Ακρίβεια και πανδημία απέναντι στη “συνετή” δημοσιονομική πολιτική – Οι θεσμοί, το Σύμφωνο και το “ζύγι” για τις εκλογές
Χωρίς να μπαίνει "στο μάτι" των θεσμών και των "σκληρών" του Βορρά, δηλαδή με "συνετή πολιτική" παροχών, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και του πληθωρισμού, αλλά και των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο.
- 19 Ιανουαρίου 2022 06:07
Την ώρα που φουντώνει σταδιακά η συζήτηση και βέβαια το παζάρι για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας η Ελλάδα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους υποστηρίζοντας, βέβαια, μια χαλάρωσή του, αλλά και δείχνοντας παράλληλα καλή δημοσιονομική «διαγωγή» καθώς ήδη τα μηνύματα είναι συνεχή για την ανάγκη «συμμαζέματος». Άλλωστε η χώρα έχει και δυσθεώρητο χρέος και βέβαια μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα.
“Πλεόνασμα από έλλειμμα δεν υπάρχει” τόνιζε χαρακτηριστικά σε δημοσιογραφική συζήτηση, με έμφαση κορυφαίο στέλεχος στέλνοντας το μήνυμα για το πώς σχεδιάζει να κινηθεί σε σχέση με παροχές η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Έτσι, μετά και τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας όπου βέβαια παραμένει σταθερή η σύσταση για επαναφορά στη δημοσιονομική «ορθοδοξία» η κυβέρνηση θέλει (όπωςφάνηκε και στην περίπτωση με το ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα) να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και να στείλει μήνυμα στους θεσμούς, που ήδη «τρέχουν» σε τεχνικό επίπεδο την αξιολόγηση, ότι δεν υπάρχει παρέκκλιση από τα υπεσχημένα, παρά τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Άλλωστε μπορεί να φαίνεται ότι το έλλειμμα του 2021 «μαζεύεται», κατά 2 δισ ευρώ, όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για το Δεκέμβριο, με τον πήχη να πηγαίνει κάτω από το 7%, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οι στόχοι
Παράλληλα, έτσι, προσπαθεί να κερδίσει «πόντους» στον αγώνα δρόμου για την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της εξόδου από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, τη διασφάλιση καλής σχέσης με τις αγορές, εν όψει και της σημερινής εξόδου με 10ετές ομόλογο, το «κλείδωμα» των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας από τους διεθνείς οίκους και βέβαια τις κάλπες, που εν πολλοίς θα κριθούν, ως προς το χρόνο τέλεσης, από όλα αυτά τα ορόσημα.
Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση άκρως προσεκτική με χαμηλά τους τόνους, ξέροντας ότι «ακροβατούν» ανάμεσα σε αιτήματα στήριξης και τις πιέσεις των αγορών και των εταίρων. Βέβαια το δίδυμο υψηλού πληθωρισμού – ενεργειακής κρίσης εντείνει αβεβαιότητες και μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές.
Συνετή πολιτική
Χαρακτηριστική και γεμάτη μηνύματα ήταν η δήλωση χτες του Χρήστου Σταϊκούρα. «Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Eurogroup, χθες, και του Ecofin, αναγνωρίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Αυτό εδράζεται στα ισχυρά πακέτα στήριξης, τα οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναποφασίσαμε, καθώς και στον συντονισμό της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική» ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το πέρας των εργασιών των ευρωπαϊκών οργάνων τονίζοντας ταυτόχρονα ότι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά, που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Προκλήσεις που απορρέουν από τη μετάλλαξη Όμικρον και την υγειονομική κρίση, αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό.
Πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα, δυσμενή, χαρακτηριστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται, κατά 50% τουλάχιστον, από την ενεργειακή κρίση.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα, έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης.
Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας που στάθηκε και στα επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι διαγράφονται «πολύ θετικές προοπτικές. Ανακάμψαμε ισχυρά, μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα.
Κι όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς, από όλους τους συναδέλφους. Και η Ελλάδα όμως, αντιμετωπίζει προκλήσεις» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στέλνοντας το μήνυμα..
«Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει, όπως φαίνεται, υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».
Φρένο στις δαπάνες
Στο φόντο αυτό για φέτος προβλέπεται, όπως έχει ήδη διαφανεί, και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, «σφιχτή» πολιτική ενώ δεν αναμένονται, πέρα από τα ήδη γνωστά μέτρα, άλλες παροχές. Ενδεικτικό είναι, ότι με τα μέχρι στιγμής, δεδομένα, π.χ. η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο, πάει για το 2023 καθώς το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Για φέτος προγραμματίζεται, μόνο, η κατάργηση της εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, δράσεις όμως που αφαιρούν έσοδα 1,6 δις. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος αναμένεται μεσοσταθμική μείωση κατά 3% του ΕΝΦΙΑ με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών, στοχευμένα κίνητρα με έξτρα έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικές δαπάνες προς συγκεκριμένα επαγγέλματα και μείωση του συντελεστή για συγχωνεύσεις και συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, στη φαρέτρα είναι και περιορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και συνέχεια στο μοντέλο των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών και στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Βέβαια η πορεία της οικονομίας θα καθορίσει το εύρος και το βάθος των μέτρων σε σχέση, ειδικά με πληττόμενους κλάδους και βέβαια την ακρίβεια.
Κομβικό το τι θα γίνει στο Σύμφωνο
Πάντως για τις συνολικές εξελίξεις κομβικό είναι το τι θα γίνει με το Σύμφωνο, όπου εντείνονται οι συζητήσεις και αναμένεται να ληφθούν αργά την Άνοιξη οι όποιες αποφάσεις. Γιαυτό και η Αθήνα τηρεί στάση «δημοσιονομικής» ορθοδοξίας, όπως καταφαίνεται ώστε να μην εμφανιστεί ήδη από τώρα ως «μαύρο πρόβατο» αφήνοντας τους μεγάλους να παζαρεύουν.
Σύμφωνα με τo Reuters, ήδη στον κανόνα για το χρέος από στην Ευρωομάδα καταγράφηκαν τα πρώτα δείγματα γραφής. Έτσι ετέθη το κατά πόσο η υποχρέωση των κρατών- μελών να το “ψαλιδίζουν” κατά 1/20 ετησίως, αν αυτό ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της υπερχρέωσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να υπάρξει τελικά πεδίο συνεννόησης.
Πάντως όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις, που «χαρτογραφείται» στην ομάδα των «δημοσιονομικά ορθοδόξων» «ορισμένοι τομείς συμφωνίας φαίνεται να προκύπτουν αναφορικά με την πιο προοδευτική (σταδιακή) προσαρμογή της μείωσης του χρέους. Χρειαζόμαστε αξιόπιστες διαδρομές μείωσης του χρέους, οι οποίες θα πρέπει επίσης να είναι ρεαλιστικές και να επιτρέπουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση» επισήμανε.
Από την πλευρά του ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων ο κ. Π. Τζεντιλόνι ζήτησε να ληφθεί υπόψη η πραγματική κατάσταση της οικονομίας παίρνοντας ωστόσο αποστάσεις από το δίπολο «δημοσιονομική πειθαρχία» – «απεριόριστη ευελιξία», ενώ ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ έκανε λόγια για μια «έξυπνη ισορροπία μεταξύ χρέους και επενδύσεων».
«Στο μέλλον, πρέπει να συνδυάσουμε την ιδέα της ανάπτυξης με το στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών» διευκρίνισε ο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ. Μένει βέβαια να φανεί που θα μπει η γραμμή ισορροπίας στην επίπονη αυτή άσκηση. Εν τω μεταξύ η Αθήνα αφήνει τους μεγάλους να παζαρεύουν θέλοντας να κλείσει γρήγορα τα μεταμνημονιακά μέτωπα. Μόνο που αυτά έχουν και αγκάθια όπως πχ πλειστηριασμοί κτλ που σε συνδυασμό με τη συγκυρία, ναρκοθετούν την πορεία προς τις εκλογές.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις