ΗΠΑ: Επικοινωνία Πελόζι με τον αρχηγό των Ε.Δ. για να προστατευτεί η χώρα από τον “ψυχικά ασταθή” Τραμπ

ΗΠΑ: Επικοινωνία Πελόζι με τον αρχηγό των Ε.Δ. για να προστατευτεί η χώρα από τον “ψυχικά ασταθή” Τραμπ
Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι AP

Συνομιλίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είχε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, για τη λήψη προφυλάξεων για να αποφευχθεί πιθανή "ανισόρροπη επίθεσή από τον Τραμπ".

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για τη λήψη προφυλάξεων για να διασφαλιστεί ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να πυροδοτήσει εχθροπραξίες ή να διατάξει μια πυρηνική επίθεση στις εναπομείνασσες δύο εβδομάδες στο αξίωμά του, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα.

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ για να συζητήσουμε τα διαθέσιμα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένας ασταθής πρόεδρος να ξεκινήσει εχθροπραξίες ή να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης και να διατάξει ένα πυρηνικό πλήγμα» ανέφερε η Πελόζι, σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

«Η κατάσταση με αυτόν τον ανισόρροπο πρόεδρο δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη», πρόσθεσε. Απείλησε μάλιστα ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση αν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει «αμέσως και εθελοντικά» από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί.

Ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Σημειώνεται ότι οι οπαδοί του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη “μπούκαραν” μέχρι και στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι, όπου προκάλεσαν ζημιές, έσπασαν έναν καθρέφτη και έκλεψαν έναν φορητό υπολογιστή, ο οποίος χρησιμοποιείτο για παρουσιάσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι οπαδοί μάλιστα άφησαν ένα μήνυμα γραμμένο με κόκκινο στυλό στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο. «Δεν θα υποχωρήσουμε», έγραψαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των διαδηλωτών φωτογραφήθηκε να κάθεται προκλητικά στο γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο ίδιος στη συνέχεια βγήκε στις κάμερες και δήλωσε αφενός ότι απέσπασε ένα γράμμα από το γραφείο της Πελόζι, αφετέρου ότι άφησε πίσω του ένα ακόμα γραπτό μήνυμα, στο οποίο έγραψε “κάθισα κι εγώ στο γραφείο σου Νάνσι, σκύλα”.

Ο Τζο Μπάιντεν επικεντρώνεται στην προετοιμασία του ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του εντός του μήνα και θα αφήσει το Κογκρέσο, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ «να ενεργήσουν όπως θεωρούν πρέπον» όσον αφορά τα θέματα της παραπομπής και της επίκλησης της 25ης Τροπολογίας, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα