίκον περιορισμό και υποχρεωμένος να υποβάλλομαι σε ορμονοθεραπεία για έναν ολόκληρο χρόνο”

Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στην ζωή του.

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κώδικα των ναζί και άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

Ιnfo:

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου από 21 Οκτωβρίου/από Τετάρτη έως Κυριακή/Η προπώληση ξεκίνησε!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα