Ο Πελτιέ στο κελί του το 1994/VISUALHELLAS.GR Kevin McKiernan/ZUMA/

44 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ

Ο μακροβιότερος πολιτικός κρατούμενος των ΗΠΑ ακόμα περιμένει την προεδρική χάρη.

Ο Λέοναρντ Πελτιέ είναι στη φυλακή εδώ και 44 χρόνια για ένα έγκλημα, που όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, δεν διέπραξε ποτέ.

Και πράγματι, η δίκη απ’ την οποία πέρασε μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως παρωδία. Οι εισαγγελείς απέκρυψαν βασικά στοιχεία. Το FBI απείλησε και ανάγκασε τους μάρτυρες να πουν ψέματα. Μία ένορκος παραδέχτηκε ότι ήταν φυλετικά προκατειλημμένη εναντίον του Πελτιέ, από τη δεύτερη κιόλας ημέρα της δίκης, αλλά της επετράπη να παραμείνει στη θέση της.

Δεν υπήρξε ποτέ κανένα σοβαρό στοιχείο ότι αυτός ήταν ο άντρας που δολοφόνησε δύο πράκτορες του FBI κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στον ινδιάνικο καταυλισμό Πάιν Ριντζ στη Νότια Ντακότα, το 1975. Το FBI όμως χρειαζόταν κάποιον να πληρώσει. Η υπηρεσία μόλις είχε χάσει δύο πράκτορες και οι συγκατηγορούμενοι του Πελτιέ αθωώθηκαν, δηλώνοντας ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα.

Αυτό το αιματηρό περιστατικό ήταν κομμάτι μίας γενικότερης μυστικής εκστρατείας της κυβέρνησης να καταστείλει τις δραστηριότητες του Αμερικανικού Κινήματος Ινδιάνων (AIM), μιας ομάδας ακτιβιστών που αποκάλυπτε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, τις διακρίσεις και την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον των ιθαγενών Αμερικανών.

Ο Πελτιέ το 1993 Kevin McKiernan/ZUMA/VISUALHELLAS.GR

Ο Πελτιέ, μέλος του AIM, ήταν εκεί εκείνη την ημέρα. Έτσι, το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ, βασισμένο εξ ολοκλήρου σε μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν απειληθεί και εκφοβιστεί από το FBI, και λειτουργώντας μέσα σε ένα σύστημα δικαιοσύνης απολύτως υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ιθαγενών, κατάφερε να του απαγγείλει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Και όπως όλα δείχνουν, το FBI ακόμα θέλει ο Πελτιέ να πεθάνει στη φυλακή, όσο εκτίει την δις ισόβια κάθειρξη του.

Εκείνος όμως, είναι ακόμα ζωντανός, και τώρα στα 77 του, άρρωστος και έγκλειστος σε φυλακή της Φλόριντα, αποτελεί ίσως τον μακροβιότερο πολιτικό κρατούμενο της Αμερικής. Και σήμερα η ιστορία του εξακολουθεί να συγκινεί ακόμη, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συνεχίζουν να υπογράφουν ψηφίσματα για την απελευθέρωσή του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Δαλάι Λάμα, η Μητέρα Τερέζα, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Έβο Μοράλες και οι Rage Against The Machine, είναι μόνο μερικές από τις εξέχουσες προσωπικότητες που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί υπέρ του. Και τώρα, με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, τον Πρόεδρο που έχει αποδείξει την πρόθεσή του να αποκαταστήσει τις αδικίες εναντίον των ιθαγενών, οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι ο Πελτιέ θα μπορέσει επιτέλους να ζήσει έστω τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως ελεύθερος άνθρωπος.

1982. Διαμαρτυρία υπέρ της αποφυλάκιση του G.Vasilyev/Sputnik/AFP

Ο Τζέημς Ρέινολντς ήταν η πολιτική υπεράσπιση που βοήθησε να μπει ο Πελτιέ στη φυλακή τη δεκαετία του 1970. Σήμερα είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του. Σε μια εκπληκτική επιστολή του προς τον Μπάιντεν, ο Ρέινολντς λέει ότι έχει συνειδητοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια πόσο άδικη ήταν η δίκη του Πελτιέ και ότι πραγματική δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνο όταν εκείνος αθωωθεί.

Ακόμη και καποια μέλη του του Κογκρέσου, όπως ο Ραούλ Γκριγιάλβα προσβλέπουν στον Μπάιντεν να απελευθερώσει τον Πελτιέ. Ο Γερουσιαστής μάλιστα δήλωσε ότι ο Πελτιέ, θα μπορούσε να είχε αποφυλακιστεί υπό όρους από το 2009 αν είχε παραδεχτεί ότι εκείνος πυροβόλησε τους δύο πράκτορες του FBI. Επέμεινε όμως στην αθωότητά του και έτσι η αίτησή του απορρίφθηκε.

Τα γεγονότα μπορεί να είναι με το μέρος του, ο Μπάιντεν μοιάζει με την καλύτερη ευκαιρία που θα έχει ποτέ, οι δημόσιες εκκλήσεις υπέρ του είναι χιλιάδες, οπότε το εύλογο ερώτημα παραμένει: γιατί είναι ακόμα μέσα;

“Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου”, δήλωσε ο δικηγόρος του Κέβιν Σαρπ.

“Ήταν τόσο κακή η δικαστική διαδικασία που δεν υπάρχει περίπτωση σήμερα να είχε αντέξει σε κανένα αμερικανικό δικαστήριο.

Έκρυψαν μέχρι και τα στοιχεία της βαλλιστικής έρευνας που αποδείκνυαν ότι δεν ήταν το όπλο του Λέοναρντ αυτό που τραυμάτισε θανάσιμα τους δύο πράκτορες του FBI. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ξαναγίνει η δίκη. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα τρία παιδιά που κατέθεσαν ότι τον αναγνώρισαν δεν θα έμπαινε ποτέ στη φυλακή. Μόνο που αυτά τα παιδιά αργότερα ανακάλεσαν όσα είπαν και ισχυρίστηκαν ότι απειλήθηκαν για να καταθέσουν κάτι τέτοιο”, συνεχίζει.

1993. Ο Πελτιέ στο κελί του Kevin McKiernan/ZUMA/VISUALHELLAS.GR

“Οι λόγοι που είναι ακόμη μέσα είναι καθαρά πολιτικοί (…) Το FBI, η Εισαγγελία, όλοι είπαν ψέματα για να τον βάλουν φυλακή. Είναι πολύ δύσκολο όλους αυτούς να τους καθίσεις στο σκαμνί. Δεν πρόκειται ποτέ να πουν ‘ωχ συγγνώμη, έχετε δίκιο, κάναμε λάθος’”.

Ο Κέβιν Σαρπ έχει υποβάλει το αίτημα απονομής χάριτος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ από τον περασμένο Ιούλιο. Περιμένει ακόμη την απάντησή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα