ΔΕΘ: Γιατί τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την ώρα της Ινδίας

ΔΕΘ: Γιατί τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την ώρα της Ινδίας
H Ινδία τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ MotionTeam

Η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στην φετινή ΔΕΘ και όλα δείχνουν ότι η επιλογή της δεν έγινε καθόλου τυχαία καθώς η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσει μία από τις πλέον δυναμικές οικονομιές του πλανήτη

Μετά από δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες χρονίες της ΔΕΘ με τιμώμενες χώρες την Κίνα και τις ΗΠΑ φέτος είναι η σειρά της Ινδίας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Διεθνή Έκθεση της συμπρωτεύουσας.

Η Ελλάδα, όσο και αν θέλουμε να μην το παραδεχόμαστε, τις προηγούμενες δεκαετίες είχε χάσει το τρένο της δυναμικής ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας και μόλις τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να συνδεθεί με την χώρα που υπήρξαν χρονιές που η οικονομία της αναπτύσονταν ραγδαία.

Η τεράστια αγορά των 1,3 δισ. κατοίκων

Όπως αναφέρει στην έκθεση του, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Νέο Δελχί, οι πρώτοι Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι εξαγωγείς και επενδυτές, εκδήλωσαν με μεγάλη καθυστέρηση το ενδιαφέρον τους για την αγορά της Ινδίας. Τόσο σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους (πχ Τούρκους, Ιταλούς, Ισπανούς, Πορτογάλους κά), όσο και έναντι άλλων Ασιατικών αγορών (πχ Κίνας, Ιαπωνίας κλπ), οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επί πολλά χρόνια αγνοούσαν μια οικονομία που από τα τέλη της δεκαετίας του’90 σημείωνε καλπάζοντας ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης (άνω του 8%) και την τεράστια αγορά της των 1,3 δισ. κατοίκων ή της εύπορης μεσαίας τάξης της των 200/250 εκατ. καταναλωτών.

H Ινδία τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ MotionTeam

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία δεν είναι άξια λόγου με μοναδική ίσως εξαίρεση το joint venture που ξεκίνησε πρόσφατα η Chipita με την δημιουργία εργοστασίου κρουασάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το έτος 2010 και κατά την πενταετία που ακολούθησε, είκοσι περίπου ελληνικές επιχειρήσεις, μικρού μεγέθους ή θυγατρικές μεγάλων ομίλων, εγκαταστάθηκαν στην Ινδία, έναντι συνολικά 6000 ευρωπαϊκών εταιρειών που βρίσκονταν ήδη στην αγορά αυτή από τις αρχές της παρούσας χιλιετίας.

Ταυτόχρονα πολλές άλλες άρχισαν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, αλλά μόνο από την Ελλάδα (μέσω αποστολής e-mails κλπ). Ελάχιστες ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στις μεγάλες διεθνείς κλαδικές εκθέσεις της Ινδίας (πχ βιομηχανίας τροφίμων, τουρισμού κά). Μόνο μία στο τομέα του τουρισμού και μια δεύτερη επιχείρηση στο κλάδο ακινήτων (πχ GoldenVisa) διοργανώνουν σε ετήσια βάση σοβαρές προωθητικές δράσεις με στοχευμένες εκδηλώσεις σε γνωστά ξενοδοχεία, διαθέτουν τοπικούς αντιπροσώπους κλπ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής και Προώθησης Βιομηχανίας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, κατά το έτος 2018, η Ελλάδα κατέλαβε την 84η θέση μεταξύ των λοιπών επενδυτριών χωρών στην ινδική υπο- ήπειρο βελτιώνοντας ελαφρά την θέση της σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (85η το 2017). Η δε αξία των ελληνικών επενδύσεων κατά την χρονική περίοδο Απρίλιο 2000-Ιούνιο 2019, ανήλθαν σε μόλις 9 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Σαν σημείο σύγκρισης, αναφέρουμε ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι συνολικές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (Α.Ξ.Ε.) στην Ινδία ανήλθαν στο ποσό των 609,8 δις δολ. ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις ινδικές Α.Ξ.Ε. στην Ελλάδα, αυτές, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, ανέρχονται σε 10.39 εκατ. δολλ. ΗΠΑ για την χρονική περίοδο μεταξύ Ιαν. 1990 και ∆εκ. 2018.

Παρά την απογοητευτική εικόνα τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει να αλλάζει. Κατά την τελευταία τριετία, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρατηρείται μια σταθερή ετησίως αύξηση των εξαγωγών μας, τόσο σε αγαθά αλλά κυρίως σε υπηρεσίες (μεταφορές, τουριστικές ροές κλπ). Η ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο, όπως πχ του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος-2016- και αργότερα, το έτος 2017, του Υπουργού Εξωτερικών την εποχή εκείνη, όπως και του Υφυπουργού Γεωργίας της Ινδίας στην Αθήνα ή τέλος του Προέδρου της Ινδίας-2018, η υπογραφή διμερών συμφωνιών, η σύγκλιση μιας “πλούσιας σε θέματα και προτάσεις’’ Μεικτής ∆ιυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας (Νοέμβριο 2016), οικονομικών επενδυτικών ή τουριστικών ‘’Φόρουμ’’, η μόνιμη πλέον, ετήσια συμμετοχή της Ελλάδος με εθνικό περίπτερο στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση τουρισμού (OTM) κλπ, έδωσαν μια πρώτη δυναμική τροχιά στις διμερείς οικονομικές συναλλαγές μας.

Οι ελληνικές εξαγωγές “τρέχουν” με +50% στην Ινδία

Το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών παρουσιάζει, επιτέλους, σταθερά αυξητικές τάσεις και κατά το έτος 2018 οι αντίστοιχες ελληνικές εξαγωγές υπερέβησαν σε αξία το ποσό των 1,25 δις ευρώ. Η δε ετήσια αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αγαθών κατά την τελευταία τριετία σημειώνει αξιοπρόσεκτα ποσοστά αύξησης, όπως 55,8% (2017) ή 52,9% (2018).

Θετικό είναι το μήνυμα και από τον τουρισμό με βάση τα τελευταία στοιχεία.Οι αιτήσεις Ινδών για τουριστικές θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 33.000 το έτος 2017, σε 44.000 το 2018 και 28.000 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Όλα δείχνουν ότι το τρένο της Ινδίας δεν πηγαίνει τόσο αργά όσο νομίζαμε. Η φετινή ΔΕΘ είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία η Ελλάδα να το πλησιάσει, και γιατί όχι να καταφέρει να βρει μία θέση σε αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα