Η Ικαρία του Μπόρις Τζόνσον
Ένας πρωθυπουργός που δεν τήρησε τα μέτρα που επέβαλε, δημοσιογράφοι που διώκονται επειδή ερευνούν σκάνδαλα, μια πανδημία εκτός ελέγχου και η ακρίβεια που "εξαφανίζει" τα εισοδήματα. Ευτυχώς τέτοια πράγματα δεν (μαθαίνουμε ότι) συμβαίνουν στην Ελλάδα.
- 17 Ιανουαρίου 2022 06:25
“Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη. Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα, για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι, όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες”,
Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός Μεγάλης Βρετανίας
Η αποκάλυψη των κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω απαγορεύσεων λόγω πανδημίας, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, το πολιτικό του μέλλον αμφισβητείται, οι Συντηρητικοί πέφτουν στις δημοσκοπήσεις και τα βρετανικά ΜΜΕ συναγωνίζονται για τον πιο σκληρό τίτλο.
Είναι μια υγιής αντίδραση, όταν ένας πρωθυπουργός, αγνοεί επιδεικτικά τις απαγορεύσεις που ο ίδιος θεσπίζει για τους πολίτες.
Ο Μπόρις Τζόνσον ζει την Ικαρία του, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο, δεν ελέγχει τη δημόσια σφαίρα όσο χρειάζεται, ώστε τα ΜΜΕ της χώρας του να περάσουν γρήγορα γρήγορα στο επόμενο θέμα.
Περίπου ένα χρόνο πριν, το NEWS 24/7 αποκάλυψε το βίντεο από το γλέντι στην Ικαρία, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη μέρα που γινόταν κομματική σύναξη μετά μουσικής σε ένα μπαλκόνι στην Ικαρία, ίσχυε για τους πολίτες για πρώτη φορά απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού Σαββατοκύριακο από τις 18:00 το απόγευμα.
Συγγνώμη δεν ζητήθηκε, πολιτικό πρόβλημα εντός της κυβέρνησης δεν υπήρξε και ελάχιστοι τόλμησαν να ψελλίσουν το αυτονόητο. Ότι ο πρωθυπουργός υπονόμευε στην πράξη την πειθαρχία που έπρεπε να υπάρχει απέναντι στην πανδημία.
Μέσω μιας ξένης χώρας, οι Έλληνες διαπιστώνουν εξ αντανακλάσεως το ποια θα ήταν η κριτική που θα έπρεπε να ασκείται σε μια κυβέρνηση σε ανάλογο ατόπημα. Δεν είναι η πρώτη φορά.
Παντού στον κόσμο γίνονται λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, εκτός από την Ελλάδα του “ενισχυμένου ΕΣΥ” και των 80-90 νεκρών την ημέρα.
Εδώ και δύο χρόνια, παντού γίνονται κινητοποιήσεις με αιτήματα, εκτός από τη χώρα μας, όπου “γίνονται για να προκαλούν μποτιλιάρισμα”.
Σε πολλές χώρες “η ελευθερία του τύπου βρίσκεται σε κίνδυνο”, εκτός από την Ελλάδα βέβαια, παρά το γεγονός ότι διώκονται δημοσιογράφοι επειδή ερεύνησαν σκάνδαλα και τα non paper έχουν αντικαταστήσει το ρεπορτάζ.
Όσο για την οικονομία; Κάθε μέρα μαθαίνουμε ότι “κλυδωνίζεται ο Ερντογάν για την φτώχεια και τον πληθωρισμό που βασανίζει τον τουρκικό λαό”, αλλά η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν προκαλεί καμία δυσαρέσκεια στους πολίτες.
Ίσα ίσα που φαίνεται ότι απολαμβάνουν, τα ημίμετρα, την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στις αυξήσεις τιμών ή το αλαλούμ με τις δηλώσεις υπουργών που τη μία μέρα εξετάζουν μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και την άλλη το αποκλείουν.
Είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει την εικόνα που θα ήθελε η κυβέρνηση. Αρκετοί συμπολίτες μας δεν έμαθαν ποτέ για το γλέντι στην Ικαρία ή για την καταστροφή από τη φωτιά στις Μυκήνες και πολλοί σίγουρα γνωρίζουν -γιατί αυτό είδαν στα κανάλια- ότι στη Νέα Σμύρνη 30 ιπτάμενοι αναρχικοί επιτέθηκαν στην αστυνομία μέρα μεσημέρι.
Η προπαγάνδα όμως ακόμα και αν είναι επιτελική, έχει τα όριά της. Και συνήθως αυτά καθορίζονται από τις άδειες τσέπες και τις ημέρες που περισσεύουν όταν τελειώνει ο μισθός την πρώτη βδομάδα του μήνα.