Ο λόγος που οι παπαγάλοι ζουν πολλά χρόνια – και δεν ισχύει για τους ανθρώπους
Το προσδόκιμο ζωής ενός παπαγάλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι το μέγεθος του εγκεφάλου. Οι πιο έξυπνοι ζουν περισσότερο. Κάτι που δεν ισχύει για τους ανθρώπους.
- 24 Μαΐου 2022 10:01
O μέσος όρος ζωής των παπαγάλων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όπως το μέγεθος, το είδος, τη διατροφή, τη φροντίδα, τη κτηνοτροφία (να έχουν κατάλληλο κλουβί, με πολλά παιχνίδια, κούρνιες και σκάλες για άσκηση, να το καθαρίζουμε τακτικά και να περιποιούμαστε τα ζώα με συνέπεια) και τη ψυχική υγεία.
Επειδή είναι πολύ έξυπνα και συναισθηματικά ζώα, όταν τα έχετε ως κατοικίδια (κάτι που συμβαίνει από την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Αίγυπτο), πρέπει να φροντίσετε τις κοινωνικές τους ανάγκες και τη νοητική διέγερση.
Εφόσον τους φροντίζουμε, μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί, διαδραστικοί, στοργικοί και διασκεδαστικοί ‘σύντροφοι’, βεβαιώνουν οι επιστήμονες. Επίσης, θα είναι στο πλευρό μας για χρόνια. Ενδεχομένως να τους αφήσουμε και πίσω.
Πόσα χρόνια ζουν οι παπαγάλοι
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη, με τους μεγαλόσωμους να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο (από 30 έως 60 χρόνια), ενώ κάποιοι φτάνουν και τα 80 χρόνια. Οι μικρόσωμοι συνήθως ζουν από 5 έως 8 χρόνια.
Αυτοί οι αριθμοί έχουν να κάνουν με την προϋπόθεση πως ζουν ως κατοικίδια. Στη φύση, η ζωή τους είναι μικρότερη -εξαιτίας της έκθεσης τους σε ασθένειες και στρεσογόνες συνθήκες.
Το ρεκόρ Guinness το έχει ο Cookie, του είδους Cockatoo, ο οποίος έζησε 82 χρόνια και 89 ημέρες. Κατέληξε στις 27/8 του 2016.
Γιατί όμως, ζουν τόσο πολύ οι παπαγάλοι;
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Science ανέφερε ότι το μεγάλο προσδόκιμο έχει να κάνει με την εντυπωσιακή ευφυΐα τους.
Η γενική συνθήκη είναι πως τα πτηνά ζουν πολύ περισσότερο από τα θηλαστικά του ίδιου μεγέθους. “Αυτό συμβαίνει, πιθανώς επειδή μπορούν να πετάξουν και να ξεφύγουν από τα αρπακτικά, σε αντίθεση με τα θηλαστικά που είναι ‘κολλημένα’ στη γη” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Simeon Smeele, εξελικτικός οικολόγος στο Ινστιτούτο Max Planck Για Τη Συμπεριφορά Των Ζώων -στο Radolfzell της Γερμανίας.
“Για παράδειγμα, τα Cockatoo μπορούν να ζήσουν έως και 70 έως 80 χρόνια, αλλά ζυγίζουν μόνο 700 έως 1.000 γραμμάρια. Οι άνθρωποι ζυγίζουν 100 φορές περισσότερο, αλλά ζουν μόνο μερικές δεκαετίες περισσότερο”.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η μακροζωία συνδέεται με το μέγεθος του εγκεφάλου για μια λίστα ζώων, ενδεχομένως επειδή οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι τα βοήθησαν να βρουν τροφή ή να ξεφύγουν από απειλές.
Αν και οι παπαγάλοι είναι γνωστοί για τη μακροζωία τους και για τις πολύπλοκες συμπεριφορές τους, οι αναλογίες μεγέθους εγκεφάλου προς σώμα είναι ίσες με αυτές που παρατηρούνται στα πρωτεύοντα θηλαστικά. Άρα δεν είχε γίνει σαφές πως τα δύο χαρακτηριστικά επηρέαζαν το ένα το άλλο.
Όπως εξηγούν τώρα οι ερευνητές, αυτό οφειλόταν στην έλλειψη δεδομένων για τη διάρκεια ζωής σε μεγάλους αριθμούς παπαγάλων, που δυσκόλεψε τους επιστήμονες να εξηγήσουν τι μπορεί να οδηγήσει στη μακροζωία. Οι ερευνητές από το γερμανικό ινστιτούτο έλυσαν αυτό το πρόβλημα, μέσω συνεργασίας με μη κερδοσκοπική ομάδα διατήρησης της άγριας ζωής. Πήραν δεδομένα από περισσότερους από 13.000 παπαγάλους που υπάρχουν σε περισσότερους από 1.000 ζωολογικούς κήπους.
Έτσι παρήγαγαν τις πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις για τη μέση διάρκεια ζωής 217 ειδών παπαγάλων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά όλων των γνωστών ειδών.
Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος συσχετίστηκε σταθερά με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
“Αυτό υποδηλώνει ότι τα εξυπνότερα πουλιά μπορούν να λύσουν καλύτερα προβλήματα στην άγρια φύση, βοηθώντας τα να απολαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο”.
Η επόμενη έρευνα των ίδιων επιστημόνων θα αφορά το ερώτημα αν οι περισσότερο κοινωνικοί παπαγάλοι έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο. “Πιστεύουμε ότι τα είδη που ζουν σε σύνθετες ομάδες θα μπορούσαν να μάθουν πολλές δεξιότητες – πώς να αναζητούν τροφή, πώς να γίνουν κυρίαρχα κοκ. Αλλά αυτή η μάθηση θα απαιτούσε χρόνο και μεγάλο εγκέφαλο” εξήγησε ο Dr Smeele, πριν καταλήξει στο “θα είχε ενδιαφέρον να πούμε πως οι εξυπνότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά αυτό είναι κάτι που κάλλιστα μπορεί να μην ισχύει.
Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος εγκέφαλος καίει περισσότερο ενέργεια και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις