Το Ευρωβαρόμετρο “ενόχλησε” τους Έλληνες δημοσκόπους
"Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ. Κόλαφος το Ευρωβαρόμετρο για τα ελληνικά ΜΜΕ.
- 13 Μαΐου 2021 19:18
Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δεν ήταν ιδιαιτέρως κολακευτικά για την κυβέρνηση, εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς.
Ο ΣΕΔΕΑ αναφέρει πως η σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου και των δημοσκοπήσεων είναι αδόκιμη, λόγω διαφορών στην μεθοδολογία, στον χρόνο διεξαγωγής και στις κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών.
Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ αναλυτικά:
“Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και κάποιες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με σύγκριση ερευνών κοινής γνώμης, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:
Σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007 (άρθρο 4, παρ. 6) «Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»
Τα προναφερθέντα δημοσιεύματα συγκρίνουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων με αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Μεταξύ των δύο δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, καθώς:
-Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική
-Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων
-Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός
-Oι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές
Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερη όλων για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση μεταξύ ίδιων ερευνών (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωβαρόμετρου), στη διάρκεια του χρόνου. Οι χρονοσειρές αποτελεσμάτων που προκύπτουν είναι συγκρίσιμες και καταγράφουν καθαρά την τάση μεταβολής των απόψεων της κοινής γνώμης. Κάθε άλλη και κυρίως μεμονωμένη αναφορά ή σύγκριση αποτελεσμάτων ενδέχεται να παραπλανά την κοινή γνώμη και να μην ενημερώνει τους πολίτες αντικειμενικά όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες. Η δημοσίευση συγκρίσεων ανόμοιων ερευνών δεν είναι καλόπιστη και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα”.
Σημειώνεται πως το τακτικό χειμερινό Ευρωβαρόμετρο 2020-2021 (EB 94) πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών και διαδικτυακών συνεντεύξεων μεταξύ 12 Φεβρουαρίου και 18 Μαρτίου 2021 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και σε δώδεκα χώρες ή εδάφη.
Πραγματοποιήθηκαν 27.409 συνεντεύξεις στα κράτη μέλη της ΕΕ-27 από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2021.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το Ευρωβαρόμετρο:
-Το 78% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως η γενική κατάσταση στην χώρα είναι κακή. (5η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
-Το 92% των πολιτών πιστεύουν πως η κατάσταση στην απασχόληση είναι κακή. ( Είναι η 2η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
-Το 76% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως η παροχή των δημόσιων υπηρεσιών είναι κακή. (η χειρότερη δηλαδή επίδοση στην Ε.Ε.)
-Το 81% των πολιτών πιστεύουν πως τους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση στην οικονομία δεν θα βελτιωθεί.
-Το 77% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως τους επόμενους 12 μήνες η γενική κατάσταση στην χώρα δεν θα βελτιωθεί.
-Το 81% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως τους επόμενους 12 μήνες τα οικονομικά του νοικοκυριού τους δεν θα βελτιωθούν.
-Το 61% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα για την πανδημία
-Το 67% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας
-Το 71% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση
-Το 84% δηλώνει πως τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις.
Συνεχιζόμενο είναι και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΜΜΕ.
Το ποσοστό για την τηλεόραση παραμένει το υψηλότερο αρνητικό της έρευνας (EL:74%, EU27:45%) και ακολουθούν, με σημαντική μείωση των αρνητικών ποσοστών (σύγκριση με έρευνα ΕΒ92, φθινόπωρο 2020) που συγκεντρώνουν, ο γραπτός τύπος (EL:54%-14, EU27:42%) και το ραδιόφωνο (EL:49%-13 (ΕΒ, EU27:35%).
Στον αντίποδα βρίσκεται το διαδίκτυο που χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων, περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (EL:54%+12, EU27:35%), αν και δεν εμπιστεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (EL:58%-1, EU27:68%).
Γενικότερα οι Έλληνες θεωρούν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αναξιόπιστες (EL:60%+6, EU28:34%) και αλλοιωμένες λόγω χειραγώγησης από πολιτικά/οικονομικά/εμπορικά συμφέροντα (EL:83%+5, EU27:51%). Μάλιστα, πιστεύουν -σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που αγγίζει το σύνολο των ερωτηθέντων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε.- ότι λαμβάνουν διαστρεβλωμένες ή ψευδείς πληροφορίες και ειδήσεις (EL:90%+5,EU27:71%).
Το ποσοστό που δηλώνει ότι εύκολα αναγνωρίζει πότε αυτό συμβαίνει εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας και οπωσδήποτε αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες (EL:81%+15, EU27:65%). Στα ίδια υψηλά επίπεδα κινείται και το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύει ότι το φαινόμενο αυτό πλήττει σοβαρά τη δημοκρατία (EL:95%,+4 EU27:82%) αλλά και τη χώρα (EL:94%,+6 EU27:76%).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις