Στο “παρών” προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Μητσοτάκης δεν προτείνει Παυλόπουλο
Οι διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Μετά την ανακοίνωση του ονόματος του ΠτΔ από τον πρωθυπουργό οι οριστικές αποφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- 13 Ιανουαρίου 2020 22:31
Πολιτική συζήτηση σε βάθος για την εξωτερική πολιτική, το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκλογικού νόμου και των επόμενων κινήσεων του κόμματος, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Πολιτικό συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει απολύτως την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για μια δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα και με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στον πρωθυπουργό για τη στάση του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έως ότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέσει την πρότασή του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μπει σε ονοματολογία. Στο Πολιτικό Συμβούλιο, ωστόσο, έγινε εκτενής συζήτηση για το τι θα πρέπει να πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που τελικά –όπως επιμένουν οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου- δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου. Άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, σε μια τέτοια περίπτωση, επέμεναν στη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιπροτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο από το χώρο της Αριστεράς και άλλα ότι θα πρέπει να προσανατολιστεί στο «παρόν».
Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε όλες τις απόψεις, αλλά δεν τοποθετήθηκε, επιλέγοντας να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Είναι όμως φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα πιέσει για την επανεκλογή Παυλόπουλου, θα συναρτήσει τη θέση του ανάλογα και με το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για το προεδρικό αξίωμα.
Τη στιγμή αυτή η ηγεσία του κόμματος, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επαναπροτείνει Παυλόπουλο, προσανατολίζεται στο «παρόν». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», όμως, η Κουμουνδούρου θα προτείνει δικό της υποψήφιο στην περίπτωση που το όνομα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός είναι στενά κομματικό ή η επιλογή του έχει ως στόχο μικροκομματικές επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου. Σε περίπτωση, βεβαίως, που το πρόσωπο πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αποκλείεται και να το ψηφίσει- πιθανότητα που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει.
Απλή αναλογική και κυβερνητική σταθερότητα
Η Κουμουνδούρου, πάντως, δεν πρόκειται να κάνει σπιθαμή πίσω στο θέμα του εκλογικού νόμου και θα υπερασπίσει την απλή αναλογική. Στο επιχείρημα περί κυβερνητικής συνεργασίας, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, θα επιμείνει στην πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αυξάνοντας τη σχετική πίεση προς το ΚΙΝΑΛ.
Οι χρεώσεις των μελών- Η Βάρτζελη με τον Δραγασάκη στο Μητρώο Μελών
Στο Πολιτικό συμβούλιο ανακοινώθηκαν και οι χρεώσεις των μελών του που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία.
Σημαντικότερο ίσως είναι ότι η Ρεγκίνα Βάρτζελη αναλαμβάνει το Μητρώο Μελών, δίπλα και μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη.
Ο Στέφανος Τζουμάκας αναλαμβάνει στον τομέα Αγροτικής Πολιτικής, ο δημήτρης Χατζησωκράτης στον τομέα Οικονομίας, ο Φώτης Κουβέλης στη Δημόσια Διοίκηση, ο Αντώνης Λιάκος στο Ινστιτούτο Πουλαντζάς, ο Παναγιώτης Παναγιώτου στην επικοινωνία και την καμπάνια του κόμματος, ο Μενέλαος Γκίβαλος τις θεωρητικές επεξεργασίες, ο Σπύρος Δανέλλης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Κορμάς στην υγεία.
Η κόντρα των «53» για τον Μαδεμλή- πέρασε η εισήγηση Τσίπρα
Ο Πέτρος Λάμπρου, πάντως, αντιτάχθηκε στο να είναι υπεύθυνος, μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο Νίκος Μαδεμλής, τονίζοντας ότι υπήρξε και Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Πέρασε, όμως, η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόταση Ραγκούση για την πολιτική προστασία
Στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Γιάννης Ραγκόυσης εισηγήθηκε, πέραν της απόρριψης της πρότασης της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία, ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα, καθώς ξεφεύγει από τη στενή κομματική αντιπαράθεση. Κάποια μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως η Σία Αναγνωστοπούλου, τοποθετήθηκαν αρνητικά, πλην όμως το θέμα έμεινε ανοιχτό για την επόμενη συνεδρίαση, καθώς εν τω μεταξύ ο Γιάννης Ραγκούσης είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, προκειμένου να μεταβεί στον Πύργο, όπου ήταν ομιλητής σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιεύματα που ήθελαν τον Γιάννη Ραγκούση να προτείνει Διακομματική συνολικά για το θέμα της ασφάλεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο που ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους βασικότερους επικριτές του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.