Μητσοτάκης: “Ίσως ο Ερντογάν να αλλάξει ξανά γνώμη”
Ο πρωθυπουργός απάντησε στο “Μητσοτάκης γιοκ” του Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι εκείνος δε θα αρνηθεί ποτέ τον διάλογο, αλλά θα υπερασπίζεται πάντα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
- 25 Μαΐου 2022 13:22
Στις πρωτοφανείς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν τον αναγνωρίζει και δε θα συνομιλεί μαζί του πλέον, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende, στο Νταβός.
“Θυμάμαι μετά τον Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως όπλο τους μετανάστες και εμείς υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο, πάλι είχε πει ότι δεν θα μου μιλήσει. Ίσως να αλλάξει γνώμη ξανά. Αλλά στο τέλος της ημέρας είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να μιλάμε και πάντα πρέπει να κρατάμε κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Εμείς δεν είμαστε αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη εάν ο κ.Ερντογάν νομίζει δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα ενημερώσω το διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος.”
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πριν από δύο μήνες είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
“Νόμιζα ότι ήταν μία καλή συνάντηση, αλλά ένα μήνα μετά είδαμε ένα πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά”, πρόσθεσε και τονισε ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απολύτως απαράδεκτη και ότι θα θέτει το ζήτημα αυτό σε κάθε ευκαιρία, ελπίζοντας ότι η Άγκυρα θα αλλάξει συμπεριφορά.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τουρκικές υπερπτήσεις εδώ και πολλά χρόνια. “Πολλοί από τους συναδέλφους μας, στην Σουηδία και στη Φιλανδία, καταλαβαίνουν τώρα πόσο προβληματική είναι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας”, σχολίασε.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Αθήνα υποστηρίζει χωρίς όρους την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τόνισε: “Είναι λάθος αν η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποκτήσει οφέλη για τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Αυτή είναι μία εποχή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να δυναμώσει με την προσθήκη δύο χωρών και ειλικρινά το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε μέσα στο ΝΑΤΟ είναι άλλη μία πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μία περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Εμείς δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούμε ένταση.”
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δαπανά έτσι κι αλλιώς πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, διότι αντιμετωπίζει μία πραγματική απειλή.
“Πρεπει ως ΕΕ να ξοδέψουμε περισσότερο αλλά πιο έξυπνα”, εκτίμησε, σημειώνοντας ότι “θα υπάρχουν στιγμές που θα είναι αναγκαίο για την Ευρώπη να δράσει μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ όμως θα είναι πάντα το θεμέλιο της διατλαντικής συνεργασίας. “Εάν ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία, ενισχύουμε το ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
“Θα επαναφέρω την πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο”
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και στην απεξάρτηση ιδίως των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο, ως κόμβος επαναεριοποίησης LNG και μεταφοράς μέσω αγωγών, αναφερόμενος ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη.
“Μεσοπρόθεσμα πρέπει να απεξαρτηθούμε από τη Ρωσία. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε το ότι πληρώνουμε τιμές που δεν είναι σωστές” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι θα επαναφέρει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς προμηθευτές.
“Η ΕΕ να δει τη μεγάλη εικόνα- Μπορεί να έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας”
“Να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα στην πράσινη μετάβαση, αλλά να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τους επόμενους μήνες, το χειμώνα, για να υποστηρίξουμε τους λαούς μας. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε ένα πολύ σημαντικό κρατικό πακέτο για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ειλικρινά η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το μέτωπο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι: “Πρέπει να ετοιμαστούμε και για το χειρότερο δυνατό σενάριο.”
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνάδελφοι του στην ΕΕ θα δουν τη “μεγάλη εικόνα” όπως έκανε η Ευρώπη και με τον κορονοϊό, τα εμβόλια και το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι όπως πρόσθεσε: “Ας δούμε και τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, γιατί μπορεί να έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας”.
Σχολίασε εξάλλου ότι: “Δεν μπορούμε να βρεθούμε σε μία κατάσταση, όπου θα ξοδεύουμε όλο και περισσότερα για να επιδοτούμε ως κράτη και η ΕΕ να συνεχίζει να μην μας στηρίζει”.
“Ένας με δύο βαθμοί στο aircondition, μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στο λογαριασμό”
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε πάντως την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. “Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αλλάξουν μικρά πράγματα στις συνήθειες τους, τότε μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλη αλλαγή. Εάν χαμηλώσει κανείς το aircondition κατά ένα με δύο βαθμούς, αυτό μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στο λογαριασμό”, είπε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις