ΗΠΑ: “Στο μηδέν” μείωσαν τρεις χώρες τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν

ΗΠΑ: “Στο μηδέν” μείωσαν τρεις χώρες τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν
Διυλιστήριο πετρελαίου στο Ιράν AP

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας θα οδηγήσουν οι ιρανικές εξαγωγές να μειωθούν ακόμη περισσότερο

Οι τρεις από τις οκτώ χώρες στις οποίες είχε παραχωρηθεί εξαίρεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν έχουν πλέον μειώσει τις εισαγωγές τους από την Ισλαμική Δημοκρατία στο μηδέν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος χθες Τρίτη και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας θα οδηγήσουν οι ιρανικές εξαγωγές να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Αν και η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύει πως σκοπός της είναι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν να μειωθούν στο μηδέν, παραχώρησε προσωρινές εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που επιβάλλει στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία, στην Τουρκία και στη Νότια Κορέα τον περασμένο Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διαβουλεύσεις με τις χώρες αυτές, ενόψει της παρέλευσης της προθεσμίας λήξης των εξαιρέσεων αυτών, την 5η Μαΐου.

«Παραχωρήσαμε οκτώ εξαιρέσεις όσον αφορά το [ιρανικό] πετρέλαιο για να αποφύγουμε τη ραγδαία αύξηση της τιμής του αργού. Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι οι τρεις από τους εισαγωγείς βρίσκονται πλέον στο μηδέν» όσον αφορά το επίπεδο των ποσοτήτων που προμηθεύονται από την Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, σε δημοσιογράφους.

Ο Χουκ δεν κατονόμασε τις τρεις χώρες.

«Για εμάς υπάρχουν καλύτερες συνθήκες στην αγορά ώστε να επιταχύνουμε τον δρόμο προς το μηδέν», πρόσθεσε ο Χουκ. «Δεν σκοπεύουμε να παραχωρήσουμε [περαιτέρω] απαλλαγές ή εξαιρέσεις από το καθεστώς των κυρώσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Χουκ, οι αμερικανικές κυρώσεις με σκοπό την αποτροπή των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου αφαίρεσαν από την αγορά περίπου 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια αργού ιρανικής προέλευσης από τον Μάιο του 2018.

«Αυτό στέρησε από το καθεστώς πρόσβαση σε έσοδα ύψους που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια — ζημία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα», υπολόγισε ο ίδιος.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χθες Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο του 2019, με το αργό Μπρεντ να πλησιάζει τα 70 δολάρια το βαρέλι λόγω της προοπτικής τόσο της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, όσο και διαταραχής της παραγωγής στη Βενεζουέλα, εν μέσω της μείωσης της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.

Τα παράγωγα που βασίζονται στο Μπρεντ έφθασαν ακόμη και στα 69,52 δολάρια το βαρέλια, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τη 13η Νοεμβρίου, πριν ο παγκόσμιος δείκτης κλείσει με άνοδο 0,52%, στα 69,37 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ πιθανόν θα παρατείνει τις εξαιρέσεις για τις εναπομείνασες πέντε χώρες, τόσο για να μη διαταραχθεί η σχέση τους με την Κίνα και την Ινδία, τους κορυφαίους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, όσο και για να αποτραπεί ο κίνδυνος απότομης ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία είναι πιθανό να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις, που θα θέσουν το όριο των ιρανικών εξαγωγών αργού στο 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Eurasia Group. Αυτό σημαίνει πως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ταϊβάν οδεύουν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες δόθηκαν εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τον Χουκ, συνολικά 23 χώρες που ως πρότινος εισήγαν πετρέλαιο από το Ιράν μείωσαν τις εισαγωγές τους στο μηδέν.

«Με τις τιμές του πετρελαίου το τρέχον διάστημα να είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι ήταν όταν ανακοινώσαμε τις κυρώσεις μας και την παγκόσμια παραγωγή σταθερή, έχουμε μπει σε ταχεία πορεία για την εκμηδένιση όλων των αγορών ιρανικού αργού», δήλωσε ακόμη ο Χουκ.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει νέα μέτρα, να επιβάλλει κυρώσεις σε τομείς της οικονομίας του Ιράν που δεν είχαν στοχοθετηθεί ποτέ ως τώρα.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει τις κυρώσεις αυτές περί την πρώτη επέτειο της αναγγελίας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Μάιο, ότι θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έπλητταν σκληρά την οικονομία της. Ο Τραμπ έδωσε εντολή οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να τεθούν εκ νέου σε ισχύ σταδιακά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα