Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας
Ο Αντώνης Βγόντζας Eurokinissi

Υπήρξε συνήγορος σε δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου - Ο Αντώνης Βγόντζας νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο και έδινε μάχη με τον καρκίνο - Ήταν 73 ετών.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός δικηγόρος και υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993-1996, Αντώνης Βγόντζας σε ηλικία 73 ετών. Ο Α. Βγόντζας νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο και έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Είχε διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 – 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Ο δικηγόρος Αντώνης Βγότζας Eurokinissi

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το χωριό Καπίστρι (νυν οικισμός Σταυρού) Ιεράπετρας του δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971.

Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.

Από το 1971 ήταν μάχιμος δικηγόρος και διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1976 διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης – βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 – 1992. Υπήρξε επίσης συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.

ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική απώλεια για τον νομικό και πολιτικό κόσμο

“Ο θάνατος του Αντώνη Βγόντζα προκαλεί θλίψη και αποτελεί μια σημαντική απώλεια για τον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας.

Αγωνιστής κατά της δικτατορίας, φυλακισμένος από το καθεστώς των συνταγματαρχών, υπήρξε συνήγορος των θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών, ενώ πρωτοστάτησε και στην αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων.

Κορυφαία προσωπικότητα της νομικής επιστήμης, με μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, αγωνίστηκε μέχρι τέλους για τις προοδευτικές ιδέες και τις πολιτικές ελευθερίες.

Θερμά συλλυπητήριά στους οικείους του.” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλυπητήρια από τον Δικηγορικό Σύλλογος Αθήνας

“Ο δικηγορικός κόσμος αποχαιρετά σήμερα με οδύνη ένα διακεκριμένο μέλος του, τον αγωνιστή της δημοκρατίας και της δικηγορίας, Αντώνη Βγόντζα”, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΣΑ.

“Από τα πρώτα του βήματα στη δικηγορία διακρίθηκε για το ήθος και την αυταπάρνησή του. Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση, υπερασπίστηκε, ως νέος δικηγόρος, κατηγορούμενους που διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Για την δράση του υπέρ της ελευθερίας πλήρωσε βαρύ τίμημα. Συνελήφθη, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε από το χουντικό καθεστώς. Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών.

Παρέμεινε, μέχρι την τελευταία στιγμή πιστός στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες του. Ένας πολεμιστής της δικηγορίας, τόσο στα ακροατήρια των δικαστηρίων και στην καθημερινή του παρουσία στο δικηγορικό του γραφείο, όσο και στη συγγραφική – επιστημονική του δράση, που υπήρξε πλουσιότατη.

Ο εκλιπών συνέβαλε ουσιωδώς στην αναβάθμιση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου, ως μέλος σε πλήθος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (π.χ. για τον ΚΠολΔ και τον Κώδικα Δικηγόρων) και επιτροπών εμπειρογνωμόνων, αλλά και  στη νομική μας παιδεία, ως επιστημονικός συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε διαχρονική, ενεργό συμμετοχή στη δημόσια ζωή, με σταθερή διάθεση προσφοράς. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1993-1996) αλλά και νομικός σύμβουλος στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας. Ανέπτυξε, παράλληλα, αξιόλογη συνδικαλιστική δράση ως επικεφαλής της δικηγορικής παράταξης «Αλληλεγγύη Δικηγόρων».

Ως συνειδητοποιημένος, ενεργός πολίτης είχε, τέλος, συνεχή και συνεπή παρουσία στον δημόσιο λόγο με πλούσια αρθρογραφία και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.  Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα