Διαπραγμάτευση για τα κέρδη των ομολόγων με “σύμμαχο” την κρίση
Διαπραγμάτευση σε πιο ειδικά θέματα ξεκινά το οικονομικό επιτελείο με απροσδόκητο σύμμαχο την κρίση του κορονοϊού.
- 30 Απριλίου 2020 06:20
Στο EWG της Πέμπτης (30/04) η Ελλάδα θα ανοίξει τρία θέματα: Την εκταμίευση της δόσης των 650 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, την χρήση του ποσού αυτού για επενδύσεις αλλά και την μεγάλη ύφεση της οικονομίας λόγω της υγειονομικής κρίσης από τον κορονοϊό .
Σε ό,τι αφορά την δόση των 650 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, αυτή σχετίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης. Η επιτυχία όμως της έκτης αξιολόγησης εξαρτάται από την εξεύρεση μιας λύσης για την διάδοχη κατάστασης μετά το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τα μηνύματα από την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης δεν ήταν θετικά αλλά η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι οι θεσμοί ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την αξιολόγηση και να βρεθεί συμβιβαστική λύση με το θέμα της παράτασης.
Αν ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο η χρήση των κερδών από ομόλογα για επενδύσεις θα προϋποθέτει μια τυπική απόφαση από το Eurogroup της 11ης Ιουνίου οπότε θα εγκριθεί η έκθεση της επιτροπής για την 6η αξιολόγηση η δόση και κατ επέκταση και η χρήση των χρημάτων για επενδύσεις. Η απόφαση θα ληφθεί ακόμη πιο εύκολα λόγω της συγκυρίας. Από το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει μεγάλη ύφεση της οικονομίας της μέσα στο 2020 λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και χωρίς να έχει υποπέσει σε κάποιο δημοσιονομικό ατόπημα. Επειδή λοιπόν τα κέρδη από τα ομόλογα είναι στην ουσία χρέος της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα τα οποία συνδέθηκαν με υποχρεώσεις λόγω της συμφωνίας για το χρέος θα δοθούν αυτήν την φορά με την σύμφωνη γνώμη όλων να χρησιμοποιηθούν και για επενδύσεις με χρήματα που η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει στην ΕΕ και δεν θα λείψουν από καμμία άλλη χώρα.
Η μεγάλη ύφεση της οικονομίας θα τεκμηριώνεται και από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 που καταθέτει μάλλον σήμερα η χώρα μας στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις του υπουργείου οικονομιών που προβλέπει σε δύο διαφορετικά σενάρια την ύφεση της χώρας από 4% έως και 8% του ΑΕΠ με προοπτική ανάκαμψης 5,5% του ΑΕΠ το 2021 και συνέχεια με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και το 2023.
Η ανάπτυξη θα ανακάμψει και με τη βοήθεια επενδύσεων και μια ανέξοδη για την ΕΕ λύση είναι και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα η εκταμίευση των οποίων συνδέεται με την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας η οποία όμως έχει ανασταλεί λόγω των συνθηκών για το 2020.
Τη μεγάλη ύφεση για την Ελλάδα αναμένεται να επιβεβαιώσουν και οι εαρινές εκτιμήσεις που θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες η ΕΕ όπου θα σημειώνεται και η ανάγκη να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα της Ευρώπης ώστε οι οικονομίες των κρατών μελών (ειδικά στο Νότο της ένωσης) να ξεπεράσουν το ταχύτερο δυνατό τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.