Επιτέλους πια… κόψτε τα μούσια #kopseTaMousia

Επιτέλους πια… κόψτε τα μούσια #kopseTaMousia

Μία εναλλακτική και πρωτότυπη σειρά στο Youtube για τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ε.Ε. Στο επεισόδιο που σας παρουσιάζουμε το θέμα είναι: Η ΕΕ κάνει BLOCK στα fake news.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρουσιάζει τα #EUmemes, μία εναλλακτική και πρωτότυπη σειρά στο Youtube για τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ε.Ε. που μιλάει στη γλώσσα των νέων Ευρωπαίων πολιτών.

Στο επεισόδιο #ΕUmemes που σας παρουσιάζουμε:

Η ΕΕ κάνει BLOCK στα fake news: Επιτέλους πια… κόψτε τα μούσια #kopseTaMousia

Με αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών.. Με γρήγορη αντίδραση στην παραπληροφόρηση.. Με επενδύσεις στην αλήθεια γιατί… Η αλήθεια να λέγεται!

FAKE NEWS: ένας όρος που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας τα τελευταία χρόνια. Η εσκεμμένη παραπληροφόρηση, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η προπαγάνδα με σκοπό την χειραγώγηση της κοινής γνώμης για εκλογικό ή γεωπολιτικό όφελος δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Στην εποχή όμως του διαδικτύου έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς οι ψευδείς ειδήσεις διανέμονται εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγγίζοντας ταυτόχρονα εκατομμύρια χρήστες.

Οργανωμένες εκστρατείες κακόβουλης πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων προσπαθούν να χειραγωγήσουν την εκλογική στάση των πολιτών, προωθούν την ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, συμβάλουν στην άνοδο του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού και συχνά του εξτρεμισμού, υπονομεύουν τις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Ευρώπη δεν είναι άτρωτη στην παραπληροφόρηση. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο 83% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν τις ψευδείς ειδήσεις απειλή για τη δημοκρατία, ωστόσο λίγοι μπορούν να τις αναγνωρίσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, προχώρησε ήδη από την αρχή της έκρηξης του φαινομένου σε μία σειρά δραστικών μέτρων. Δημιούργησε ομάδες που εντοπίζουν έγκαιρα τις προσπάθειες οργανωμένης παραπληροφόρησης και παρεμβαίνουν για να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Με τη βοήθεια δημοσιογράφων, ερευνητών, think tanks και οργανώσεων από την κοινωνία των πολιτών «σκανάρει» τις ειδήσεις, τις διασταυρώνει με βάσεις δεδομένων και ενημερώνει μέσω newsletters αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις ψευδείς ειδήσεις.

Διαμόρφωσε έναν Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τον οποίο οι σύγχρονοι κολοσσοί της πληροφορίας και οι διαδικτυακές πλατφόρμες καλούνται να λειτουργήσουν με περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα εφαρμόζοντας συστήματα έγκαιρης αναγνώρισης, προειδοποίησης και αποκλεισμού λογαριασμών που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Παράλληλα, έχει ζητήσει από τις εθνικές αρχές να παρακολουθούν την τις προσπάθειες διάδοσης ψευδών ειδήσεων και να ενημερώνουν άμεσα για τα ευρήματα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται η σύσταση ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για τα κράτη-μέλη προκειμένου να ενεργοποιούν συναγερμό, για αναδυόμενες απειλές παραπληροφόρησης. Εκπαιδεύει συστηματικά τους πολίτες στο να ελέγχουν την ποιότητα και τη αξιοπιστία της πληροφορίας που μαθαίνουν στο διαδίκτυο. Εκτός από τις στοχευμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη προωθούν την ευαισθητοποίηση των πολιτών στηρίζοντας εθνικές διεπιστημονικές ομάδες ανεξάρτητων ελεγκτών γεγονότων (fact checkers) και ερευνητών για να εντοπίζουν και να αποκαλύπτουν εκστρατείες παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο έχει διδαχθεί η ΕΕ από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια, είναι ότι για να τις αποτρέψει, χρειάζεται μια διττή προσέγγιση: εκπαίδευση για τους πολίτες που αποτελούν στόχο ώστε να διακρίνουν καλύτερα τις αληθινές από τις ψευδείς ειδήσεις και εντοπισμός και αυστηρή αντιμετώπιση των πηγών της προπαγάνδας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν θα μπορεί να γίνει αντικείμενο εξαπάτησης αλλά και ότι θα προστατεύονται οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια EUMemes εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα