ΣΥΡΙΖΑ: Πώς η Κεραμέως “έδειξε” εκλογές και ποιο μήνυμα “έφυγε” για τη Γεννηματά
Η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα περί "εκλογών με απλή αναλογική" εξέπληξε πολλούς. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι πολύ πιθανή και ποιο μήνυμα στέλνουν στην Φώφη Γεννηματά.
- 30 Απριλίου 2020 06:32
“Το σχέδιο Μητσοτάκη θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές με απλή αναλογική”. Μ’ αυτή του τη φράση στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι το οποίο θεωρεί ότι του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών (κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι).
Στην Κουμουνδούρου έχουν πλέον βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι το εκλογικό σενάριο είναι αρκετά πιθανό και ότι ο Πρωθυπουργός, μέσα στον πανικό του, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία πριν γίνουν σαφείς οι ενδείξεις από την οικονομική ύφεση που έρχεται.
Πως έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό στην Αξιωματική Αντιπολίτευση; Πρώτον, τους βοήθησε αρκετά η… Νίκη Κεραμέως. Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων στις 15 Ιουνίου αφήνει ανοιχτό διάδρομο στον Πρωθυπουργό να επιλέξει για την πρόωρη εκλογική μάχη όποια Κυριακή του Ιουλίου τον βολεύει, ακόμα και την πρώτη.
Εδώ και μέρες στο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων θα “δείξει” πολλά από αυτά που σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις και θεωρούν ότι δεν έπεσαν έξω.
Κατά δεύτερον πιστεύουν, όχι αβάσιμα, ότι μία “νεκρή” τουριστική σεζόν, μ’ ένα ιδιότυπο τουριστικό lock down θα επιφέρει τέτοιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία που ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να το σηκώσει μόνος του και το οποίο θα του προξενήσει τρομερή πολιτική φθορά. Οπότε, σύμφωνα με τους υπερασπιστές του συγκεκριμένου επιχειρήματος, το γοργόν (για τον Πρωθυπουργό) και χάριν έχει. Εκλογές πριν γίνει αντιληπτό στο σύνολο της κοινωνίας το μεγάλο πλήγμα.
Εκτός των άλλων, υπάρχει επίσης διάχυτη η άποψη ότι το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης της Novartis μέσω των συνεδριάσεων της Προανακριτικής Επιτροπής (με πλήρη, μάλιστα, σύνθεση ενώ οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας διεξάγονται με πολύ λίγους βουλευτές) δεν είναι “αθώο”. Θα επιχειρηθεί, κατά την άποψη πολλών στον κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να παραχθεί συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα το οποίο η κυβερνητική παράταξη θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί δεόντως στην προεκλογική περίοδο κατά την καμπάνια της.
Την ίδια ώρα εξακολουθούν να συντηρούνται στο παρασκήνιο σενάρια που θέλουν ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες να προτιμούν τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης (με πάση θυσία τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα) και να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται βέβαια να δικαιώσει όσους πιστεύουν ότι ο τόπος χρειάζεται τέτοιου είδους κυβερνητικό σχήμα αλλά επίσης οι άνθρωποί του έχουν την άποψη ότι τελικά ούτε ο Πρωθυπουργός θα το επιλέξει.
Ποιο ήταν τελικά το νόημα της σαφούς αναφοράς του Αλέξη Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές “με απλή αναλογική”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε; Αρχικά να συσπειρώσει το κόμμα του και να δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τη μάχη (παρά τα πολύ δυσάρεστα δημοσκοπικά ευρήματα) και δευτερευόντως να “ξυπνήσει” το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά. Η ατάκα περί “προοδευτικής κυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα όρθια από την κρίση” απευθυνόταν κυρίως στη Χαριλάου Τρικούπη.