Η αντίδραση των ανθρώπων της αγοράς στην άρση των μέτρων
Tο News 24/7, μετά την ανακοίνωση για άρση των μέτρων μίλησε με εκπροσώπους των κλάδων. Κοινή συνισταμένη πως οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει το επίδομα των 800 ευρώ.
- 29 Απριλίου 2020 06:30
Σε πέντε ημέρες, τα πρώτα καταστήματα του λιανεμπορίου θα ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους καταναλωτές, σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που γνωρίζαμε. Με την εφαμοργή της άρσης των μέτρων, καταναλωτές και εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να φορούν μάσκα, ενώ στα καταστήματα θα βρίσκεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας.
Πώς βρήκαν ωστόσο οι ανακοινώσεις τους ανθρώπους της αγοράς; Οι εκπρόσωποι των εμπόρων, των ιδιοκτητών κομμωτηρίων, των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και των ξενοδόχων, μιλούν στο News 24/7.
“Είμαστε έτοιμοι αλλά χωρίς στήριξη, ένας στους τρεις κινδυνεύει με λουκέτο”
Ο Σταύρος Καφούνης, είναι ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην ερώτηση για το πώς άκουσε τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, απαντάει: “Η μάχη παίρνει παράταση μια εβδομάδα ακόμη. Η επάνοδος είναι αργή και βασανιστική για τους καταστηματάρχες”. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως “Σεβόμαστε και ακούμε τις προτάσεις των ειδικών. Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε και να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Ο Σύλλογος έχει προμηθευτεί και 3.000 μάσκες και αντισηπτικά για να μοιράσει στα μέλη του”.
Ο κ. Καφούνης, βλέπει την επόμενη ημέρα πολύ δύσκολη για τους καταστηματάρχες αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά εξηγεί πως από τα μέλη του εμπορικού συλλόγου, ένας στους τρεις καταστηματάρχες λέει ότι αν ανοίξει την επιχείρησή του, δεν ξέρει αν θα μπορέσει να επιβιώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
“Το πρόβλημά μας δεν είναι οι λιγότεροι πελάτες που θα βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα λόγω των μέτρων προστασίας. Το πρόβλημά μας είναι οι λιγότεροι πελάτες που θα έρθουν να ψωνίσουν, γιατί έχουν άδεια πορτοφόλια” σημειώνει.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση των οικονομικών συνεπειών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και το λουκέτο στα καταστήματα και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων ώστε να κινηθεί η αγορά.
“Έχουμε ζητήσει με επιστολή στον πρωθυπουργό” αναλύει ο Σταύρος Καφούνης, “όσον αφορά τους εργαζόμενους, να γίνει μείωση 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημά τους. Προτείναμε και ένα “μπόνους κορονοϊού”, για να μοιραστούν τα κέρδη σε εργαζόμενους και καταστηματάρχες και έτσι να μπορέσουν και οι ίδιοι να αυξήσουν τα έσοδά τους και να κινηθεί η αγορά”.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κρίνει απαραίτητη την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την μείωση των ενοικίων κατά 40% ως το τέλος του χρόνου και την άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να δοθεί χρηματοδότηση.
“Κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την παροχή ενός δανείου που το ονομάσαμε Covid 19. Να δίνεται αυτόματα από τις τράπεζες, χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Θέσαμε ένα πρώτο κριτήριο, να το λάβουν επιχειρήσεις που είχαν ρυθμισμένα χρέη στο τέλος του 2019. Στόχος πρέπει να είναι να δοθούν λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους”. Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως πρέπει τα χρήματα θα πρέπει να κατευθυνθούν στους καταστηματάρχες άμεσα για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των ενοικίων τους, πληρωμή των ακάλυπτων μεταχρονολογημένων επιταγών, εξόφληση προμηθευτών και πληρωμή φόρων”.
“Δεν μας είναι άγνωστα τα μέτρα προστασίας – Δεν έχει καταβληθεί το επίδομα”
Οι πρώτες επιχειρήσεις που θα τεθούν σε λειτουργία, νωρίτερα από την πλειονότητα του λιανεμπορίου, θα είναι τα κομμωτήρια. Η Μαρία Σωτηροπούλου, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών – Κουρέων Ελλάδος, που απαριθμεί περίπου 10.000 καταστήματα στην επικράτεια, δηλώνει επίσης στο News 24/7 πως ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί για τα μέτρα.
“Είμαστε ικανοποιημένοι που θα λειτουργήσουμε ξανά. Έχουμε ενημερώσει όλα τα μέλη μας για την προστασία, τις απολυμάνσεις, τις μάσκες, τα γάντια μιας χρήσης. Σε εμάς, που τα καταστήματά μας είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν είναι άγνωστα αυτά τα μέτρα προστασίας. Πάντα απολυμαίναμε και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονταν και τα γάντια”, τονίζει, λέγοντας πως οι συνάδελφοί της είχαν ήδη υπόψη τους πως θα είναι από τους πρώτους κλάδους που θα επέστρεφαν στις δουλειές τους.
Η Μαρία Σωτηροπούλου, δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση της κυβέρνησης για άρση του λουκέτου, ωστόσο υπενθυμίζει πως δεν έχουν καταβληθεί στους ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων το επίδομα των 800 ευρώ, κάτι που θα δυσκολέψει πολλούς ακόμα και για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. “Δεν έχουν κατατεθεί τα χρήματα. Εμείς με το που θα βάλουμε το κλειδί στην πόρτα, θα πρέπει να καταβάλουμε ενοίκιο, να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές, να αγοράσουμε αναλώσιμα. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Υπάρχει σοβαρός βαθμός δυσκολίας από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει την ενίσχυση ακόμη”. Συμπληρώνει δε, πως: “Η οικονομική καταστροφή που επήλθε δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Ήμασταν κλειστά την περίοδο του Πάσχα, που πάντα η κίνηση είναι πολύ αυξημένη. Μπορεί να υπάρξει τώρα ένας φόρτος εργασίας, καθώς αρκετοί θα σπεύσουν στα κομμωτήρια, ωστόσο δεν θα αναπληρωθούν οι απώλειες”.
“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει”
Το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή την μη καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, επισημαίνει και η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης. “Εκτός του ότι πολλοί δεν κρίθηκε πως δικαιούνται το επίδομα, ακόμα και αυτοί που τελικά ήταν επιλέξιμοι και έκαναν το αίτημα, δεν έχουν πάρει τα χρήματα”, τονίζει.Η ίδια αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δήλωνε πως οι η εικόνα που έχει από τα μηνύματα των μελών του σωματείου (35.000 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις), είναι πως αρκετοί δεν σκοπεύουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους αν δεν έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης μέχρι την 1η Ιουνίου.
“Ο πρωθυπουργός μας ζητάει να κάνουμε αυτά που δεν μπορούμε, ενώ ο ίδιος κάνει λιγότερα από αυτά που μπορεί” λέει η κα. Κωνσταντίνου. “Κάναμε όσα, ορθώς μας ζητήθηκαν για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τους πελάτες και εμάς τους ίδιους. Όμως το ότι ο κλάδος πειθάρχησε, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πεθάνει από λιμό. Οι άνθρωποι δεν έχουν τρόπο να επιβιώσουν, αυτοί και οι οικογένειές τους. Οι επιχειρηματίες, οι περίπου 700.000 εργαζόμενοι του κλάδου. Το μόνο που μας είπαν ήταν να ανοίξουμε και να περιμένουμε τα κλιμάκια να μας ελέγξουν αν θα είμαστε παραβάτες. Είναι δυνατόν; Οι άνθρωποι της εστίασης κινδυνεύουν επίσης από τον κορονοϊό”.
Η πρόεδρος του Σωματείου, η οποία ήταν εκείνη που στις 14 Μαρτίου, μιλώντας στο News 24/7 τασσόταν αναφανδόν υπέρ του κλεισίματος για να εμποδιστεί η εξάπλωση, τονίζει πως ο κλάδος θα είναι σε κινητοποίηση, περιμένοντας εξειδικευμένα μέτρα μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και θα επιτραπεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης. “Δεν μπορούν να κωφεύουν στην κραυγή αγωνίας”.
Συγκεκριμένα, όπως λέει: “Θα πρέπει να γίνει εξαγγελία για κάλυψη των χρεών που δημιουργήθηκαν από τον μηδενισμό της λειτουργίας μας. Τα ενοίκια, οι ΔΕΚΟ, οι ΟΤΑ. Όλα αυτά τα πληρώναμε έχοντας κλείσει τα μαγαζιά μας. Επίσης, να ληφθεί μέριμνα να μην πληρωθούν δημοτικά τέλη και φόροι για τους μήνες που θα είμαστε υπό περιορισμό στη λειτουργία μας. Θα πρέπει να γίνει μείωση ενοικίων στο ποσοστό που θα καταλαμβάνουμε τον χώρο. Δε γίνεται να πληρώνουμε 5.000 ευρώ ενοίκιο ενώ θα καταλαμβάνουμε τον μισό χώρο. Ακόμη, θα πρέπει να γίνει διακανονισμός των επιταγών που έληγαν μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Τέλος, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε 6% και 13% με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες. Πώς θα πέσουν οι τιμές; Έτσι κι αλλιώς μόνο με εγχώριους πελάτες θα δουλέψουμε. Δεν γίνεται να υπάρχει ένας δαρβινικός ρατσισμός που θα επιτρέψει μόνο στους ισχυρούς να επιβιώσουν”.
Σύμφωνα με την Νίκη Κωνσταντίνου, αρκετά από τα μέλη της δεν θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, καθώς είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, είτε δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να τα κρατήσουν ανοκτά. “Ειπώθηκε για τα καταστήματα που έχουν τραπέζια έξω. Στους δήμους θα πληρώσουμε κατάληψη δημόσιων χώρων; Δεν πρέπει να προβλεφθεί αυτό από το κράτος με έναν τρόπο ώστε να μην καταλαμβάνονται εξ ολοκλήρου τα πεζοδρόμια, να μπορούν να κυκλοφορούν και τα άτομα με αναπηρίες και να μπορούν να δουλέψουν τα καταστήματα; Οι φετινές δημοπρασίες στον αιγιαλό για τα beach bars πότε θα γίνουν; Ποιοί θα τα πάρουν; Θα μειωθεί ο ειδικός φόρος στον καφέ για να πέσουν και οι τιμές και να είμαστε ανταγωνιστικοί; Πρέπει να γίνουν κινήσεις για να ανακουφιστεί ο κλάδος και να μπορέσει να ανοίξει.Ελπίζω μόνο στο να υπάρξουν συμπληρωματικές οδηγίες ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα, ειδάλλως αυτό που θα αντιμετωπίσουν δεν θα είναι προβλέψιμο”.
“Καθοριστικός ο Μάιος για την τουριστική σεζόν”
Την 1η Ιουνίου, μαζί με την εστίαση, αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε να επανέλθει και ο τομέας των ξενοδοχείων. Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αντιμετωπίζει ως κομβικό τεστ τον Μάιο. “Καλώς γίνεται η αποκλιμάκωση των μέτρων. Χρειάζεται γιατί θα δείξει αν μπορεί η χώρα να ανταπεξέλθει σε σχέση με τον ιό. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι αρχές Ιουνίου, θα φανεί αν μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την εικόνα που έχουμε ως τώρα. Αφού έχει γίνει η μόχλευση του κόσμου”.
Αναφορικά με την απόφαση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, την 1η Ιουνίου, ο κ. Τάσσιος δηλώνει πως “Αν η κατάσταση στις πτήσεις παραμείνει όπως σήμερα, δηλαδή αν είναι τόσο μειωμένες, θα έλεγα πως το άνοιγμα αυτών των ξενοδοχείων θα μπορούσε να γίνει και αργότερα. Θέλω να πω πως πάντα, τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, αυτή την περίοδο λειτουργούν πάντα ως τουριστικά και όχι ως business hotels. Γενικότερα όσο δεν ανοίγουν τα σύνορα και όσο δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη σεζόν”.
Ο Γρηγόρης Τάσιος, αναμένει στις αρχές του επόμενου μήνα την εξειδίκευση των μέτρων και τα υγειονομικά κριτήρια που θα ορίζουν πως ένα ξενοδοχείο μπορεί να λειτουργήσει. “Είναι σαφές ότι η συνάθροιση είναι προβληματική. Άρα μας οδηγεί αυτόματα στο να έχουμε λιγότερη πληρότητα και στην αναδιάταξη και των κοινόχρηστων χώρων. Όλο αυτό φέρνει προβλήματα στο κόστος του ξενοδοχείου γιατί δεν ξέρουμε ποιές θα είναι τιμές, άρα και το κόστος λειτουργίας”, εξηγεί.
“Πάντως, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα από την κυβέρνηση για να υπάρξει βιωσιμότητα στον κλάδο. Στην επιδότηση τόκων φαίνεται πως τελικά 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν εντάσσονται λόγω των σκληρών προϋποθέσεων. Επίσης, καλώς ή κακώς, θα πρέπει να δοθούν χρήματα με μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα. Με τρια και πέντε χρόνια περιθώριο, μια επιχείρηση με καινούριο δανεισμό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.” συμπληρώνει.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ |
|