Κορονοϊός: Πόση είναι τελικά η ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό
Αν και ο κύριος Σκέρτσος χθες σημείωσε ότι ένα 75% του Ελληνικού πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία, η επιστήμη ακόμη δεν είναι σε θέση να τη προσδιορίσει.
- 24 Σεπτεμβρίου 2021 06:09
Η επίτευξη ενός ισχυρού τοίχους ανοσίας ενάντια στην πανδημία κορονοϊού, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κοινωνίες όλου του κόσμου αυτή την περίοδο. Όμως η επιστήμη αδυνατεί σ αυτή τη φάση αφενός να προσδιορίσει ένα σαφές ποσοστό, αφετέρου ακόμη και αν αυτό προσδιοριστεί συνολικά για μία χώρα, δε σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία και τους κινδύνους που επιφυλάσσει.
Χθες ο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως “6,4 εκατ. πολίτες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο και να αποκτήσουν ανοσία. Αυτό σημαίνει 2 στους 3 Έλληνες και Ελληνίδες (66% επί των 9,67 εκατ. πολιτών άνω των 12 ετών)”.
Συμπλήρωσε δε ότι “καθώς ο αριθμός των πολιτών που έχουν φυσική ανοσία επηρεάζει και τον στόχο του εμβολιασμού, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ακόμη ένα στοιχείο. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ο πληθυσμός που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δηλωθέντα κρούσματα, διότι πολλοί πολίτες έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακό τεστ. Άρα, ο συνολικός πληθυσμός που διαθέτει σήμερα ανοσία, είτε διά του εμβολίου είτε διά της φυσικής νόσησης, υπολογίζεται στους 7,5 εκατ. πολίτες, δηλαδή 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.
Σε σχετική ερώτηση του news247.gr ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε: “οι εκτιμήσεις που έχουμε έχουν αυτή τη στιγμή ευρέα στατιστικά όρια και σίγουρα το 75% δεν είναι κάτι σουρεαλιστικό. Υπάρχουν βέβαια περιοχές οι οποίες έχουν αρκετά χαμηλότερο. Δεν είναι ομοιόμορφη η κατανομή αυτού του ποσοστού. Και γενικά μη θεωρείτε ότι υπάρχει καλή εκτίμηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικά για το ποσοστό της ανοσίας που υπάρχει στον πληθυσμό. Είναι όμως μια ρεαλιστική εκτίμηση το 75% σε κάποιες τουλάχιστον περιοχές, δεν μου φαίνεται σουρεαλιστική, μου φαίνεται ότι είναι μια εκτίμηση η οποία θα μπορούσε και να επαληθευτεί. Δεν μου φαίνεται δηλαδή παράλογη”.
Διαπιστώνουμε ότι ο επιδημιολόγος δεν καταργεί το υπουργό, αλλά από την άλλη δεν εκφράζεται εξίσου απόλυτα.
Από την πλευρά της επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι “Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι υπάρχουν πραγματικά περιοχές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και υψηλό ποσοστό ανοσίας και άρα τα κρούσματα θα είναι λιγότερα εκεί και θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Αλλά, υπάρχουν περιοχές που πραγματικά το ποσοστό είναι πάρα πολύ χαμηλό του εμβολιασμού. Και βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”.
Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχουν περάσει νόσο και αρρωσταίνουν ξανά. Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχουν κάνει το εμβόλιο και μπορεί να κολλήσουν. Όμως, η πιθανότητα να κολλήσουν και να κολλήσουν σοβαρά είναι από 13 έως 20 φορές μικρότερη αν έχουν κάνει εμβόλιο”.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση για την ανοσία, της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου η οποία επεσήμανε ότι “Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για όλη την Ελλάδα, για όλες τις περιοχές και για όλες τις ηλικίες. Πρέπει να το βλέπουμε λίγο πιο στοχευμένα”.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το θέμα της ανοσία δεν μπορεί να είναι ένα απόλυτο ποσοστό, καθώς ακόμη και υψηλό να είναι, αυτό δε σημαίνει πως δεν θα έχουμε τοπικές εξάρσεις και επιδημίες που θα δημιουργούν επιβαρύνσεις στο σύστημα υγείας και φυσικά θα διατηρούν ενεργό το ιό, ειδικά όσο θα υπάρχουν σημαντικά ποσοστά ανεμβολίαστων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις