Η εαρινή σύναξη των εκσυγχρονιστών στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Έντονο το στίγμα στελεχών που «φλερτάρουν» με την Ν.Δ. Αισθητή παρουσία από Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο. Εκκλήσεις πραγματισμού από τον Σημίτη.
- 23 Μαΐου 2022 06:13
Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και η πρόταση του για μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, ήταν από τα θέματα που αναδείχθηκαν περισσότερο στο Συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Όμως δεν πέρασε απαρατήρητη ή έντονη παρουσία των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών», δηλαδή στελεχών του χώρου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν «φλερτάρει» και συνεχίζουν να «φλερτάρουν» με την Νέα Δημοκρατία. Δημιουργώντας ερωτηματικά για το τι σημαίνει αυτό για τα μετεκλογικά ερωτήματα, που τίθενται στην Χαριλάου Τρικούπη, δίχως όμως να απαντώνται.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Στο Συνέδριο έγινε σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλα τα επίπεδα και πως είναι κυρίαρχος στο κόμμα. Στοιχείο που αναμένεται να εκφραστεί και στους συσχετισμούς στην νέα Κεντρική Επιτροπή η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Στο όργανο η νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει πάνω από τα 2/3 των μελών, αναδεικνύοντας μάλιστα και στελέχη της νεώτερης γενιάς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του, όσο και στην παρέμβαση του με την οποία «έκλεισε» το Συνέδριο, κράτησε ίσες αποστάσεις τόσο από την Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ασκώντας κριτική …με το υποδεκάμετρο.
Έδωσε έτσι την αίσθηση ότι δεν «βάρυνε» στην επιλογή του το γεγονός ότι η Ν.Δ είναι σήμερα το κυβερνών κόμμα. Πρόθεση του να αποστασιοποιηθεί από τις πιέσεις που του ασκούνται -τόσο από τον Πειραιώς όσο και από την Κουμουνδούρου- προκειμένου να δώσει σαφείς απαντήσεις για την μετεκλογική στάση του.
Η παρουσία των «εκσυγχρονιστών»
Σε αυτό το κλίμα, τον τόνο στην πολιτική συζήτηση και τις διεργασίες, φαίνεται πως κατάφεραν να δώσουν σε σημαντικό βαθμό, στελέχη που έχουν καταστήσει σαφές, το που «κλίνουν». Έντονα καταγράφθηκε η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον οποίο πιστώνεται η πρακτική της κυβερνητικής συμπόρευσης με την Ν.Δ. Επίσης της Άννας Διαμαντοπούλου, που το 2020 προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την θέση της γ.γ του ΟΟΣΑ ενώ έχει υπερασπιστεί δημόσια την πολιτική που ακολουθεί στην εκπαίδευση η Νίκη Κεραμεώς. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου στίγμα έδωσε η ομιλία του Κώστα Σημίτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός, έκανε μία τοποθέτηση στην οποία εξήρε τον πολιτικό πραγματισμό. Καλώντας την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ να κινηθεί μακριά από …οραματικές προσεγγίσεις. Όπως είπε «η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας. Σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις τώρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κριτήριο πάντα τη κοινωνική δικαιοσύνη και τη κοινωνική συνοχή, την ανάγκη για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη». Τόνισε επίσης πως «οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν»
Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της θεματικής συζήτησης που διεξήχθη για τα ζητήματα της στέγης και την ευρωπαϊκή πολιτική. Απέφυγε τις αμιγώς πολιτικές δηλώσεις κρατώντας τεχνοκρατικό προφίλ και αναφέροντας πως «μητέρα όλων των αλλαγών είναι η τεχνολογία. Είμαστε στην Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση και εδώ είναι το στοίχημά μας». Σημείωσε πάντως ότι «το νέο ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του αυτό το στοίχημα του μέλλοντος. Η σοσιαλδημοκρατία είναι η κεντρική ιδέα για τον ευρύτερο χώρο που θα φέρει τις αλλαγές».
Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν καθόλου …διστακτικός στα μηνύματα που έδωσε με την ομιλία του. Υπερασπίστηκε την πολιτική επιλογή του να μετάσχει στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 παρά το γεγονός ότι αυτό οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά στις εκλογές. Θυμίζουμε πως το 2015 έλαβε μόλις 4,68%.
Όπως δήλωσε «τα πράγματα κρίνονται καταρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας». Αναφέρθηκε μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ της σημερινής συγκυρίας σημειώνοντας ότι «η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό».
Επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ στην οικονομία αναφέροντας πως «το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012 και στο ελεγχόμενο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του». Επέμεινε τέλος στην αντίληψη του «μετώπου της λογικής» σημειώνοντας πως «το εθνικό καθήκον αλήθειας και ειλικρίνειας που έχει πάντα κόστος γιατί πάντα κάποιοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτό και έτσι η αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα ή τις στερεότυπες υπεκφυγές. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία είναι εγγενή στοιχεία της δημοκρατίας».
Τέλος ο Ανδρέας Λοβέρδος, που στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου ήταν ο υποψήφιος με το πλέον «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» στίγμα επισήμανε πως μένει σταθερός στις απόψεις του. Όπως είπε «δεν κάνω βήμα πίσω, ούτε και για το παραμικρό σημείο τους. Των αρχών μου, των πιστεύω μου και των απόψεών μου. Αρκετά άλλωστε από αυτά έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται πραγματικότητα». Παράλληλα έθεσε ως μέγιστο κριτήριο των πολιτικών αποφάσεων το συμφέρον της χώρας λέγοντας ότι «μόνο η πατρίδα είναι πάνω από όλους και από όλα».
Η παρέμβαση του εκπροσώπου της Ν.Δ
Στις απόψεις των «εκσγυχρονιστικών» στελεχών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εστίασε και την πρόσκλησή του για συναίνεση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ Παύλος Μαρινάκης με τον χαιρετισμό που απεύθυνε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του ο γραμματές της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος εστίασε στα ζητήματα της παιδείας. Ενδεικτικά έθεσε τα εξής ρητορικά ερωτηματα: «Είναι προς το συμφέρον των νέων να περνούν σε μια σχολή με 2 ή 3.000 μόρια; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.Είναι νόμιμο να στερείς από τους φοιτητές εξάμηνα και εξεταστικές με καταλήψεις; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι».
Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση του σκανδάλου της Νovartis, για το οποίο παραπέμφθηκαν σε δικαστική έρευνα τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος (απαλλάχθηκε) όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Έκανε λόγο για «δικαστική σκευωρία» και «κουκουλοφόρους μάρτυρες που σπιλώνουν πρόσωπα και πολιτικούς χώρους» Τόνισε μάλιστα πως «η σκευωρία της Novartis είναι διαιρετική γραμμή όχι πολιτική, αλλά πολιτειακή. Για εμάς δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του Ρασπούτιν, τους ενορχηστρωτή μιας σκευωρίας από τη μία και του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Κουτρουμάνη. Δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον ενορχηστρωτή της σκευωρίας και τα θύματά της».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις